Søk

Online.no

Meny

Netthets og private bilder på avveie er et raskt økende problem

Dame som opplever netthets

Heldigvis finnes det hjelp å få: Tjenesten Nettslett hjelper alle som er blitt utsatt for krenkelser på nett.

Hatefulle ytringer, mobbing, sjikane og deling av krenkende bilder eller tekster på nett er et raskt økende problem.

For å hjelpe de som måtte bli utsatt for slike situasjoner, har Telenor lansert tjenesten Nettslett.

– Trakassering på nett kan få alvorlige konsekvenser. Digital mobbing foregår ofte i det skjulte og anonymt. Når man først havner i en slik situasjon, er det viktig at man har noen å henvende seg til. Med Nettslett får du profesjonell hjelp med både advokater i ryggen og psykologbistand, sier Ric Brown, leder for Telenor Mobil.

Sprer seg lynraskt

– Digital trakassering er blitt et sosialt problem som berører alle aldersgrupper. Trakasseringen er spesielt skummel siden den sprer seg lynraskt og fordi offeret ikke har noe sted å gjemme seg, forteller Brown.

Men spesielt blant barn og unge ser man at netthets kan treffe ekstra hardt. For eksempel kan et privat bilde på avveie fort ødelegge livet til en tenåring.

40 prosent av norsk ungdom mellom 18-20 år har tatt nakenbilder av seg selv, og så mange som 3 av 4 av disse har delt bildene med andre, kommer det frem i en undersøkelse gjennomført av InFact/YouGov på oppdrag for UNICEF og Telenor.

Her kommer det også frem at mange angrer på bildedelingen: 35 prosent har angret på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv, og hele 63 prosent sier at de ikke ville gjort det igjen.

– Vi ser en stor økning på dette området når alt blir mer og mer digitalisert, sier psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg i stiftelsen Sex og samfunn til NRK.

Han synes tallene som kommer frem i slike undersøkelser virker litt lave i forhold til den virkeligheten Sex og samfunn møter i sitt arbeid med klinisk-, undervisnings- og formidlingsarbeid, samt drift av en åpen og anonym chat-tjeneste.

– Nettet har blitt den vanligste arenaen for seksuell utforskning og utprøving av seksuelle grenser. Noen er så uheldige å få bilder de har delt spredt på nett mot sin vilje. Vi ser jo stadig flere saker der folk blir dømt for å ha spredt bilder av andre, og jeg tror dette bare vil øke, sier Røyneberg til NRK.

Dette er Nettslett:

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie. 

  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder bruker av mobilabonnementet.

  • Inkludert i alle Telenors mobilabonnement for privatkunder. Ønsker du ID-tyveriforsikring i tillegg til Nettslett anbefales det at du sjekker ut ekstratjenesten SAFE.

  • Les mer om Nettslett

Fikk hjelp på dagen

En som fikk merke hvor fort ting kan komme ut av kontroll, er den 14-årige datteren til bergensmannen Rikard. Da hun sendte et intimt bilde til en klassekamerat på Snapchat, tok det ikke lang tid før bildet var spredd rundt i og utenfor skolegården.

Umiddelbart følte Rikard seg hjelpeløs, men kom så på at datteren via sitt Telenor-abonnement var dekket av Nettslett. Han tok kontakt med Telenor og samarbeidspartneren HELP, som samme dag satt en advokat på saken.

– Bildet ble fjernet umiddelbart! Samme dag var det altså løst, sier Rikard.

– Den forsikringen vi har i Nettslett, er noe av det beste Telenor har kommet med. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg ikke så veldig tro på at dette kunne virke – sånne juridiske ting tar gjerne lang tid. Les hele saken her.

Allerede hjulpet mange

Siden lanseringen i juni, har Nettslett allerede rukket å hjelpe mange. Som historien fra Bergen viser, er det en trygghet i å kunne få hjelp fra en profesjonell aktør når det stormer som verst.

– Mange opplever det som betryggende å ha en profesjonell støttespiller å snakke med om saken. Erfaringer fra HELP viser dessuten at det er en klar fordel om henvendelser til den som står bak forholdet kommer fra et advokatfirma, sier Brown.