Søk
Meny

Se opp for denne falske Online-siden!

Foto: Datahjelperne

Foto: Datahjelperne

En falsk Online.no-side spres via e-poster, som prøver å lure til seg brukernavn og passord.

Det sirkulerer nå en svindel-e-post der mottakerne oppfordres til å logge inn på en falsk Online.no-side.

– Den falske Online.no-siden [...] spres nå via eposter som prøver å lure til seg brukernavn og passord. Husk å sjekke adressefeltet øverst i nettleseren før du gir fra deg personlig informasjon! Vi prøver å få tatt ned siden så fort som mulig, skriver Telenor Security Operation Centre (TSOC) på sin Facebook-nettside, etter å ha blitt tipset av sikkerhetsnettstedet Datahjelperne, som oppdaget e-posten i omløp.

Sjekk adresssefeltet!

Når man ser de to sidene – den ekte og den falske – ved siden av hverandre, kan man lettere se forskjell mellom skrifttypene – mens farge, design og ikke minst språket ellers er likt.

Den viktigste indikatoren her er altså adressefeltet, som ikke har noe med Telenor eller Online å gjøre.

– Svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere den ekte siden de prøver å forfalske, og språket har også blitt bedre. Dessverre er det oversettere i Norge nå som hjelper dem til å gjøre språket stadig bedre, sier Datahjelperne.no-gründer Jørund Heimholt til tek.no, som også har dekket saken.

Mange falske e-poster i omløp

Denne e-posten føyer seg inn i en etterhvert lang og kontinuerlig strøm av svindelforsøk via e-post – såkalt «phishing».

– «Phishing» betyr at noen prøver å lure personlig informasjon ut av deg. Gjerne ved å sende falske e-poster som ser ut som de kommer fra noen du stoler på, har Jan Roger Wilkens i Telenor Security Operation Centre tidligere fortalt om «phishing»-fenomenet til Online.no.

Det svindlerne prøver å «fiske» fra deg, er gjerne personnummer, bankkontoinformasjon eller brukernavn og passord til nettjenester.

Konsekvensene av phishing er at du gir fra deg informasjon som kan føre til at bankkontoen din blir tømt for penger uten at du vet det, at du blir utpresset for penger, eller at din personlige info brukes til å begå svindel i ditt navn – et såkalt ID-tyveri.

Hvordan kan du vite at siden er trygg?

Når det oppstår saker som dette, oppstår det også lett usikkerhet rundt om du faktisk er på den ekte Online.no-siden eller ikke.

– Du må sjekke at det står Online.no eller Telenor.no i adressefeltet, sier Wilkens.

Han påpeker at adressen til den falske siden blir sendt ut via e-poster fra svindlere, der de forsøker å lure deg til å trykke på en falsk nettlenke.

– Dersom du er i tvil, kan du besøke siden ved å skrive inn adressen, eller gå via et bokmerke du har lagret i nettleseren. Da vil du uansett være trygg.