Søk
Meny

7 av 10 nye nettsider er falske – slik sikrer du deg

Kvinne som er på en falsk nettside

Nettvern+ stopper flere svindelsider – enten du surfer på mobil eller på bredbånd.

– Hele 70 prosent av alle nye nettsider som opprettes er faktisk svindelnettsider, sier Amel Misimovic, Product & Business Manager i Telenor. 

Dette er sider du fort kan ende opp på om du for eksempel søker på en nettbutikk, klikker på en hentemelding på SMS eller får en e-post om at du har fått penger igjen på skatten.

– Sidene kan se ekte ut, men er laget for å lure til seg personlig informasjon eller rett og slett stjele penger fra kontoen din. Dette kan ramme hvem som helst, når som helst, sier Misimovic.

– Alt som skal til er et ubetenksomt øyeblikk og et uheldig klikk.

Fanger opp flere svindelsider enn før – også nye

Med nye Nettvern+ leverer Telenor et sikkerhetsfilter som blokkerer flere svindelsider.

Det avanserte nettfilteret er spesielt god på å fange nettopp nye nettsider med urent mel i posen.

– Nettvern+ vurderer en nettsides omdømme for å avgjøre om den er en svindelnettside. En ekte, trygg nettside tar gjerne mer enn én dag å lage, mens mange svindelnettsider produseres på løpebånd – gjerne ved bruk av kunstig intelligens, forteller Misimovic.

Slik er det mulig å sperre flere nyopprettede svindelsider (under 3 dager gamle).

– Fordi Nettvern+ er ekstra effektiv på nye nettsider, vil den automatisk bidra til å stanse flere svindelsider enn vår basistjeneste Nettvern. Den fanger også opp nettsider som er blitt hacket eller er under angrep.

Med Nettvern+ kan du altså surfe litt tryggere.

Dette er Nettvern og Nettvern+

Nettvern er et basisfilter som blokkerer de vanligste, utrygge nettsidene, slik at du kan surfe litt tryggere. Nettvern er automatisk aktivert og inkludert i alle private Telenor mobil-og bredbåndsabonnement.

Nettvern+ er et forsterket sikkerhetsfilter som blokkerer enda flere usikre nettsider, for eksempel sider som kan inneholde svindelforsøk, phishing eller skadelig programvare. Nettvern+ blokkerer også flere nyopprettede svindelsider. Nettvern+ er inkludert i og kan aktiveres på alle bredbåndsabonnement og utvalgte mobilabonnement.

– Over 300.000 rammet

Misimovic forteller at Nettvern+ ble til for å hjelpe alle de som hvert år går i fella og blir lurt på svindelnettsider:

– Bare i 2021 ble over 300.000 nordmenn frastjålet personlig informasjon, informasjon knyttet til betalingskort, bankopplysninger eller store pengesummer, sier han.

Dette er med andre ord lukrativt for svindlerne – og et område hvor mange nordmenn bør sikre seg bedre. For med antallet sider som opprettes daglig kan svindel skje selv den beste:

– Vi har tall som viser at det daglig opprettes minst 18.000 nye svindelsider, og sannsynligvis er dette tallet langt høyere i realiteten. 2 av 3 nordmenn har opplevd svindelforsøk på nett, og metodene blir stadig mer avanserte. Nettvern+ er derfor et tilbud laget for å sikre nordmenn mot nettopp slike digitale feller, sier Misimovic.

Alt du trenger å gjøre for å aktivere Nettvern+ er å ha et bredbåndsabonnement eller utvalgte mobilabonnement fra Telenor, og slå på tjenesten i Mitt Telenor-appen eller under Mine Sider på Telenor.no.
(Tjenesten må aktiveres separat for bredbånd og mobilnett)

Slik hjelper Nettvern+ deg:

  • Blokkerer kjente svindelsider (også i Nettvern)

  • Blokkerer flere nettsider som inneholder skadelige programvarer (også i Nettvern)

  • Blokkerer flere nettsider som mistenkes for å bli brukt i phishing-angrep

  • Blokkerer flere nettsider som nylig er opprettet for å stjele informasjon

  • Blokkerer flere nettsider som vanligvis er trygge, men som er under angrep

Sperrer 16 millioner nettsider

Misimovic forteller videre at Nettvern+ i dag sperrer rundt 16 millioner nettsider, og at tjenesten bare de siste 30 dagene har blokkert nordmenn fra å gå inn på 3,5 millioner sider.

– Noen dager er det flere, andre dager færre. Men Nettvern+ stopper i gjennomsnitt 5-6 ganger så mange nettsider som basistjenesten Nettvern, sier han.

Nettvern+ er et forsterket sikkerhetsfilter som blokkerer enda flere usikre nettsider, for eksempel sider som kan inneholde svindelforsøk, phishing eller skadelig programvare. Slik beskyttes du mot digitale trusler – trusler som ofte kan ende med tapte penger, identitetstyveri eller at informasjon eller bilder kan komme på avveie. Slik svindel er også ofte kjent som «phishing».

Misimovic peker på  at produktet er noe av det ypperste man kan få tak i når det kommer til å hindre nettopp denne typen trusler:

– Telenor har et sikkerhetsmiljø i verdensklasse, med eksperter som følger med på trusselbildet 24 timer i døgnet, 356 dager i året. Nettvern+ gir deg et forsterket vern mot phishing og annen type svindel.

Det er likevel viktig å ta forholdsregler på nett, ettersom det er umulig å sperre absolutt alle svindelsider, selv med et sikkerhetsfilter som Nettvern+.