Søk
Meny

Slik sikrer du deg med svindelvarsel

Unngå svindel rettet mot Norge med svindelvarsel

Hvordan unngå å bli lurt? Med svindelvarsel i appen Se Hvem kan du enkelt avsløre svindlere som ringer – før skaden har skjedd.

Er du lei av ukjente anrop? Da er du ikke alene: En Kantar-undersøkelse gjennomført for Telenor viser nemlig at hele 70 prosent av oss opplever ukjente anrop som et problem.

Dette til tross for at Telenor i siste kvartal av 2023 blokkerte hele 11,2 milloner svindelanrop.

– Selv om vi stanser enormt mye, er det fortsatt mange som utsettes for svindel. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ric Brown, leder for privatmarkedet i Telenor Norge.

Derfor har Telenor gjort det enklere for deg og meg å avsløre potensielle svindlerne med svindelvarsel i appen Se Hvem. Her får du full kontroll på ukjente numre – både de du bør styre unna, og de du trygt kan motta.

Når du aktiverer svindelvarselet, dukker det opp et automatisk varsel mens det ringer om avsenderen potensielt er en svindler. Slik kan du trygt legge på før skaden er skjedd. 

Under kan du lese 3 gode grunner til å holde styr på anropene dine:

Slik fungerer svindelvarsel:

  • Svindelvarsel er en funksjon i Se Hvem, som gir deg beskjed om et ukjent anrop er potensiell svindel eller telefonsalg.

  • Med Svindelvarsel aktivert, vil det dukke opp et automatisk varsel mens det ringer, både på Android og iPhone.

1. De kriminelle fornyer seg – hele tiden

– Svindlerne blir stadig mer sofistikerte og utnytter avanserte metoder for å maskere sine hensikter, sier Ric Brown i Telenor Norge.

Dette skjer som regel via såkalt «spoofing», der de kriminelles ekte telefonnummer med enkle tekniske grep «maskeres» bak et falskt nummer – som oftest et norsk mobilnummer.

Det er dette falske nummeret du da ser på mobilskjermen når det ringer. Det øker sjansen for at du faktisk tar telefonen, i motsetning til når anropet kommer fra et fremmed land langt borte.

– Svindlerne har i større grad begynt å misbruke norske telefonnumre når de kontakter nordmenn, både virkelige og konstruerte numre, forklarer Thorbjørn Busch, leder for Telenors sikkerhetsavdeling Fraud & Crime.

I tillegg til utenlandske kriminelle, tyder mye på at også flere nordmenn står bak økningen i antall svindelanrop. For eksempel gjennom såkalt politisvindel, der de kriminelle utgir seg for å være politi.

– Når noen snakker svært overbevisende på norsk, og ringer om noe veldig presserende fra et nummer som virker troverdig, er det lett å bli lurt, sier Busch.

Visste du at Telenor har teknologi som aktivt hindrer slike spoofing-anrop for Telenors mobilabonnenter?

Kvinne mottar svindelvarsel fra Se Hvem på mobil

NORGE ATTRAKTIVT MÅL: Nordmenn flest har god råd, og dette vet de utenlandske kriminelle. Derfor er norske mobilbrukere attraktive svindelmål.

2. Angrepene er rettet spesielt mot nordmenn

Telenors samarbeidspartner Hiya har analysert innkommende telefonsamtaler på tvers av Skandinavia, og oppdaget et urovekkende mønster: Skandinavias innbyggere er ettertraktede ofre, og antall svindelanrop øker stadig i alle land.

Vi nordmenn er internasjonalt kjent for å ha god råd, og er derfor et yndet mål for kriminelle fra hele verden. Bare i 2020 økte antallet svindelanrop i Norge med nesten 40% fra året før.

Med ny teknologi og telefon som verktøy, kan de kriminelle enkelt jobbe på tvers av landegrenser. Stadig mer avansert kunstig intelligens og deepfake-teknologi gjør at heller ikke språk nødvendigvis lenger er en hindring, selv over telefonen.

I en rapport fra Økokrim beskrives omfanget av bedrageri som et samfunnsproblem. Her trekkes det blant annet frem at tapene i Norge relatert til bedrageri var totalt på over en halv milliard kroner i 2022.

– Dette er alvorlige tall. Nettopp derfor har vi utviklet Se Hvem som utnytter maskinlæring for å oppdage og hindre svindelanrop, sier Ric Brown i Telenor. 

Her kan du se hvordan du enkelt aktiverer automatisk svindelvarsel i Se Hvem-appen på iPhone.

Hvilke land kommer svindelanropene fra?

I Se Hvem-appen kan du se hvilke land det kommer flest svindeltelefoner fra akkurat nå.

I skrivende stund er det mange svindelforsøk fra Tunisia +216. Vær også obs på anrop fra land som Kosovo +383 og Papa Ny-Guinea +675 … og andre land du ikke forventer å motta telefoner fra, for den saks skyld.

Se video og lær mer om dette her >

3. Du kan havne i en «svindelstorm»

I løpet av én enkelt dag i januar 2022 la Telenor merke til uvanlig mye svindelaktivitet fra et nummer i Nord-Korea. Hele 200 000 anrop ble registrert fra nummeret på kort tid.

Det var snakk om svindelformen «wangiri» hvor anropet kuttes etter ett ring for å pirre oppmerksomheten din. Ringer du tilbake, kan det koste dyre dommer.

– Slike svindelstormer går i sykluser, men det som skjedde her var spesielt. Når så mange anrop kommer samtidig, indikerer det et målrettet angrep på nordmenn. Det er alvorlig og vil bli politianmeldt, sier Busch.

Varsler også om telefonsalg

Selv om svindel er et reelt problem, så må det jo ikke være et svindelanrop for at du irriterer deg over et ukjent nummer – spesielt hvis du mistenker at det befinner seg en telefonselger på den andre siden av røret.

Derfor vil Se Hvem også varsle deg om potensiell telefonsalg. Du kan også benytte appen til å reservere deg mot telefonsalg hos Brønnøysundregistrene.

Se Hvem gir deg altså full oversikt, og gjør det tryggere å ta telefonen når du ikke vet hvem som ringer. For hva om det er en budbilsjåfør som er på vei med blomster, en potensiell arbeidsgiver med et ekte jobbtilbud, eller noe annet viktig?

Da er det fint å vite at du kan svare, eller ringe tilbake, med god samvittighet.

Om Se Hvem

  • Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelvarsel. 

  • Fullversjonen av Se Hvem er inkludert i alle våre mobilabonnement for privatkunder. Denne inkluderer både nummeroppslag og svindelvarsel. 

  • Det er gratis å laste ned appen i Google Play eller App Store.

  • Ikke Telenor-kunde? Prøv fullversjonen av Se Hvem gratis i én måned! Deretter belastes du 49,- per måned.

  • For å bruke Se Hvem-appen må du ha fylt 13 år.