Søk
Meny

18 000 nye falske nettsider – hver eneste dag

Foto hvor det står scam alert – for å eksemplifisere falske nettsider

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Det er nesten ikke til å tro, men ca. 18 000 falske nettsider dukker opp på nett – hver eneste dag.

Det er nettstedet HelpNetSecurity som melder om at det publiseres ca. 18 000 falske nettsider hver eneste dag. Tallene er fra november 2020, men det er liten grunn til å tro at antallet svindelsider har minsket siden da. Heller tvert imot.

I følge Tripwire, er nemlig hele 70 % av alle nye nettsider laget for å svindle deg på en eller annen måte.

Hvor mange av disse sidene som har norske domenenavn er uklart – men at det også er et stort problem i Norge, er ikke til å stikke under en stol. Ikke minst fordi nordmenn surfer mye på utenlandske nettsider, og ofte vil møte på .com- eller .co.uk-adresser.

 

Men hvorfor er falske nettsider et problem?

Falske nettsider er et stort problem fordi de kan inneholde virus; de kan forsøke å svindle deg for penger – eller fiske etter annen personlig informasjon.

Mange svindlere har blitt profesjonelle til fingerspissene, og det er nå mye vanskeligere å gjennomskue en falsk nettside enn hva det var for kun få år siden. Fra dårlig språk og rare logoer, kan det nå være nesten umulig å se forskjell på en ekte og en falsk nettside. De kriminelle har altså blitt flinkere til å fremstå som profesjonelle aktører og kopiere kjente merkevarer sitt visuelle uttrykk – de bruker gjerne også norske tekstforfattere.

Hvis du biter på, kan en falsk nettside i verste fall medføre at mobilen eller datamaskinen din blir infisert med virus, at du blir svindlet for store summer – eller at du handler i en falsk nettbutikk, og aldri får varen du bestiller.

Og det er ikke sånn at dette er noe som bare «rammer alle andre», vi kan alle gå på limpinnen. I følge Klarna ble hele 300 000 nordmenn lurt av falske nettbutikker i 2021.

Men når falske nettsider har blitt så vanskelige å gjennomskue, hvordan beskytter man seg egentlig best? Det finnes heldigvis en tjeneste som kan hjelpe deg, slik at du ikke må gjøre hele jobben selv.

Falske nettsider kan blokkeres i sanntid

Kvinne på mobil – vi ser varselet man får fra Nettvern+

Telenor har sikkerhetsfilteret Nettvern inkludert i alle sine mobil- og bredbåndsabonnement, og dette filteret blokkerer falske og infiserte nettsider for kunder som surfer på Telenor-nettet.

Nettvern henter data fra en stor database med falske nettsider, og varsler deg hvis du klikker på en lenke som er registrert i denne databasen. For å illustrere omfanget, viser Telenor til at over 51 millioner forespørsler ble stoppet av tjenesten mellom 20. januar og 13. februar i år. Det vil si at både nettsider, og elementer på nettsider – som f.eks. bannere, ble blokkert.

Men når det dukker opp tusenvis av falske nettsider hver eneste dag – hva gjør man med disse helt ferske nettsidene, som ikke er oppdaget og lagret i databasen enda?

For å adressere denne problemstillingen har Telenor nå lansert Nettvern+, et forsterket sikkerhetsfilter som blokkerer dagsferske svindelsider. Filteret kan også blokkere velkjente nettsteder du vanligvis besøker, hvis et av disse plutselig skulle komme under angrep fra hackere.

Med andre ord er dette en ny gullstandard for sikkerhetsfiltre – som det kan være verdt å bytte mobil- eller bredbåndsabonnement for. Spesielt hvis du mye på nett, eller er bekymret for din digitale sikkerhet.

«Du kan tenke på Nettvern som solfaktor 30, mens Nettvern+ er solfaktor 50 som gir deg enda bedre beskyttelse», sier Johanne Thompson, markedssjef for sikkerhet i Telenor Norge, om den nye tjenesten.

Men selv om Nettvern+ stopper mange svindelforsøk, er det likevel lurt å ta sine forholdsregler når man surfer på ulike nettsider, poengterer Thompson.

For selv om ny teknologi kan hjelpe oss å surfe litt tryggere, er den ikke 100 % skuddsikker mot kriminelle som hele tiden jobber med å ligge et steg i forkant. Vi sier likevel ja takk til alle tjenester som gjør at vi er enda bedre beskyttet mot svindel enn før.  

Har du allerede bredbånd eller mobil fra Telenor? Sjekk om Nettvern+ er aktivert her > 

Dette er Nettvern+ fra Telenor

Nettvern+ er et forsterket sikkerhetsfilter i Telenor-nettet som jobber aktivt for å blokkere utrygge nettsider, slik at du kan senke skuldrene og surfe enda tryggere. 

  • Blokkerer kjente svindelsider

  • Blokkerer sider som inneholder skadelig programvare

  • Blokkerer sider som er mistenkt å brukes i phishing-angrep

  • Blokkerer nettsider som nylig er opprettet (siste 48t) og laget kun for å stjele din informasjon

  • Blokkerer nettsider som vanligvis er trygge, men som er under angrep.

Nettvern+ er inkludert i alle bredbåndsabonnement og utvalgte mobilabonnement fra Telenor.

Lær mer om Nettvern+ >