Søk
Meny

Plages du av «Shein-spam» på Instagram? Slik sikrer du deg mot svindelmetoden

Instagram-spam som tagger brukere om Shein-gavekort

Den nye svindeltypen går som en farsott på Instagram – og her viser vi deg hvordan du kan fjerne slike bilder fra profilen din.

Er du blitt tagget i Instagram-poster som lover deg gavekort til den kinesiske «fast fashion»-giganten Shein eller andre aktører?

Da er du ikke alene, ettersom tusenvis av nordmenn nå opplever det samme, ofte flere ganger i uken.

Du er heller ikke alene om du får en dårlig følelse i magen: Postene er nemlig ikke hva de utgir seg for å være.

Biter du på «tilbudet» mottar du nemlig ikke noe gavekort, men har i stedet meldt deg på en svindyr abonnementstjeneste … eller åpnet opp for annen type svindel.

Hva er dette egentlig for noe – og hvordan kan du stoppe slik fremtidig spam?

Slik prøver svindlere å lure deg

Falske konkurranser og «give-aways» er en velkjent plage på nettet, med lovnader om reiser, mobiltelefoner, gavekort eller andre forlokkende ting.

Stort sett er det snakk om svindel, eller noen som prøver å loppe deg for penger på uærlig vis – som også er tilfellet om du blir lokket av Shein-gavekort på Instagram. Svindelmetoden kalles også «taggespam».

Ifølge sikkerhetsselskapet Avast fungerer den nye svindelmetoden slik:

  • Du blir tagget i et innlegg på Instagram, der du får vite at du er en av «de heldige vinnerne» som er trukket ut til å få sjansen til å vinne et gavekort fra nettbutikken Shein.

  • Klikker du deg videre, får du to minutter på deg til å svare på tre spørsmål om hvordan du ønsker å bruke gavekortet – og nettsiden legger sterkt press på at du må svare raskt.

  • Uansett hva du svarer, blir du sendt videre til en side der svarene tilsynelatende «sjekkes», og du får se kommentarer fra tidligere «vinnere» som lovpriser tjenesten.

  • Så får du beskjed om at du er en av de heldige, og kan åpne tre av ni pakker for å se om det er et gavekort inni.

  • Helt uavhengig av hvilken pakke du velger, vil den første ikke inneholde noe som helst, mens den andre har et gavekort på flere hundre euro/dollar/pund.

  • Deretter videresendes du til en side der du bes om å legge inn brukerinformasjon, kredittkortdetaljer og adresse – slik at gavekortet kan sendes din vei i løpet av «2–3 dager».

Dette gavekortet vil imidlertid aldri dukke opp. Hele prosessen er laget på en slik måte at du skal overse kontrakten du er i ferd med å inngå (og som står i veldig liten skrift øverst eller nederst på siden).

For om du nå betaler et par-tre euro i avgift, er ikke dette for å motta et gavekort. I virkeligheten blir du abonnent på en svindyr gavekorttjeneste, som kan koste deg fra et par hundrelapper til opp til tusen kroner i måneden.

Slik går du frem for å sikre deg

Først og fremst bør du aldri klikke deg videre fra sosiale medier til gavekortkonkurranser eller lignende tilbud.

Det er en veldig stor sjanse for at det er svindel – spesielt om det kommer fra en bruker eller tjeneste du aldri har hørt om. Om nettsiden heller ikke er norsk er det også et dårlig tegn, men også på dette området får utenlandske svindlere nå god hjelp av ChatGPT og annen teknologi for å fremstå troverdig også på norsk.

Selv om du nå skjønner at det ikke er smart å klikke seg videre fra spam-poster som har tagget deg på Instagram, er det jo irriterende at de blir liggende ute på profilen din. Det kan du heldigvis gjøre noe med.

Slik fjerner du bildet fra profilen din

  • Gå til innlegget du ønsker å fjerne taggen fra.

  • Trykk på de tre prikkene (...) øverst til høyre

  • Velg Taggalternativer

  • Trykk på Fjern meg fra innlegget

  • Trykk på Skjul fra profilen min

Den som har tagget deg vil ikke få noe beskjed om at du har fjernet taggen, eller at du har valgt å skjule innlegget fra profilen din.

Slik kontrollerer du hvem som kan tagge deg

Hvis du ikke synes det er greit at hvem som helst skal kunne tagge deg i Insta-poster, kan du også få litt mer styring over dette. Du kan for eksempel velge at bare venner skal kunne tagge deg, eller at du må godkjenne alle tagger før de legges til på kontoen din:

  • Gå til profilen din

  • Trykk på de tre linjene øverst til høyre

  • Velg Personvern og deretter Innlegg

  • Her kan du velge hvem som skal tagge deg, samt om du vil godkjenne tagger manuelt

Slik rapporterer du spam og svindel

Til sist kan det være en god idé å rapportere spam-innlegget til Instagram, slik at andre forhåpentlig kan slippe å bli lurt.

  • Klikk på de tre prikkene øverst til høyre i spam-innlegget

  • Velg Rapporter, og følg deretter instruksjonene på skjerm

Sikkerhetsfilter fra Telenor blokkerer falske nettsider for deg

Svindlere vil alltid forsøke å finne nye måter å lure oss på – enten det skjer via SMS, e-post eller tagger på Instagram.

Når disse svindelforsøkene ofte også er gjennomførte og kreative, er det raskt lett å klikke på «feil» lenke ... og ende opp på en falsk nettside. Med sikkerhetsfilteret Nettvern+ fra Telenor vil du imidlertid bli stoppet fra å besøke den falske landingssiden – selv om du trykker på lenken.

Husk bare at selv om Nettvern+ stopper mange svindelforsøk, er det likevel smart å ta noen forholdsregler når du surfer på mobilen – ettersom ingen tjeneste kan stoppe absolutt alt. Tenk deg derfor godt om før du slår til på et tilbud som virker for godt til å være sant ... for som regel er det nettopp det!

Les mer om sikkerhetsfilteret Nettvern fra Telenor >