Hva betyr det at bredbåndet har 20/2 mbit/s?

Hakker det når du forsøker å se nett-tv? Går det langsomt når du skal sende bilder i en e-post? Det kan ha noe med disse tallene å gjøre.
Internett i alle rom

De nye bredbåndsabonnementene til Telenor har fått navn som viser hvor raskt nett som leveres. Tallene viser nemlig til hvor mange megabit som beveger seg til eller fra maskinen din per sekund (Mbit/s), og dette påvirker din opplevelse når du er på nett. 

Når det gjelder abonnementet 20/2, forteller altså tallet 20 hvor raskt du kan laste ned informasjon fra internett. Du laster ned informasjon fra nettet når du surfer, leser nettaviser, mottar e-post eller strømmer musikk / film fra nettet. 

Tallet 2 forteller hvor raskt du kan laste opp informasjon til internett. Eksempler på opplasting er sending av e-post, opplasting av bilder til Facebook eller Instagram eller overføring av bilder til Min Sky. 

Er nedlasting eller opplasting det viktigste?

Vi bruker internett mer enn tidligere, og ganske annerledes enn da vi bare leste aviser og e-post. Rask nedlastingshastighet er fortsatt det viktigste for de aller fleste. Dette er viktig når du for eksempel ser på nett-tv, YouTube, strømmer film, eller hører musikk via WiMP eller Spotify. Men behovet for høy hastighet begge veier har økt etterhvert som flere og flere sender store mengder data.

Høy opplastingshastighet er viktigl for eksempel hvis du har hjemmekontor og trenger å laste opp store filer til kollegaer gjennom ulike delingstjenester. Det kan også være en fordel om du laster opp innhold til en blogg eller en nettside, eller bruker webkamera med for eksempel Skype.

Hva er egentlig en bit? (PS - dette er for nerdene)

Datamaskiner benytter seg av totallsystemet som kun forholder seg til tallene 0 og 1. Én bit er en «0» eller «1», og datamaskinene trenger åtte av disse for å skape ett enkelt tegn som du kan lese på skjermen.

For en datamaskin lagres ordet ONLINE som «01001111 01001110 01001100 01001001 01001110 01000101» - som altså er 60 bit. Én kilobit er altså tusen 0-er og 1-ere etter hverandre, eller rundt 125 leselige tegn.

  • En analog telefonlinje har for eksempel en hastighet på opp til 56 kilobit, noe som betyr at det kan overføres 56000 0-ere og 1-ere per sekund.
  • En VDSL-linje med en hastighet på 20/2, har en nedlastingshastighet på 20 Mbit/s, (megabits per sekund) altså 20 000 000 0-erer og 1-ere per sekund, og en opplastingshastighet på 2 Mbit/s, altså 2 000 000 0-ere og 1-ere per sekund.

Ble dette litt voldsomt? Det er helt greit. Poenget er egentlig bare: Trenger du raskere nett? Sjekk hva du kan få hjem til deg

Telenor satser enormt på utbygging

Telenor gjennomfører akkurat nå tidenes bredbåndsløft. 250 000 kunder i Norge kan per i dag få raskere nett som følge av VDSL-utbyggingen, og stadig fler kan oppgradere. 

Når bredbåndsnettet bygges ut, handler det ikke om å trykke på en bryter eller to. Det er faktisk omfattende prosesser i sving, og akkurat nå jobbes det i hele Norge for å bedre bredbåndslinjene for stadig flere husstander.  

Få et tilbud fra Telenor

Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.


Noe har gått galt i skjemaet. Mer informasjon finnes ved hvert felt.