Søk
Meny

Her er iPhone 13 – og alt som er nytt

iPhone 13

Større kameraer, bedre skjerm og batteritid: Her er alle nyhetene i iPhone 13 og iPhone 13 Pro.

Apple hviler ikke på laurbærene, og disker også i år opp med helt nye iPhone-modeller: iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max og iPhone 13 mini.

Du vil kjenne igjen utvalget av modeller fra fjorårets iPhone 12-serie, som fortsatt topper salgslistene i Norge med god margin.

Nå som vi er oppe på 13-tallet, er det gjort plass til noen fiffige nyheter som garantert også vil fenge mange.

Kjappere og bedre – på alt

De som setter pris på en mindre mobil, vil glede seg over at vi også i år får en iPhone 13 mini. Bortsett fra størrelsene, deler iPhone 13 og iPhone 13 mini de samme egenskapene.

Rent utseendemessig kan årets mobiler til forveksling ligne på fjorårets, men ved nærmere øyensyn vil du se at den vesle «kameralommen» i toppen er nå blitt 20 prosent mindre. Dette gir mer plass til selve skjermen, som også er blitt 28 prosent mer lyssterk enn forgjengeren.

Under panseret finner vi en ny chip, A15 Bionic. I denne finner du en sekskjerners prosessor, som ifølge Apple skal være 50 prosent kraftigere enn konkurrentene – samt en firekjerners grafikkchip som er 30 prosent kjappere.

iPhone 13 Cinema Mode

Også kamerasystemet er blitt bedre, med et hovedkamera som blant annet klarer å fange opp 47 prosent mer lys, med en større sensor (1.7 µm) og en blenderåpning på f/1.6. Dermed kan du fange enda flere detaljer i mørket – og bilder tatt med nattmodus krever ikke lang eksponeringstid som før.

På videofronten introduseres også den nye Cinematic-modusen, som lar iPhonen låse fokus til et objekt, for deretter å følge dette. Men den kan også automatisk (og kjapt!) skifte fokus mellom objekter, noe du også kan styre manuelt med et lite trykk på skjermen.

Enda hvassere med 5G

Med fjorårets iPhone 12 fikk vi endelig også 5G på iPhone, noe som gjør det mulig å utnytte fremtidens mobilnett til fulle.

I iPhone 13 blir 5G-opplevelsen enda bedre, i takt med at Telenor bygger ut sitt 5G-nett. Men en slik god og kjapp nettopplevelse er også avhengig av at batteriet spiller på lag, noe det i større grad vil gjøre på iPhone 13.

Takket være en mer strømgjerrig chip kan du forvente lengre batterilevetid (opptil 1,5 time lengre på iPhone 13 mini), men også det forbedrede automatiske skiftet til 4G-nett når du ikke trenger maksfart gir en ekstra dimensjon til batterilevetiden (ettersom 5G-surfing bruker litt mer av batteriet).

Lagringskapasiteten på iPhone 13 og iPhone 13 mini starter nå på 128 gigabyte, men kommer også med 256 og 512 gigabyte.

iPhone 13 Pro

Mye blir mer med iPhone 13 Pro

For de som vil ha enda mer fra sin iPhone, er det også i 13-serien mer å hente i de to Pro-modellene.

iPhone 13 Pro og Pro Max er designet med metallrammer som er mer motstandsdyktige mot riper, og kommer nå med fire farger - nå også en lekker og lys blåfarge.

Modellene er helt redesignet på innsiden, for å gjøre plass til både et større kamerahus og et kraftigere batteri. Her er det opptil en halvannen time ekstra batteritid å hende på iPhone 13 Pro, mens 13 Pro Max kan skilte med opptil 2,5 timer ekstra.

Mange sier nok også endelig når Apple nå oppdaterer sin Super Retina XDR OLED-skjerm med det de kaller ProMotion. Dette betyr at skjermen får en oppdateringsfrekvens på 120Hz, noe som gir en langt mer smidig opplevelse enten du skroller gjennom en nettside eller spiller et grafikkintensivt spill.

Bedre kameraer

Som forventet kommer 13 Pro-modellene med et mer avansert kamerasystem, blant annet en 77mm telefotolinse som gir 6x optisk zoom ... nå også med Nattmodus.

Og når vi først snakker om nattmodus: Vidvinkelkameraet på flaggskipmodellen har fått en større blenderåpning og skal kunne fange opp til 2,2 ganger så mye lys som den forrige modellen. Kameraet har de største sensoren Apple har laget hittil, og vil bruke LiDAR-skanneren til å sørge for god dybde og fine detaljer når du tar portrettbilder i Nattmodus.

For deg som liker å være tett på, kan du også glede deg over en ny makrolinse som klarer å fokusere på gjenstander så tett som to centimeter unna.

Apple lover også at den forsterkede maskinvaren som kommer med den nye generasjonen vil la deg kunne fange opp mange flere detaljer i bildene du tar.

iPhone 13 Pro