Søk
Meny

Disse appene bruker mest mobildata – slik sjekker du selv hvor mye du bruker

disse appene bruker mest data

Vet du hvilke apper som bruker mest data, blir det enklere å ta grep – eller å finne et mobilabonnement som faktisk passer bruken din

De fleste av oss har noen favorittapper vi bruker så og si daglig. Mange av disse bruker internett på et eller annet vis, og krever derfor varierende mengder mobildata.

Men vet du nøyaktig hvor mye data de mest populære appene bruker? 

La oss ta en titt på hvilke apper som bruker mest mobildata – og vise deg hvordan du selv sjekker hva appene dine bruker.

Passer ubegrenset data for deg? Sjekk her >

Mye video = mye data

netflix apper som bruker mest data

Strømming av videoer er den aktiviteten som krever mest mobildata hos de fleste av oss. Nøyaktig hvor mye data hver enkelt app bruker, avhenger av én ting: videokvalitet … i tillegg til hvor mye du faktisk ser.

La oss se på to av de mest brukte videotjenestene, Netflix og YouTube. I oversikten under bruker vi antall gigabyte (GB) med data du bruker per time med videostrømming.

Netflix

 • En film i laveste oppløsning: inntil 0,3 GB i timen

 • En film i medium oppløsning: inntil 0,7 GB i timen

 • En film i høy oppløsning: 1-7 GB i timen (høy kvalitet har flere nivåer – «standard høy» bruker ca. 1 GB per time, mens Ultra HD, altså 4K, bruker opptil 7 GB)

YouTube

 • Laveste kvalitet (480p): ca. 0,26 GB i timen

 • Lav kvalitet (720p): ca. 0,87 GB i timen

 • Middels kvalitet (1080p): ca. 1,65 GB i timen

 • Høy kvalitet (4K): ca. 2,7 GB i timen

Netflix tilpasser som standard videokvaliteten ut fra tilkoblingen din, i likhet med flere andre strømmeplattformer som HBO Max og Disney+. Hvis du ønsker å forhindre at videoene vises i høyeste oppløsning, bør du gå til innstillingene i appen og begrense bruken av mobildata.

YouTube tilbyr mange kvalitetsalternativer, som du manuelt kan justere fra avspillingsvinduet. Vær klar over at YouTube-videoer med en oppløsning fra og med 720p kan leveres i enten 30FPS (bildefrekvens, eller bilder per sekund) eller 60FPS.

Høyere FPS gir en mer sømløs seeropplevelse, men spiser også mer mobildata: Én time med 4K-kvalitet og 60FPS kan sluke så mye som 16 GB!

Med ubegrenset data kan bruke mobilen akkurat slik du vil >

Store forskjeller i sosiale medier

tiktok disse appene bruker mest data

Mange har opptil flere sosiale medier-plattformer de bruker flere ganger daglig. Også her er det gjerne videoavspilling som gjør det største innhogget i datakvoten. Selv med kortere videoer med relativt lav oppløsning (sammenlignet med strømmetjenestene), er det fort gjort å sveipe seg fra innlegg til innlegg og se snutt etter snutt.

Med det i mente klarer du kanskje å gjette hvilke apper som bruker mest data?

Så mye mobildata bruker sosiale medier:

 • TikTok: 840 MB i timen

 • Instagram: 720 MB i timen

 • Twitter: 360 MB i timen

 • Snapchat: 160 MB i timen

 • Facebook: 100 MB i timen

Ikke overraskende er det videotunge apper som TikTok og Instagram som ligger øverst på denne lista. Merker du at datakvoten forsvinner kjapt, kan det altså skyldes at tiden har løpt fra deg mens du scroller TikTok eller Instagram Reels.

Mer mobildata med høyere lydkvalitet

Slik som med videostrømming, varierer databruken til lydapper ut fra hvilken kvalitet du strømmer i. Spotify er den mest brukte musikkstrømmingtjenesten i Norge – og i tillegg er det de mange podkastene og lydbøkene mange av oss hører på farta.

Så mye data bruker Spotify:

 • Laveste kvalitet: 10,8 MB i timen

 • Normal kvalitet: 43,2 MB i timen

 • Høy kvalitet: 72 MB i timen

 • Veldig høy kvalitet: 144 MB i timen

Det finnes tjenester som tilbyr enda bedre lydkvalitet enn Spotify – som Tidal og Apple Music. Databruken for disse vil dermed være høyere (hvis du strømmer i høyeste kvalitet, vel og merke), mens de fleste andre plattformene (NRK Radio, SoundCloud, Pandora, PocketCast, osv.) ligger gjerne på samme linje som Spotifys databruk. Det gjelder også plattformer du bruker til podkaster og lydbøker. 

