Dette må du vite om Facebook-viruset

Sprer seg svært raskt via chat-meldinger.
Facebookvirus

Foto: iStock 2015.

Denne helgen opplevde mange skandinaviske Facebook-brukere at et virus spredte seg med rekordfart via det sosiale mediet.

Ettersom spredningen skjedde via Facebook-chatten, ble det oppnådd en viral effekt ved at en melding merket «Private V1DE0» med henvisning til YouTube gikk ut til 30-50 tilfeldige venner og kjente av de infiserte brukerne.

Trykker mottakeren på lenken kommer man ikke til Youtube, men i stedet til et helt annet nettsted. Her blir du bedt om å installere en programvare kalt «Premium Codec» for å se videoen - dette er i virkeligheten en ondsinnet nettleserutvidelse, som deretter vil spre viruset videre via din egen Facebook-konto.

Facebookvirus

Tenk deg alltid godt om dersom du blir bedt om å installere programvare på maskinen din - spesielt om du ikke har bedt om det selv. Foto: CSIS.

Tok ikke av i Norge

Ifølge det danske sikkerhetssenteret CSIS lot mange danske Facebook-brukere seg lure av disse meldingene – som blant annet ble frontet med profilbildet til «avsenderen». 
Ifølge sikkerhetsanalytiker Vegar Åsmul ved Telenor Security Operations Centre (TSOC) – som først omtalte saken i sitt daglige nyhetsbrev – rakk aldri viruset å ta helt av i Norge.
- Vi valgte å gå ut med en advarsel, selv om vi foreløpig ikke har sett samme spredning i Norge som det de opplevde i Danmark, sier Åsmul til Online.no

Anti-virus tar ikke alt

Online.no-redaksjonen kjenner likevel til flere norske Facebook-brukere som åpenbart er blitt infisert i løpet av eller etter helgen.

- Akkurat denne infeksjonen er kanskje plukket opp og stoppet av Facebook, samt muligens av enkelte antivirus-programmer. Men spredninger som dette er ikke uvanlig på noe som helst vis, og man har ingen garantier for eventuelle nye varianter som kan komme om en uke, sier Åsmul og utdyper:

- Til syvende og sist vil et antivirus-program kun ta virus den kjenner til. Når nye virus dukker opp og spres så raskt som dette, er det derfor veldig skummelt å bare si at man bare skal stole på et antivirus-program.

Tenk deg om

Vegar Åsmul

Sikkerhetsanalytiker Vegar Åsmul.

Utover å ha installert et antivirus-program som alltid holdes oppdatert, henviser Åsmul derfor til det han kaller de «gode, gamle rådene» for trygg nettsurfing:

- Ikke stol automatisk på alt du får tilsendt, selv om det er fra familie eller venner. Og ikke installer programvare du ikke er hundre prosent trygg på at du vil ha på maskinen din.

- Om Facebook ber deg installere noe på maskinen for å se på det som tilsynelatende er en privat YouTube-video, bør det ringe noen alarmbjeller. Om du blir bedt om noe sånt, er det aller smarteste å stoppe, puste ut og tenke deg litt om. Veldig ofte vil du komme frem til at slike suspekte linker, selv fra venner og familie, sannsynligvis er noe du ikke vil trykke på, sier Åsmul.