Derfor bør du ikke lade mobilen når du sover

Kan raskt bli en dødelig brannfelle.
Det kan være brannfarlig å lade om natten

Er du en av dem som legger mobilen til lading ved siden av sengen når du legger deg? Det kan i verste fall være livsfarlig, advarer informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge.

I et moderne hjem er det ikke bare levende lys, eller gryter på komfyren du må passe på.

Også mobilen kan bli en brannfelle.

Unngå billige kopiladere

– Du må ikke lade mobilen ved, eller i sengen. Mobilen kan bli så varm at den tar fyr, og den vil da utskille giftig røyk. Den røyken er så skadelig at du kan sovne inn for godt før du merker noe, sier Berge.

Sørg også for å kun bruke originalladere som er kjøpt fra autoriserte produsenter. Billige kopiladere kan i verste fall føre til at selve laderen overopphetes, blir strømførende, eller at mobilbatteriet eksploderer.

Unge på verstingtoppen

Brann i lader

Svenske Benjamin Wallin kom i sommer hjem til en brennende mobillader, og fikk tatt video av hendelsen før han slukket brannen. Foto/video toppbilde: Benjamin Wallin / Youtube

Torbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for el-sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, forteller til NRK at i overkant av 30 branner i mobilladere er meldt inn til dem de siste årene.

Likevel trosser vi advarslene om å lade nattestid.

En ny undersøkelse fra 2016, gjennomført av TNS Gallup for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og Norsk brannvernforening, viser at syv av ti nordmenn lader mobilen om natten.

Det er også den yngre delen av befolkningen som lader absolutt mest om natten – hele 93 prosent av dem mellom 15 og 29 lader mens de sover. Det uroer Berge.

– Folk bør lade når de er våkne og har mobilen under oppsyn. Vi har sett flere eksempler på at mobilladere blir overopphetet, så det skjer, sier Berge.

Sovnet inn til brann

En av dem som har fått føle brannfaren på kroppen er Andrea Hegdahl, som studerer ved Universitetet i Stavanger.

– En venninne av meg mistet en kompis på grunn av lading om natten. Det tok fyr i det elektriske, og han merket det ikke fordi han sov, forteller Hegdahl til NRK.

Hegdahl sier til NRK at hun, i likhet med mange andre unge, lader mobilen om natten. Men hun har sluttet å ha den under puten på grunn av brannfaren.

Finn en trygg plass

Hvis du absolutt må lade mobilen om natten, bør du tenke på hvor du plugger i laderen, oppfordrer Berge og IF Skadeforsikring.

– Finn en trygg plass med røykvarsler i nærheten. Legg telefonen på et ikke-brennbart underlag, og sørg for god lufting rundt både mobiltelefon og lader. Kjøkkenbenken er et eksempel på et velegnet sted for lading, sier Berge.

– Det å lade ved hjelp av en lang skjøteledning på en pute, er derimot et eksempel til skrekk og advarsel.

Foreldre må ta ansvar

Lader eksploderte

Denne originale iPhone 5s-laderen eksploderte ifølge fotografen i hendene på en kollega. For å være på den sikre siden, bør man altså unngå å lade ved sengen, selv med originalt utstyr. Foto: José Fonseca / CC 2.0

Mange barn og unge sniker gjerne med seg mobilen eller andre duppedingser på rommet om kvelden. Utover dårlig nattesøvn er det altså andre gode grunner til at dette ikke er å anbefale.

Berge mener foreldre da bør passe ekstra godt på at ikke smarttelefonen blir til en brannfelle.

– Barn og spesielt tenåringer tar som oftest mobilen eller annet småelektrisk med seg i sengen. Vi oppfordrer alle foreldre til å ta en sikkerhetsrunde hver kveld for å sjekke at barnas mobil, nettbrett eller PC, ikke står koblet i en lader nær sengen, sier Berge.

Advarer mot «billig-ladere»

Johnny Guldager, avdelingsdirektør i Infratek Elsikkerhet, mener det spesielt er én ting du bør ha i orden hvis du er en av dem som lader mens du sover.

– Sørg for å ha skikkelig utstyr og kjøp derfor originalladere fra autoriserte produsenter. Det selges svært mange billige mobilladere på nettet, men langt i fra alle er sikre. Hvis laderen koster 50 kroner bør det ringe en bjelle, advarer Guldager.

Også Infratek Elsikkerhet fraråder på generelt grunnlag mot å lade uten tilsyn. Guldager forteller at det er flere årsaker til at lading kan skape brannfarlige situasjoner.

– Det skyldes som regel produktfeil i laderen, eller overoppheting av telefonen. Men det kan også være at kontakten som man setter laderen inn i, er slitt eller i dårlig stand. Da kan det oppstå en elektrisk spenning som kalles lysbue, hvor det genereres svært høy varme, sier Guldager.

Her kan du se hvor raskt en soveromsbrann kan spre seg på bare to minutter - i dette eksempelet starter sengebrannen på grunn av en gjenglemt rettetang:

Populært på Online.no nå: