Søk
Meny

Slik snakker du med barna dine om bildedeling

Jente som føler seg alene etter bildedeling på Snapchat

Illustrasjoner av Dyveke Skøld

Her får du 6 gode tips til hvordan du kan snakke med barn og unge om bildedeling.

Over halvparten av norske foreldre er bekymret for unges sikkerhet på nett. De er redde for at barna både skal få uønsket oppmerksomhet og private bilder på avveie, viser en undersøkelse gjennomført av Penetrace for Telenor.

I dag har mer eller mindre alle unge en mobil, og de bruker den akkurat som oss voksne. For tenåringer kan det være spennende å dele intime bilder med noen man liker, men det kan få store konsekvenser om de spres videre.

Og det er et tydelig press om å dele: Nesten halvparten av norske tenåringer er blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv. De har også opplevd å motta slike bilder, viser tall fra Medietilsynet. Samtidig vet bare fem prosent av foreldre at barnet deres har mottatt denne typen bilder. Med andre slik: slik bildedeling er vanligere enn mange tror.

Husk: Skulle barna dine være så uheldige å oppleve ufrivillig bildedeling – kan dere få hjelp med Nettslett >

Derfor deler unge nakenbilder

 • Det er en morsom måte å flørte på.

 • Det kan være spennende.

 • Det kan være gøy og tullete.

 • Det kan gi uttrykk for nærhet, intimitet og tillit mellom kjærester eller andre man stoler på.

 • Man kan føle seg presset til å måtte dele.

 • Det er en måte å få bekreftelser på og føle at man passer inn.

 • Det kan handle om å utforske egen seksualitet.

Kilde: Redd Barnas rapport “Hvis du liker meg, må du dele et bilde”

Jente som opplever bildedeling på nett

– Bildedeling har blitt en stor del av norske barns liv

Mange unge trenger i dag veiledning og grenser på nett for å vite hvordan de skal behandle andre og takle ubehagelige opplevelser. Mens terskelen for å dele egne bilder kan være høy, er det lettere å dele andres bilder videre.

Samtidig kan det være vanskelig og skamfullt å snakke med foreldre om deling av intime bilder. Mange er redde for å få kjeft. Dette forteller leder av Kors på halsen, Nelli Kongshaug.

Kors på halsen er en tjeneste hvor alle opptil 18 år kan snakke, chatte eller maile anonymt med en voksen om både stort og smått. I fjor besvarte de i underkant av 21.500 henvendelser. I samtalene om ting som skjer digitalt, var bildedeling gjengangeren.

Kongshaug mener det er viktig at foreldre engasjerer seg i hva barna gjør digitalt, fordi bildedelingskulturen har blitt en stor del av norske barns liv. Det er høye forventinger til å dele et bilde, og det gjelder å handle raskt hvis et bilde havner på avveie.

– Som forelder må man akseptere at man ikke vet alt og ikke kan styre alt. Derfor er det viktig at vi lærer barna til å ta gode valg for seg selv.

Nelli i Kors på halsen gir råd til foreldre om bildedeling blant barn og unge

Nelli Kongshaug, leder i Kors på Halsen.

– Mange unge vet ikke konsekvensene av å både dele egne og andres bilder videre. Vi må derfor snakke med dem om hvordan de kan si nei på en god og trygg måte uten å kjenne på den dårlige samvittigheten overfor den andre personen.

Her er hennes beste tips til hvordan du kan snakke med barnet ditt om bildedeling:

 • Når barnet ditt får mobil, er det viktig å snakke om mulighetene og ansvaret som ligger i det. Som forelder har du ansvar for å lære barnet at det som utgangspunkt er straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år, og at det ikke er greit å mase eller presse andre til å sende intime bilder. Det er heller ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år eller andre som ikke har gitt samtykke til det. Barn trenger å lære at disse reglene også gjelder i små, lukkede grupper.

 • Vær åpen og nysgjerrig, still gjerne barnet spørsmål som kan starte en god samtale: «Hva tenker du?» «Hva ville du gjort?»

 • Lytt! Det er noe av det viktigste du gjør. Det er også viktig at man ikke tar beslutninger uten at barnet er med på det.

 • Ikke rett pekefingeren! Du kan ikke forvente at barnet ditt vil dele noe med deg hvis det på forhånd vet det vil få kjeft. Gå inn i samtalen med åpent sinn og prøv heller å sette deg inn i hvorfor unge gjør som de gjør.

 • Ta praten når dere gjør noe hyggelig sammen, så slipper dere å stirre hverandre inn i øynene. Det blir ofte ubehagelig for begge to. Vær forberedt på hva du vil snakke om i stedet for å kaste deg ut i det der og da. Det er ikke sikkert du er rustet for reaksjonen til barnet.

 • Hva hvis barnet ditt har fått et bilde på avveie og ikke forteller det til deg? Da er det viktig å være forsiktig i tilnærmingen. Still spørsmål slik at barnet får mulighet til å forklare. Det samme gjelder hvis barnet ditt har delt noen andres bilde videre.

Er du forelder? Med Bruk Hue fra Telenor får du tilgang på et gratis undervisningsprogram om nettvett og nettmobbing. Se undervisningsprogrammet her >

«Emilie» fikk bildene sine hacket på Snapchat – og fikk hjelp med Nettslett

– Det var godt å ha en advokat på min side som kan loven og som har vært med på dette før. Det hjalp å føle at jeg ble tatt på alvor og at jeg ikke stod alene i en krise.

 • Nettslett er en tjeneste fra Telenor som kan hjelpe deg om du blir utsatt for netthets, opplever ufrivillig bildedeling eller at annet privat innhold kommer på avveie. Tjenesten dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog – og er inkludert i alle Telenors mobilabonnement for privatkunder >

Les Emilies historie >

Jente som er blid, men som siden opplever bildedeling på nett