Søk
Meny

Hvordan surfer jeg tryggere på nett?

Surfing på mobil: Slik kan du surfe trygt på nettet

Med Nettvern blir du som Telenor-kunde beskyttet mot trusler på nettet – enten du surfer hjemme eller på mobilen.

Nettet er full av muligheter – men også potensielle farer.

Ofte henger dette tett sammen: Enten du vil shoppe, betale regninger, la deg underholde eller bare surfe rundt, står noen klare for å lure deg.

Dette kan for eksempel skje ved at de nettkriminelle lager falske nettsider, som ved første (og andre) øyekast kan se ekte ut.

Her kan selv erfarne nettbrukere gå i fella – og legge inn brukernavn, passord og betalingsinformasjon til det som i virkeligheten er nettkriminelle med onde hensikter.

Du sikres med Nettvern

Heldigvis står du ikke alene i dette. Om du er Telenor-kunde og surfer i Telenors nett – enten det er på mobil eller via bredbåndet ditt hjemme – er du nemlig sikret av Nettvern.

Dette er et sikkerhetsfilter som forhindrer deg fra å gå inn på nettsider som inneholder virus, svindelforsøk eller skadelig programvare.

I stedet for at du ender opp på en farlig side, vil du få beskjed om at du er i ferd med å åpne en usikker nettside.

Visste du dette om Nettvern fra Telenor?

Her 4 fakta og tips om sikkerhetsfilteret Nettvern – og hvordan det hjelper deg i hverdagen.

1. Nettvern oppdateres hele tiden

Telenor har et sikkerhetsmiljø i verdensklasse, med sikkerhetsansatte som følger med på trusselbildet 24 timer i døgnet – hele året.

Om de oppdager en ny trussel knyttet til en farlig nettside, vil de så raskt som mulig oppdatere Nettvern-filteret. På den måten kan de avverge at potensielt mange Telenor-kunder går i fella, ved de forhindrer deg fra å gå inn på nettsiden.

Farlige nettsider legges til i Nettvern

BLOKKERES RASKT: Telenors sikkerhetseksperter er på vakt døgnet rundt. Når de oppdager en farlig nettside, legges denne inn i Nettvern-filteret. Dette er en sperre på såkalt DNS-nivå, som gjør at du hindres fra å gå inn på siden.

2. Nettvern stanser svært mye svindel

Hver måned stanser Nettvern mellom 40.000 og 150.000 forsøk på Nettsvindel. 

Veldig ofte skjer slik svindel nemlig gjennom potensielt farlige nettsider – enten det er falske nettsider som selger billige kopier, eller falske konkurranser eller andre påloggingssider der nettkriminelle prøver å lure deg til å oppgi kort- eller ID-opplysninger.

Du ledes ofte inn på slike sider gjennom svindel-epost, spam-SMS eller andre promoteringer på nett – og det er altså om du trykker på en slik lenke at Nettvern stopper deg før det er for sent, ved å blokkere de farlige sidene.

Slik ser det ut om du blir stoppet av Nettvern før du går inn på en farlig nettside:

Farlige nettsider legges til i Nettvern

BLOKKERES RASKT: Telenors sikkerhetseksperter er på vakt døgnet rundt. Når de oppdager en farlig nettside, legges denne inn i Nettvern-filteret. Dette er en sperre på såkalt DNS-nivå, som gjør at du hindres fra å gå inn på siden.

3. Nettvern er inkludert i abonnementet ditt

Alle mobil-, bredbånds- og mobilt bredbåndskunder med privatabonnement hos Telenor har Nettvern inkludert.

For bedriftskunder er Nettvern inkludert hvis du har abonnementene Bedrift Fri+ eller Bedrift+.

Som mobilkunde hos Telenor har du Nettvern automatisk aktivert når du surfer på Telenors nett. Også i Telenors bredbåndsnett vil de fleste kunder ha Nettvern automatisk aktivert ... men noen rutere kan kreve manuell konfigurering.

4. Du kan sjekke om Nettvern er skrudd på

Om du er usikker på om Nettvern er aktivert, kan du enkelt sjekke via denne testen. Husk at du må være tilkoblet det nettet du vil sjekke, for eksempel bredbåndet hjemme eller mobilnettet.

Det finnes muligheter for å skru av Nettvern, noe som ikke anbefales. Om du skulle oppdage at Nettvern er deaktivert, kan du enkelt skru det på igjen.