Lekser, fotball og fisk

- Når ungene spiser riktig, gjør lekser og beveger seg etter skoletid, får de en god dagsrytme hele familien drar nytte av. Telenor Xtra-programmet funker for Bønes-ungene, sier Lars Christian Kjemhus og Melchior Husebø i Bønes Idrettslag.
Telenor Xtra Bergen

Telenor Xtras prosjektleder Hallvar Thoresen, samlet nylig 14 klubber i region vest til erfaringsutveksling og fagseminar. Telenor Xtra er en fotballfritidsordning og et samarbeid mellom Telenor Norge og Norges Fotballforbund. Målet er å tilby barn en fritidsordning med fokus på fysisk aktivitet, kosthold og pedagogisk kyndig leksehjelp.

Dette er hverdagen til Melchior Husebø og Lars Christian Kjemhus i Bønes IL. Idrettslaget ble med i Telenor Xtra-familien i fjor og tar allerede i mot 45 barn tre dager i uken. Her får barna hjelp til å lære gangetabellen, til å lage og like sunne fiskeretter – og fysisk aktivitet som ikke bare er fotball, men også orientering, skøyting og fekting.

- Det er ikke bare foreldrene som ser verdien av dette. Ungene selv setter også pris på en slik hverdag, forteller Lars Christian som kalles «sjefen» og Melchior som går under navnet «direktøren».

De to jobber 50 prosent som lærere ved Bønes skole og 50 prosent som trenere i Bønes IL. Sammen har de på svært kort tid etablert en fritidsordning som er blitt en suksess i nærmiljøet.

- Når barna er fornøyde, er foreldrene fornøyde. Ryktet om Telenor Xtra har spredd seg, og mange foreldre ringer for å høre om vi har ledige plasser, forklarer Melchior.

Suksessformelen

Hallvar Thoresen er hjernen bak Telenor Xtra-programmet, som i løpet av knappe to år teller 70 klubber. Målet er å ha 100 klubber med i løpet av 2015, og det målet er ikke langt unna, i følge den tidligere landslagsstjerna.

- Jeg tror dette programmet fungerer fordi vi tilbyr helhetlig omsorg for barn i en travel familiehverdag. Etter skoletid er barn mye alene, det er mye inaktivitet og dårlig kosthold. Alderen 9-12 år er gullalderen for å lære balanse og koordinasjon, men barn trenger også å lære andre gode vaner i denne alderen. Derfor tilbyr vi en totalpakke av kosthold, fokus på sosiale ferdigheter og fair play, leksehjelp og muligheter til å utvikle fotballferdigheter, forklarer han.

Lærer av hverandre

Det er ikke bare Bønes IL som har fått til mye på kort tid. Også Sotra Sportsklubb var til stede for å dele sine erfaringer. Sotra ble Telenor Xtra-deltaker så sent som i høst, men går allerede i overskudd. 

Sotraklubben opplever at foreldrene spesielt setter pris på at klubben henter barna på skolen i buss og kjører dem til klubbhuset. På denne måten er foreldrene trygge på at barna blir tatt vare på fra de slutter på skolen til foreldrene henter på ettermiddagen. Men, selv om mye går bra, opplever Sotra også utfordringer, som Sjur Århus fikk lufte med de andre klubbene. 

- Vi har en overvekt av gutter. Vi sliter litt med å få med jentene. I tillegg opplever vi det utfordrende å rekruttere de eldste barna, det vil si de som går i 6 og 7. klasse. Men vi har jo nettopp startet, forklarer han.

Pilotprosjekt

For å forbedre programmet er det for første gang i norsk fotball, utviklet et e-læringskurs for trenere og ledere. Alle klubbene som er med i Telenor Xtra-programmet får nå mulighet til å gjennomføre dette via portalen treningsøkta.no. 

-Telenor Xtras veilederkurs er det første e-læringskurset Norges Fotballforbund har laget. Jeg ønsker å fokusere på kompetanseheving blant barne- og ungdomstrenere. Ved e-læringskurset når vi fram til flere enn dem som har anledning til å møte opp på samlinger som den vi har her i dag, forklarer han.

Trenerrollen frister

Direktør for Telenor Region Vest, Rune Wilhelmsen, deltok også på samlingen i Bergen, og var tydelig imponert over hva Thoresen og de 14 klubbene har fått til. 

- Jeg har selv vært trener i min gamle klubb, Hovding. Jeg husker jeg savnet informasjon om hvordan jeg kunne gjøre en best mulig jobb, hvordan jeg kunne være trener på en god og riktig måte. Da skulle jeg gjerne hatt fagprogrammet til Telenor Xtra!

- Kunne du tenke deg å bli trener igjen?

- Både klubbene og Hallvar Thoresen har vært svært inspirerende her i dag, så du skal ikke se bort fra det, sier Wilhelmsen.

Telenor Xtra Bergen
Hallvar Thoresen og klubbene inspirerte Telenors regiondirektør, Rune Wilhelmsen. Kanskje tar han på seg trenerjakka igjen?