Slik er Apples nye kjempe-iPhone

iPhone 6 Plus er ikke bare større -den er bedre på alle måter.
iphone 6 plus

iPhone 6 Plus er en heftig telefon med en flott skjerm, topp ytelse, god batteritid og et av de aller beste mobilkameraene nå. Foto: Produsenten.

Mobilomtalene er bygget på tilgjengelige tester og produsentenes egne utsagn. Hver omtale refererer til minst to tester.

Det er liten tvil om at iPhone 6 Plus er en skikkelig stor telefon, og det er tydelig at Apple vil ta opp kampen med populære modeller som Samsungs Galaxy Note-serie og LG G3. Derfor er nok mange spent på hvor vellykket Apples første modell i denne klassen har blitt. 

Vi har sjekket hva anmelderne mener: 

Størrelsen og skjermen

Det store blikkfanget til iPhone 6 Plus er selvfølgelig den enorme skjermen på 5,5 tommer, og anmelderne er stort sett enige om at den ser fantastisk ut. The Verge trekker spesielt frem at mobilen har sterkere farger og bedre kontrast enn tidligere iPhone-modeller. Den fungerer også bedre i sterkt sollys. De legger også vekt at den tynne skjermoverflaten får det til å virke som du tar direkte på pikslene. 

Ifølge enkelte av anmelderne kan det ta tid å venne seg til den nye størrelsen. Engadget sammenligner den med Note 4 som er omtrent like stor, og sier at de runde kantene gjør iPhone 6 Plus litt vanskeligere å holde med en hånd. The Verge er enig og mener at et gummideksel kan være til stor hjelp. Tek.no mener på sin side at størrelsen neppe blir et problem for de som er i målgruppa for slike telefoner og vet hva de går til.

Det skal også sies at iPhone 6 Plus er flere millimeter tynnere enn iPhone 5S, noe som gjør telefonen mer håndterlig. 

Kamera

Sett bort i fra størrelsen, er iPhone 6 og iPhone 6 Plus veldig like, men et unntak er kameraet. 6 Plus her nemlig fått optisk bildestabilisering. The Verge mener det er en stor fordel, og at det hjelper spesielt ved dårlige lysforhold. 

Apple holder seg fortsatt til 8 megapiksler og lar dermed være å konkurrere med de stadig høyere oppløsningene konkurrentene byr på. Likevel er anmelderne enige om at kameraet i iPhone 6 Plus er blant de beste på markedet. Engadget trekker spesielt frem at det fokuserer svært raskt, og at det leverer gode resultater under de fleste forhold.

iPhonekamera

Ytelse og funksjoner

Apples nye A8-prosessor har ikke voldsomme spesifikasjoner på papiret med sine 1,4 GHz kombinert med 1 GB RAM. Likevel kan den ifølge Engadget måles seg med andre toppmodeller i de fleste av testene de har gjort. Anmelderne er også enige om at den føles rask og responsiv selv når den brukes til tunge oppgaver og spill.

Apple har gjort enkelte tilpasninger for å gjøre det lettere å bruke en så stor telefon. For eksempel er av/på-knappen flyttet til den ene langsiden, og det er mulig å gjøre skjermbildet midlertidig mindre slik at det blir lettere å nå med en hånd. Det er også mulig å bruke hjemskjermen i landsskapsmodus akkurat som en iPad. Likevel mener The Verge at Apple kan gjøre mer for at den skal bli mer brukervennlig. Samtidig må også apputviklere tilpasse appene sine til den nye skjermstørrelsen. 

Likevel opplever The Verge sin anmelder at iPhone 6 Plus i stor grad erstatter iPad Mini på mange områder. Videoavspilling fungerer spesielt godt på denne skjermen på grunn av widescreen-formatet. 

6 Plus får også skryt for god batteritid. Engadget klarte å gjennomføre 12 timer sammenhengende videoavspilling før den gikk tom. Ved normal bruk forventer de at den bør holde omtrent en og en halv dag. Tek.no forventer på sin side at den fint bør klare seg med lading annenhver natt.

Konklusjon

Apples første tilskudd til phablet-klassen av smarttelefoner blir altså svært godt mottatt. Enkelte mener riktignok det finnes rom for forbedringer på programvaresiden, mens andre mener det er på tide at Apple innfører skikkelig støtte for NFC. 

Det bør også nevnes at prisen Apple tar for iPhone 6 Plus er relativt stiv. Heldigvis forsvares det langt på vei av alt du får for pengene.

Kilder: Theverge.com, Engadget.com, Tek.no