Søk
Meny

Alt du trenger å vite om VPN – for å surfe sikkert på trådløse nett i sommer

To venner på kafe

Du har kanskje hørt at du bør bruke VPN på usikre nett, men hva er egentlig VPN – og hvorfor bør du bruke det?

La oss starte med det enkleste først. VPN betyr virtuelt privat nettverk, og gir deg en trygg linje å surfe på når du logger på åpne, trådløse nett.

Men hvorfor bør du egentlig bruke en slik løsning? Og hva kan skje hvis du logger på feil nett?

Telenors sikkerhetsekspert Thorbjørn Busch forklarer dette nærmere:

Tenk deg om før du kobler på trådløse nett i sommer

Mange av oss reiser nok rundt i Norge, eller er rett og slett hjemme. Men i takt med at samfunnet åpner opp igjen, vil nok noen også være på reisefot – også ut av landets grenser.

– Om du kobler deg på åpne trådløse nett, vil det alltid kunne være en risiko for at noen fanger opp det du skriver inn – også brukernavn og passord til nettsidene du besøker, sier Thorbjørn Busch.

– Bruk mobilnettet om du er usikker, eller bruk en VPN-løsning.

Er du i EU/EØS-området, kan du bruke mobildata som hjemme – og har du et abonnement fra Telenor med ubegrenset data kan du surfe så mye du vil.

Vil du likevel koble deg på et trådløst nettverk med mobilen, kan du sjekke ut SAFE WiFi for å surfe trygt  – uansett hvor du er i verden.

Hvis dette er første gang du tenker over farene som truer på trådløse nett, er du nok ikke alene om det. Mange logger seg ukritisk på gratis WiFi så fort de får sjansen.

Men kanskje du også tenker: pytt, pytt, hva er det verste som kan skje?

Det kan selvsagt gå helt fint å logge på et usikkert nett, men du bør likevel tenke nøye over hva som kan skje hvis uhellet først er ute.

Er det er en risiko du er villig til å ta?

Du kan nemlig risikere å miste hele ditt digitale liv, som f.eks. epost, passord, dokumenter og bilder. Dette kan igjen føre til spredning av privat innhold, tapping av bankkontoer og ID-tyveri.

Visste du for eksempel at over 150 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri?

En som har kjent slike konsekvenser på kroppen er «Svein», som opplevde alles mareritt da han koblet seg på et usikret nett på flyplassen hvor han jobbet. Mannen, som er annonymisert, fikk opprettet falske kontoer i sitt navn – og opplevde at det ble sendt falske drapstrusler med han som avsender.

Se «Sveins» vonde historie:

Hvordan unngår du å bli lurt?

Å bruke en VPN-løsning er første steg i å surfe trygt på trådløse nett. Men du bør også være oppmerksom på de psykologiske grepene svindlerne bruker for å lure deg. Og her er det er spesielt ett begrep du bør notere deg bak øret, nemlig sosial manipulasjon.

Sosial manipulasjon handler om at svindleren forsøker å få deg til å handle irrasjonelt, bli sårbar og dermed lett å lure.

– For å forlede deg, vil svindleren ofte spille på følelsesregisteret ditt. Typiske emosjoner de vet å utnytte er frykt, grådighet og nysgjerrighet. Du er også mer sårbar i situasjoner hvor du er stresset eller har dårlig tid, noe svindlere forsøker å dra nytte av, sier sikkerhetsekspert i Telenor Thorbjørn Busch.

 Men hvordan gjør svindlerne dette i praksis?

– De kan f.eks. forsøke å friste deg til å bruke gratis WiFi, som er raske å koble seg til. Svindlere vil typisk oppsøke omgivelser der folk er stresset, som offentlige steder som buss-, tog- eller flyterminaler. Sammen utgjør disse følelsene en farlig cocktail, der man kan ende opp som irrasjonell, og et lett bytte for svindleren eller hackeren, avslutter Busch.

Når bør du bruke VPN?

Par på kafe som bruker VPN.

Du bør alltid bruke VPN når du surfer på åpne, trådløse nett. Det vil si når du er på kafé, hotell og flyplasser – eller på reise i utlandet. Men det kan være kjekt å vite at du ikke trenger å bruke VPN når du surfer på mobilnettet i Norge, da dette er trygt. Du kan med andre ord skru av VPN-løsningen din når du kobler over på 4G.

Hvis du ikke har en VPN-løsning tilgjengelig bør du tenke på dette:

  • Gir det mening at du blir tilbudt gratis WiFi på akkurat dette stedet? Kan det være en baktanke?

  • Slipper du å logge inn eller å registrere deg?

  • Ledes du til en side (skyggeside) der du blir bedt om å oppgi brukernavn, passord, kortinformasjon eller andre personsensitive opplysninger?

  • Blir du tilbudt to eller flere nett med samme eller lignende navn? Ofte har tilbyder kun ett gjestenettverk, og derfor bør du se nøye på listen over nettverk du blir tilbudt.

gratis wifi

En enkel VPN-løsning

Så hvordan skaffer du deg egentlig VPN?

– For deg som ønsker en enkel VPN-løsning, anbefaler jeg SAFE WiFi fra Telenor, sier Busch.

VPN-løsningen fra Telenor er en del av sikkerhetsproduktet SAFE, som også inneholder ID-tyveriforsikring og ID-vakt. Tjenesten er enkel å bruke, da du skrur den av og på i Mitt Telenor-appen. Du kan også kjøpe tjenesten selv om du ikke er Telenor-kunde.

VPN-løsningen Safe WiFi.

Så enkelt skrur du på SAFE WiFi fra Telenor.

Har du allerede SAFE? Se hvordan du aktiverer VPN-løsningen her >

Husk at du må aktivere tjenesten før du kan bruke den første gang, og deretter hver gang du kobler på usikre nettverk.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring


SAFE koster 169 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.
Prøv SAFE >