Søk

Online.no

Meny

Netthets og private bilder på avveie er et raskt økende problem

Heldigvis finnes det hjelp å få: En ny tjeneste hjelper ungdommer som er blitt utsatt for krenkelser på nett.

Hatefulle ytringer, mobbing, sjikane og deling av krenkende bilder eller tekster på nett er et raskt økende problem.

For å hjelpe barn og unge som er i en slik situasjon, har Telenor lansert tjenesten Nettslett.

– Trakassering på nett kan få alvorlige konsekvenser. Digital mobbing foregår ofte i det skjulte og anonymt. Når man først havner i en slik situasjon, er det viktig at man har noen å henvende seg til. Med Nettslett får du profesjonell hjelp med både advokater i ryggen og psykologbistand, sier Ric Brown, leder for Telenor Mobil.

Sprer seg lynraskt

– Digital trakassering er blitt et sosialt problem som berører alle aldersgrupper. Trakasseringen er spesielt skummel siden den sprer seg lynraskt og fordi offeret ikke har noe sted å gjemme seg, forteller Brown.

For eksempel kan et privat bilde på avveie fort ødelegge livet til en tenåring.

40 prosent av norsk ungdom mellom 18-20 år har tatt nakenbilder av seg selv, og så mange som 3 av 4 av disse har delt bildene med andre, kommer det frem i en undersøkelse gjennomført av InFact/YouGov på oppdrag for UNICEF og Telenor.

Her kommer det også frem at mange angrer på bildedelingen: 35 prosent har angret på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv, og hele 63 prosent sier at de ikke ville gjort det igjen.

– Vi ser en stor økning på dette området når alt blir mer og mer digitalisert, sier psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg i stiftelsen Sex og samfunn til NRK.

Han synes tallene som kommer frem i slike undersøkelser virker litt lave i forhold til den virkeligheten Sex og samfunn møter i sitt arbeid med klinisk-, undervisnings- og formidlingsarbeid, samt drift av en åpen og anonym chat-tjeneste.

– Nettet har blitt den vanligste arenaen for seksuell utforskning og utprøving av seksuelle grenser. Noen er så uheldige å få bilder de har delt spredt på nett mot sin vilje. Vi ser jo stadig flere saker der folk blir dømt for å ha spredt bilder av andre, og jeg tror dette bare vil øke, sier Røyneberg til NRK.

Dette er Nettslett:

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie.
  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.
  • Inkludert i alle Telenors abonnementer for barn og unge, U11, U18 og Yng.
  • Nettslett gjelder for både eier og bruker av abonnementet, f.eks. forelder og barn.
  • Les mer om Nettslett

Fikk hjelp på dagen

En som fikk merke hvor fort ting kan komme ut av kontroll, er den 14-årige datteren til bergensmannen Rikard. Da hun sendte et intimt bilde til en klassekamerat på Snapchat, tok det ikke lang tid før bildet var spredd rundt i og utenfor skolegården.

Umiddelbart følte Rikard seg hjelpeløs, men kom så på at datteren via sitt U18-abonnement var dekket av Nettslett. Han tok kontakt med Telenor og samarbeidspartneren HELP, som samme dag satt en advokat på saken.

– Bildet ble fjernet umiddelbart! Samme dag var det altså løst, sier Rikard.

– Den forsikringen vi har i Nettslett, er noe av det beste Telenor har kommet med. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg ikke så veldig tro på at dette kunne virke – sånne juridiske ting tar gjerne lang tid. Les hele saken her.

Allerede hjulpet mange

Siden lanseringen i juni, har Nettslett allerede rukket å hjelpe mange. Som historien fra Bergen viser, er det en trygghet i å kunne få hjelp fra en profesjonell aktør når det stormer som verst.

– Mange opplever det som betryggende å ha en profesjonell støttespiller å snakke med om saken. Erfaringer fra HELP viser dessuten at det er en klar fordel om henvendelser til den som står bak forholdet kommer fra et advokatfirma, sier Brown.