Søk

Online.no

Meny

Se opp for falske arrangementer på 17. mai

Digitale 17. mai-arrangementer på sosiale medier gir grobunn for nettkriminalitet.

Tidligere har vi skrevet om hvordan nordmenn har blitt utsatt for koronasvindel. Nå har svindlerne kommet opp med en ny kynisk metode for å utnytte korona-situasjonen vi alle befinner oss i. 

Denne gangen er det de mange digitale 17. mai-arrangementer på sosiale medier svindlerne benytter seg av. 

Falske arrangementer på Facebook

Svindlerne kan utgi seg for å være en troverdig arrangør som skal holde et digitalt 17. mai-arrangement, der hverken arrangøren eller arrangementet er ekte.

– I dette tilfelle kan det tenkes at svindlerne ønsker å samle nok deltakere for deretter å legge ut en ondsinnet lenke på det falske arrangementet. Hensikten er å lure fra deg sensitive opplysninger som personopplysninger, innloggingsdetaljer eller kontoinformasjon, sier sikkerhetsekspert i Telenor, Thorbjørn Busch.

Istedenfor en hyggelig 17. mai-konsert, kan man altså ende opp med å bli sendt til en side med svindelforsøk eller skadevare hvis man klikker på lenker på falske arrangement.

Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.

Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.

Dette er sosial manipulasjon:

Sosial manipulasjon er et verktøy svindlere bruker for å få tilgang til personopplysninger og andre verdier. Sosial manipulasjon spiller ofte på frykt, fristelser, tillit eller en opplevelse av følt tidspress.

Lær mer >

Nok en hendelse å utnytte

Sikkerhetsmiljøet i Telenor TSOC kan bekrefte at det har vært tilfeller av lignende svindelforsøk før.

– Å utnytte en begivenhet som 17. mai til å begå svindel, er nok et eksempel på hvor langt svindlere er villige til å gå for å oppnå økonomisk vinning.

I år har store norske mediehus blitt brukt som avsendere eller arrangører av arrangementene, så flere skal bite på.

– Ofte kamuflerer svindlerne seg som troverdige og kjente aktører for å nå bredt ut til potensielle ofre. I forbindelse med årets 17. mai-feiring kan svindlere for eksempel utgi seg for å være NRK eller Oslo kommune for å skape oppmerksomhet i sosiale medier.

Bruken av store og sterke norske merkevarer som avsender, er et klassisk tilfelle av sosial manipulasjon, sier Busch.

Vær kildekritisk

Det kan være vanskelig å se forskjellen på ekte og falske 17. mai-arrangementer. Svindlerne blir stadig mer utspekulerte, og både form og språk ser stadig mer autentisk ut. Allikevel finnes det måter å avsløre slike svindelforsøk på.

Dette kan du sjekke:

  • Hold musespekeren over url på PC. Tilsier lenken at du ender opp et helt annet sted enn det arrangementet tilsier, styr unna.
  • Gjør det samme på mobil ved å holde fingeren over lenken til du føler en liten vibrasjon i skjermen. Da får du opp en forhåndsvisning.
  • Norsk tekst på svindelnettsider lages ofte ved hjelp av Google Translate. Finner du rare ord eller formuleringer, er dette en åpenbar varsellampe.

Få flere enkle tips og lær mer om din nettsikkerhet her >

En annen måte å avsløre falske arrangementer på er god gammeldags kildekritikk.

– Vær litt kildekritisk, undersøk om for eksempel arrangøren faktisk har dette arrangementet på sin offisielle Facebook-side før du klikker på en lenke inne på arrangementet, avslutter Busch.

Ønsker du å bli tryggere på nett?

Mange nordmenn blir utsatt for nettsvindel hvert år, men det skal være enkelt å være trygg på nett. Derfor har Telenor lansert tjenesten SAFE.

Med SAFE surfer du tryggere på trådløse nett, blir varslet hvis dine personopplysninger havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

Lær mer om SAFE her >