Her er det lurt å huske på at du trenger mer data for å komme deg gjennom podkastepisoder og lydbøker – de varer som regel en god del lengre enn låter. Å strømme en hel lydbok på bilturen kan med andre gjøre et innhogg i datakvoten din, og derfor kan det være lurt å laste ned innholdet på forhånd.

Visste du at du kan få rabatt på ubegrenset data?

Mobilspill sluker vel data?

fortnite disse appene bruker mest data

Det er lett å tenke seg at mobilspill – særlig de som baserer seg på nettspiller – tar for seg av mobildata. Men faktisk er det ikke så altfor ille … selv om gigabytene også her kan fly om du er ekstra ivrig.

Databruk for tre populære mobilspill:

 • Roblox: 100-300 MB i timen

 • Fortnite: ca. 45-100 MB i timen (ca. 12 MB per kamp på 15 minutter)

 • Pokémon GO: ca. 470 MB i timen

Nøyaktig hvor mye data et mobilspill bruker er litt vanskelig å beregne. Det er mange variabler i spill. Antall spiller du spiller med/mot, bruk av geolokasjon og kartdata, bildefrekvens og hvor ofte serveren spillet kjøres fra oppdateres, kan være med å påvirke databruken.

Og det er altså mindre mobildataintensivt å spille Pokémon GO en time enn å bruke den tiden på TikTok og Instagram! (I tillegg til at du får litt bevegelse på kjøpet.)

Veiviseren er relativt datavennlig

Planlegger dere en lengre kjøretur til et sted dere ikke har vært før, kan det være du tenker at du bør laste ned kjøreruten i Google Maps eller iPhones Kart-app på forhånd. Med mindre du vil være ekstra sparsom med databruken, er ikke det nødvendig.

Så mye bruker karttjenestene:

 • Google Maps: ca. 36 MB i timen

 • Apple Kart: ca. 5,4 MB i timen

Oi – det var stor forskjell! Grunnen til at Googles tjeneste bruker mer data er fordi appen også kan vise mer informasjon. Også Apples karttjeneste har trafikk- og kollektivtransport-informasjon i sanntid og lar deg titte rundt på samme måte som Street View. Men Google Maps har rett og slett mer informasjon å vise mens du reiser. 

Det innebærer blant opplysninger om omgivelsene (gatenavn, virksomheter, landemerker, osv.). Begge tjenestene kan vise deg dette, men i Apples må du gjerne zoome inn for å få mer informasjon. Google Maps har også flere knapper og valgmuligheter sammenlignet med Apples mer minimalistiske grensesnitt.

Skal du bare ha enkel veivising, er nok ikke forskjellene i databruken så stor. Og databruken er uansett relativt lav.

«Vanlig» surfing bruker lite mobildata

Du har sikkert skjønt tegningen: mobildatabruk knytter seg til størrelsen på filene du vil se og bruke. 

Hvis du stort sett bruker mobildata til å lese nettaviser, Google-søk og sjekke værmeldingen, vil det neppe overskride mer en 50 MB i timen. Men ser du en video eller to, vil det gjøre et byks med noe sånt som 100-200 MB. 

For eksempel vil det å bla gjennom VG, Dagbladet og NRK på nett være relativt datavennlig. Å laste inn artikler krever ikke mye data, men det endrer seg med en gang du spiller av en video. Vi nevnte tidligere at en time på Facebook vil bruke rundt 100 MB i timen. Ser du flere videoer på 5-10 minutter i høy kvalitet, vil forbruket være langt høyere. Derfor kan det være lurt å skru av automatisk avspilling i feeden, slik at du ikke bruker unødvendig mobildata på videoer du ikke har lyst til å se.

Men: Med «vanlig» surfing vil det ta mange timer med kontinuerlig bruk før du er i nærheten av å bruke 1 GB med mobildata.

Ubegrenset data eller fast datapakke? Sjekk mulighetene >

 Slik ser du hvor mye data appene dine bruker

Tallene her er stort sett beregninger, men det betyr ikke at det er fasiten for deg og ditt dataforbruk. En timesøkt på Facebook vil sannsynligvis være annerledes enn den neste fordi du bruker appen og innholdet forskjellig fra gang til gang.

Vil du ha en faktisk oversikt over din mobildatabruk, er det enkelt å gjøre.

På iPhone går du til Innstillinger og videre til Mobilnett. Scroller du nedover ser du hvor mye mobildata hver app har brukt i løpet av en periode. Blar du helt til bunn finner du valget Nullstill statistikk. Gjør du det i starten av uka eller måneden, kan du overvåke appbruken fremover. 

Android-brukere kan velge ulike perioder de vil se databruken for. Gå til Innstillinger og Databruk, og velg deretter perioden du ønsker å få oversikt over.

Tips! Du kan også følge den månedlige databruken din, samt hvor mye inkludert data du har igjen, i Mitt Telenor-appen.