Søk
Meny

Slik surfer du trygt overalt – med kun ett tastetrykk

Bilde av kvinne som surfer trygt på mobilen, mens hun sitter på kafé

TRYGG KAFFEPAUSE: Rasa Vasaityte er ikke alene om å glemme sikkerheten når hun surfer på kafé. Heldigvis er løsningen enkel.

Å koble på ukjente nett kan i verste fall medføre at fremmede får tak i din private informasjon. Med SAFE WiFi fra Telenor er du sikker uansett hvor du surfer.

Er du kanskje en av mange nordmenn som har booket en utenlandsferie i år, eller foretrekker du heller å oppleve egen by på fritiden? Da vil du sannsynligvis få muligheten til å logge på et gratis, offentlig nett når du tar deg en pause på hotel, kafeer eller barer.

For Rasa Vasaityte, som vi skal bli bedre kjent med i denne saken, faller det seg helt naturlig å koble på gratis WiFi på offentlige plasser, uten å tenke over risikofaren det kan medføre.

Men Rasa er ikke alene om det. Det er få som kjenner til farene man utsetter seg, eller har tenkt over verdiene man kan miste –og at ens personlige informasjon kan være synlig for alle andre i det samme nettverket.

Kobler du deg til et usikret nettverk, for eksempel på flyplassen eller biblioteket, kan hackere enkelt få tilgang til mobilen din – og overvåke den private nettbruken din. I verste fall kan de stjele passordene dine og få tilgang til de viktigste kontoene dine. 

For å være sikker på at du surfer trygt når du er på farten, er VPN-tjenesten SAFE WiFi inkludert i sikkerhetspakken SAFE.

For å vise hvor enkelt det er å ta i bruk, inviterte vi med oss Rasa, sammen med John Oddvar Austad, for å teste løsningen på kafé og hotell.

– Jeg er redd for at noen skal stjele pengene mine

Når vi møter John Oddvar Austad ved Clarion Hotel Bjørvika, forteller han at han har hørt om VPN-teknologi uten å egentlig vite helt hva det går ut på.

Likevel forstår han hva som står på spill når det surfes usikret på åpne nettverk, som eksempel jobber fra et hotellrom eller flyplassen.

– Jeg er mest redd for å miste informasjon som har med BankID-en og nettbanken min å gjøre. Jeg er redd for at noen skal stjele pengene mine, rett og slett, forteller John. 

Bilde av John

LITT BEKYMRET: John Oddvar Austad.

For å forklare ham hva VPN-konseptet går ut på, bruker vi tunnel-metaforen: Når du bruker en VPN sendes informasjon fra mobilen gjennom en slags trygg “tunnel” for å komme frem. Surfer du på et usikret nett, går i stedet informasjonen gjennom fri luft hvor alle kan se den.

– Det er veldig ubehagelig å tenke på. Der er det mye informasjon og jeg er litt redd for at den skal fanges opp av andre.

– Det var mye enklere enn jeg trodde!

Rasa Vasaityte møter oss på en kafé i Oslo sentrum. Hun forteller at hun står litt på lik linje som John når det gjelder kunnskap om VPN. 

– Jeg tenker aldri på sikkerhet, jeg bare logger på og tenker «yay, WiFi»! sier Rasa.

Og Rasa er absolutt ikke alene. Når vi er på farten og tar inn på den koselig kaféen på hjørnet er det mange av oss som ser på åpne WiFi som en gylden bonus. 

Vi tenker ikke alltid over at vi i slike situasjoner vet veldig lite om hvem som leverer nettverket, hvem som har satt det opp og hvem som da har mulighet til å hente ut informasjonen vi sender ut.

Rasa sitter på kafé og tester en vpn-løsning på mobilen. "Slik surfer du trygt", sier hun.

TENKER SEG IKKE OM: Rasa kobler seg ukritisk på åpne nettverk.

I et forsøk på å forklare hvordan SAFE WiFi fungerer bruker vi samme metafor for henne som vi gjorde med John. Og metaforen om å kunne surfe i en trygg tunnel –  den treffer godt. 

– Det høres deilig ut! Mannen min pleier å si at han elsker tunneller fordi det alltid er godt vær der inne, ler hun. 

Rasa får sjansen til å teste tjenesten selv. Vi gir henne en mobil og ber henne åpne Mitt Telenor-appen. Her finner hun raskt frem til SAFE WiFi-knappen, og med et enkelt trykk er tjenesten aktivert og hun kan surfe trygt. 

– Det var mye enklere enn jeg trodde!

Rasa sitter på kafé og surfer trygt med vpn

FANT LØSNINGEN: – Det var mye enklere enn jeg trodde!, sier Rasa da hun får prøve VPN-løsningen i SAFE WiFi.