Søk
Meny

Advarer mot vaksinesvindel – dette må du passe på

Advarer mot vaksinesvindel

Svindlere utnytter en sårbar situasjon til å lure til seg personlig informasjon. Dette bør du passe på – både for deg selv og de rundt deg.

De fleste nordmenn er nå vaksinert mot Covid-19 – men lurer kanskje på om (og eventuelt når) de skal få en tredje dose. Dette er noe svindlere vet å utnytte.

Tidligere i år gikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ut med en advarsel om vaksinesvindel. Dette innebærer at svindlere utnytter informasjonsbehovet i befolkningen til å spre falske budskap via telefonoppringninger, e-poster, meldinger på sosiale medier og tekstmeldinger.

Senest denne uken gikk Oslo kommune ut med en presisering om at de ikke har sendt ut SMS om 3. vaksinedose. I meldingene som er rapportert inn, blir folk bedt om å oppgi personnummer.

SMS-advarsel om vaksinesvindel

ADVARER: Oslo kommune advarer om at de ikke står bak en rekke SMS-er om 3. vaksinedose, der mottakeren blir bedt om å oppgi personnummer og navn. Faksimile: Twitter

Målet med disse meldingene er nemlig å få deg til å oppgi kortinformasjon og andre personlige opplysninger, for eksempel ved å si at du skal betale en egenandel for vaksinasjon. Eller det kan være at du blir bedt om å laste ned en fil til PC-en, hvor hensikten er å lure inn programvare med løsepengevirus.

– Spiller på følelser

Svindlerne kan også spørre om helseopplysninger for å kunne drive utpressing på et senere tidspunkt.

– De spiller på vårt grunnleggende følelsesregister som frykt, fristelser, grådighet, nysgjerrighet, tillit og følt tidspress, sier Thorbjørn Busch, sikkerhetsrådgiver i Telenor. 

Han peker på hvordan mange er usikre og engstelige under pandemien, og hvordan dette er et godt utgangspunkt for noen med uærlige hensikter. 

– Om det da kommer en tekstmelding som ber deg logge inn på en nettside med BankID for å sjekke vaksinestatusen, er det lett å ukritisk klikke seg inn på dette – uvitende om at det kan være noen som forsøker å svindle deg, sier Busch. 

Han har også tidligere vært tydelig på at såkalt sosial manipulasjon er nøkkelen til nesten all nettkriminalitet, det samme gjelder vaksinesvindel.

Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch advarer mot vaksinesvindel

ADVARER: Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor advarer mot forsøk på vaksinesvindel.

Kjente metoder bak vaksinesvindel

– Svindlerne bruker akkurat de samme metodene som tidligere, bare med ny innpakning – denne gangen forkledd som informasjon om vaksineringen. Men hensikten er den samme: å lure til seg kredittkortnummer og PIN-koder. 

Dette kan foregå ved at svindlere sender en e-post – som blir fulgt opp av en telefon fra noen som utgir seg for å være fra en kommunen eller en annen offentlig instans. Offeret kan deretter bli bedt om å gi fra seg kortopplysninger for en egenandel eller et lite beløp relatert til vaksinasjonsprosessen. Her kan svindlerne vise til e-posten, og lure offeret til å gi fra seg kortnummer, tall fra kodebrikke og PIN-kode.

Ta praten med de nærmeste!

NSM har tidligere sendt en anbefaling til alle norske fylker, kommuner og helsesektor for å informere om og forberede befolkningen på slike forsøk på vaksinesvindel.

Busch mener likevel at de som har oversikt over farene ved denne typen svindel, kan bistå de i familien eller omgangskretsen som ikke er de mest teknisk kyndige.

– Det hviler et ansvar på den generasjonen som har vokst opp i en digital verden. Vi må passe ekstra på både eldre og yngre i en slik situasjon, sier Busch.

Han påpeker at mange har såpass tiltro til kommunen og myndighetene at de kan være tilbøyelige til å gi fra seg bankkortopplysninger om en tilsynelatende fortrolig avsender ber om dette. 

– Vaksinen har for de fleste av oss vært nøkkelen til «friheten» etter pandemien, og det vet svindlerne å utnytte, sier Busch.  

Ekstra trygghet med Telenor

Disse fire sikkerhetsfordelene er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor:

  • Nettslett: Få hjelp om du opplever netthets, eller får privat innhold spredd på nett.

  • Nettvern: Et filter i Telenors nett som lar deg surfe litt tryggere ved å hindre deg fra å besøke nettsider med svindelforsøk eller virus.

  • Min Sky: Lar deg ta automatisk backup av bildene dine i skyen, så du aldri mister et verdifullt minne.

  • Se Hvem: Gir deg full kontroll på ukjente nummer, og hele Norge i kontaktlisten. Inkluderer også Svindelvarsel, som varsler deg om potensiell svindel eller telefonsalg.

Ønsker du i tillegg trygg surfing, ID-vakt og ID-tyveriforsikring, kan dette bestilles i sikkerhetsløsningen SAFE.