Søk
Meny

Derfor ringer svindlerne fra norske mobilnumre – kanskje også ditt

Varsel om svindel fra Se Hvem-appen

Men hva er de ute etter, og kan du egentlig stoppe dem? Se video!

Det ringer i telefonen … og i displayet lyser et ukjent nummer.

Om du vegrer deg for å svare, er du ikke alene: Mange av oss opplever nærmest daglig å bli oppringt fra utenlandske svindlere, som skjuler seg bak tilsynelatende helt vanlige, norske numre.

Men hva er disse svindlerne egentlig ute etter? Og hvordan får de tak i de norske mobilnumrene … potensielt også ditt?

Dette er noe vår reporter Camilla også har lurt på. Derfor tok hun en prat med Telenors sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch – og hva han svarte kan du se i denne videoen:

Som Busch påpeker i videoen, er det ikke veldig mye du kan gjøre for å stoppe slike «spoofing»-samtaler fra svindlere.

Men så lenge du aldri oppgir personlig informasjon – enten du blir oppringt eller får en SMS – er det heldigvis ikke så mye svindlerne kan hente ut fra deg.

Telenors avanserte systemer for anti-spoofing, stopper også daglig titusenvis av svindelanrop og -meldinger – slik at færre av disse når fram til din mobil.

Skulle det likevel ringe fra et ukjent nummer, og du er i tvil om du skal ta den eller ei? Da kan den nye funksjonen Svindelvarsel i Telenor-appen Se Hvem kanskje hjelpe deg – ved å varsle deg om potensiell svindel eller telefonsalg.

Hva er spoofing?

  • Selv om de ofte ringer fra utlandet, kan svindlerne bruke «spoofing»-teknologi for å kamuflere sitt utenlandske nummer – som regel med et norsk mobilnummer.

  • Det er da dette falske, norske nummeret som dukker opp i ditt display, noe som øker sjansen for at du faktisk tar telefonen.

  • Målet for svindlerne er at du faktisk skal svare, slik at de kan lure deg i en samtale – for eksempel med såkalt «Microsoft»-svindel.

  • Spoofere jobber seg gjerne systematisk gjennom nummerserier, og det er ofte tilfeldig om nummeret de «stjeler» er i bruk eller ikke.

  • Dette kan føre til ubehagelige opplevelser, ikke bare for den som blir forsøkt svindlet, men også de som faktisk bruker det stjålne nummeret til daglig.