Søk
Meny

Rekordmange svindelanrop rammer nordmenn – slik får du svindelvarsel på mobilen

Svindelvarsel fra Se Hvem på mobil

Telenor stopper allerede millioner av svindelanrop i året. I Se Hvem finner du også en funksjon som varsler deg ved potensiell svindel – eller telefonsalg.

Er du en av dem som lar deg irritere over ukjente anrop? Det er du ikke alene om. En undersøkelse fra Kantar, på vegne av Telenor, viser at hele 70 % av oss mener at ukjente anrop er et problem.

Norge er faktisk på tredjeplass i Europa når det kommer til rapportering av ukjente anrop, og i følge tall fra Hiya er cirka 20 % av disse svindelanrop. I Telenor jobbes det systematisk med å stoppe svindel, og i gjennomsnitt blokkeres 1 million anrop i uken – og så mange som 45 000 SMS hver eneste dag.

– Til tross for at vi stanser enormt mye, er det fortsatt mange som utsettes for svindel. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Derfor har Telenor lansert svindelvarsel i appen Se Hvem, slik at du skal kunne føle deg litt tryggere når det ringer fra ukjente nummer. For det er dessverre sånn at svindlerne hele tiden fornyer seg, og ringer fra nye nummerrekker ... som medfører at noen samtaler rekker å gå igjennom før de blir blokkert.

Et eksempel på dette skjedde for eksempel da Telenor på én uke oppdaget hele 200 000 svindelanrop fra Nord-Korea. Du kan lese mer om denne svindelbølgen lenger ned i saken.

Svindelvarsel: Slik fungerer det

  • Svindelvarsel er en funksjon i Se Hvem, som gir deg beskjed om et ukjent anrop er potensiell svindel eller telefonsalg.

  • Med Svindelvarsel aktivert, vil det dukke opp et automatisk varsel mens det ringer, både på Android og iPhone.

Fullversjonen av Se Hvem er inkludert i alle nye* mobilabonnement fra Telenor, en enklere versjon av Se Hvem er inkludert i eldre mobilabonnement. Her kan du ta trygg back up av kontaktene dine, men ikke se hvem som ringer eller få svindelvarsel.

Rapporterte svindelanrop øker i Norge

I løpet av én enkelt dag i januar i fjor la Telenor merke til uvanlig mye svindelaktivitet fra nummer i Nord-Korea, og hele 200 000 slike anrop ble registrert på kort tid. Det var snakk om svindelformen wangiri hvor anropet kuttes etter ett ring for å pirre oppmerksomheten din, og hvor det koster dyre dommer å ringe tilbake.

– Slike svindelstormer går i sykluser, men det som skjedde her var spesielt. Når så mange anrop kommer samtidig indikerer det et målrettet angrep på nordmenn. Det er alvorlig og vil bli politianmeldt, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor Norge.

Også Telenors samarbeidspartner Hiya har analysert innkommende telefonsamtaler på tvers av Skandinavia, og oppdaget et urovekkende mønster. Skandinavias innbyggere er ettertraktede ofre, og antall svindelanrop øker stadig i alle land.

I Norge økte antall svindelanrop i 2020 med nesten 40 % sammenlignet med året før.

Dette bekreftes i en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Telenor, som viser at 1 av 3 har opplevd telefonsvindel.

– Når mer enn en tredel forteller at de opplever telefonsvindel er det alvorlig. Svindlerne blir stadig mer sofistikerte og utnytter avanserte metoder for å maskere sine hensikter. Derfor har vi utviklet Telenor-tjenesten «Se Hvem» til å bli en mer intelligent tjeneste, hvor maskinlæring utnyttes for å oppdage og hindre svindelanrop, sier Brown.

Disse tre landene topper listen

  • Kosovo +383

  • Papa Ny-Guinea +675

  • Tunisia +216

Men du bør også være oppmerksom når det ringer fra norske nummer opplyser Thorbjørn Busch, sikkerhetsrådgiver i Telenor.

– Svindlerne har i større grad begynt å misbruke og spoofe norske telefonnumre når de kontakter nordmenn, både virkelige og konstruerte numre.

Se video og lær mer om dette her >

Varsler også om telefonsalg

Selv om svindel er et reelt problem, så må det jo ikke være et svindelanrop for at du irriterer seg over ukjente nummer – spesielt hvis du mistenker at det befinner seg en telefonselger på den andre siden av røret.

Derfor vil Se Hvem også varsle deg om potensiell telefonsalg, samtidig som du kan benytte appen til å reservere deg mot telefonsalg hos Brønnøysundregistrene.

Med Se Hvem får du altså full kontroll på ukjente nummer, både de du bør styre unna – og de du trygt kan ta. For det er jo faktisk noen ganger man ønsker å ta telefonen, for hva om det er en budbilsjåfør som er på vei med blomster, en potensiell arbeidsgiver med et jobbtilbud, eller noe annet viktig? Da er det fint å vite at du kan ta telefonen, eller ringe tilbake, med god samvittighet.

Om Se Hvem

  • Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelvarsel.

  • Fullversjonen av Se Hvem er inkludert i alle nye* mobilabonnement fra Telenor.

  • En enklere versjon av Se Hvem er inkludert i alle abonnement. Her kan du ta trygg back up av kontaktene dine, men ikke se hvem som ringer.

  • Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem i én måned gratis, deretter koster den 49 kr per måned.

Svindelvarsel i Se Hvem

*Next, Original, Yng Next, Yng Goodies og nye U18- abonnement. Gjelder kun brukere over 13 år.