Søk

Online.no

Meny

Følg med på hjemmet fra ferien

Er du bekymret for at alt står bra til i boligen mens du er bortreist? Det trenger du ikke lenger – nå har du kontroll gjennom mobilen.

Du er ikke alene om du har sittet på flyet til Gran Canaria og plutselig kjent panikken snike på: «Husket jeg å låse døra …?!»

De dagene er heldigvis over, for nå kan du lett følge med på hvordan det står til i heimen – også når du ikke er der. Og som så ofte ellers i livet, er det mobilen som står oss bi.

Følg med på alt via apper

De fleste alarmselskaper tilbyr nå apper som er koblet opp mot alarmsystemet i huset ditt. I tillegg finnes det en lang rekke produkter, tjenester og apper fra forskjellige produsenter som kan gi deg full kontroll over det aller meste i hjemmet, selv når du er langt unna.

Produsenter som Logitech har for eksempel egne løsninger for kameraer du kan følge med på via mobilen. Stadig flere produkter støtter også tjenester som HomeKit fra Apple, som kan la deg styre og overvåke en lang rekke produkter i hjemmet via Hjem-appen på iPhone og iPad.

– Du kobler på, slik at du kan koble av, sier kommersiell direktør i Sector Alarm, Stian Veganger, til Online.no, og fortsetter:

– Med dagens systemer har du muligheten til å hele tiden være sikker på at når du kommer hjem, så vil det være akkurat som da du dro.

Denne Eve-romsensoren fra Elgato er en av mange produkter som støtter Apples HomeKit.

Denne Eve-romsensoren fra Elgato er en av mange produkter som støtter Apples HomeKit.

Bekymret for brann og innbrudd?

Det vanligste utstyret å installere er multifunksjonelle sensorer, som både måler temperatur og fuktighet, i tillegg til å plukke opp bevegelse i rommet.

I tillegg er det hos alarmselskapene vanlig med magnetkontakter som registrerer om dører eller vinduer åpnes, samt optiske og seriekoblede brannvarslere.

– Når folk drar på ferie er de opptatt av at det ikke skal skje noe, og at de i så fall får beskjed. Brann og innbrudd er det de fleste er bekymret for, sier produktspesialist i Verisure, Anders Nyhus.

– Om det skulle være uventet aktivitet i huset, vil vi ta kontakt med deg eller oppgitte kontaktpersoner personlig, og i tillegg kan du følge med i appen og hente informasjon.

Det er mulig å følge med på det aller meste i hjemmet via mobilapper.

Det er mulig å følge med på det aller meste i hjemmet via mobilapper.

Hold øye på egenhånd

Utover dette standardutstyret er det mye du kan sette opp selv, for å ytterligere øke sikkerheten i hjemmet.

Dette er dingser og målere som enten kan kobles opp til et allerede eksisterende alarmsystem, eller styres via egne apper.

Blant disse produktene finner du for eksempel elektroniske kodelåser for døra (her er Yale Doorman en populær utgave, som du kan styre enten via egen app eller koble til alarmsystemet), smartkontakter som kan kobles opp til lys, varme og andre elektriske apparater, ringeklokker med video og vanndetektorer, for å nevne noe.

Det finnes også stadig mer avanserte smartkameraer som tar bilder automatisk om noe skjer – men som du også kan styre og ta bilde med manuelt.

Smartlåsen Doorman fra Yale kan styres med mobilen din, selv om du ikke er hjemme. Har du også en ringeklokke med videofunksjon, kan du se hvem det er som ringer på, uansett hvor du er.

Smartlåsen Doorman fra Yale kan styres med mobilen din, selv om du ikke er hjemme. Har du også en ringeklokke med videofunksjon, kan du se hvem det er som ringer på, uansett hvor du er.

Simulér at noen er hjemme

Fra apper på mobilen kan du gjøre alt fra å programmere lysene, til å simulere at noen er hjemme, sørge for at temperaturen er behagelig når du kommer tilbake, eller faktisk sjekke om naboen har hentet inn posten, slik han lovet.

Hvis vinduene mot formodning ikke skulle være lukket, kan du kontakte en bekjent og få vedkommende til å komme og gjøre det – og låse opp for ham via appen.

Elektronisk dørlås kan forresten også være smart om du skal leie ut hjemmet ditt, så slipper du å styre med nøkler.

Anbefalt av forsikringsselskapene

Også forsikringsselskapene anbefaler naturlig nok gode alarmsystemer.

– Vi er veldig opptatt av å forebygge skader. Et godt alarmsystem er i så måte en god forebyggende investering. I tillegg gir det brukeren rabatt på forsikringen, sier Arvid Steen i Tryg Forsikring.

– Når de nyeste systemene kan fjernstyres via apper, er det også blitt langt enklere å holde oversikt over eget alarmsystem og hjem. Å bli utsatt for innbrudd og få frastjålet verdisaker er alltid trist, men det er nesten verre å oppdage i ettertid at man ikke føler seg trygg i sitt eget hjem, sier han, og fortsetter:

– Et godt alarmsystem kan bidra til at du og din familie føler dere litt mer trygge i hverdagen – så vel som når dere lar hus eller leilighet stå tom i forbindelse med ferie.