Søk
Meny

Monica ble svindlet for 50 000 kroner

Dame som ble sms-svindlet

Julen er høytid for svindel. Gavehandel på nett og jakten på de gode tilbudene gjør folk mer utsatte.

Monica Romslo Fristad (54) skal bare kjøpe noen klær i en nettbutikk. Betalingen går fint, men en uke senere får hun en sms med inkassovarsel.


Monica er på ferie i Spania da inkassovarselet kommer. Hun kobler det med en gang til nettkjøpet hun har gjort uken i forveien. Kanskje gikk ikke betalingen gjennom likevel?

Faktura

«Inkassovarselet» Monica tror er sendt fra Kredinor

Hun legger inn BankID. Så begynner et hjul å spinne på nettsiden. Hun tenker det er fordi hun er i Spania, at forbindelsen er dårlig.

–  Det var sent på kvelden. Jeg var i feriemodus og ville bare få regningen unna, så jeg trykket på lenken.

Da kom jeg inn på en side med logo til et kjent inkassoselskap. Alt så helt riktig ut, sier Monica.

Dame som har blitt svindlet

ALT ANNET ENN LETTLURT. Til daglig jobber Monica som HR Operation Lead i en stor internasjonal organisasjon der hun blant annet har ansvar for lønn. FOTO: Odd Mehus

Sparepengene forsvant

Da hun våkner neste dag har banken sperret alle kortene hennes fordi de har mistanke om svindel. Først er ikke Monica så bekymret.

 – Jeg tenkte at jeg hadde blitt svindlet for 68,90 kr, som var beløpet jeg godkjente.

Men ved hjelp av Monicas BankID har de kriminelle kommet seg inn i både spare- og brukskonto og kjøpt krypto for 50.000 kroner.

Les hva Monicas advokat sier lenger ned i saken.


Dame som har blitt svindlet

–  Jeg skammet meg veldig. Går det an å være så dum?

Jeg tenkte hele tiden at det var min skyld fordi jeg ga dem tilgang, og så for meg at pengene var tapt. 

Store mørketall rundt svindel

Hvert år blir tusenvis av nordmenn svindlet digitalt. Langt fra alle velger å anmelde eller rapportere til forsikringsselskapet. For mange er skammen så stor at det er enklere å la pengene gå tapt enn å innrømme at man har blitt lurt.

Psykologspesialist Natalia Lalla jobber daglig med pasienter med ulike livsutfordringer. Hun beskriver skam som et lokk som legger seg over andre følelser som sinne og tristhet.

–  Skam gjør at vi ønsker å forsvinne fra jordens overflate. Du vil ikke bli sett

Psykolog

UNDER SKAMMEN ligger det ofte andre følelser, som raseri eller tristhet. Første steg i å komme videre er å åpne opp. FOTO: Tonje Lien Wold

Svindlerne gjemmer seg bak skjermer og er en udefinerbar trussel som skaper utrygghet og en følelse av å miste kontrollen. Da er det viktig å ha personer rundt seg man kan snakke med.

– Monica er modig. Det koster noe å være åpen om at man har blitt lurt – samtidig er det menneskelig å gjøre feil. Det viktigste du kan gjøre for å komme ut av skammen er å dele den med dem rundt deg, utdyper hun.

Slik fikk hun tilbake pengene

På ferie kverner tankene til Monica – det er vondt å bli lurt. Men så kommer hun på at hun har sikkerhetspakken SAFE fra Telenor. Gjennom SAFE Svindelforsikring har hun krav på gratis advokathjelp – og det skal komme godt med nå.

Advokaten i Telenors forsikringspartner, HELP, sender inn klage til banken på Monicas vegne.

– Da gikk det ikke mange dagene før jeg fikk pengene tilbake. Det var en lykke at det kunne gå så bra.

Med advokaten fra HELP i ryggen fikk Monica til slutt tilbakebetalt alle pengene utenom en egenandel på 1200 kr. Hun sier selv at hun har tatt en for laget.



– Jeg har sluttet å skamme meg. Å bli svindlet kan skje hvem som helst, og jeg var heldig som hadde noen å rådføre meg med. Tenk å stå alene i noe sånt, sier Monica.  

Dame som fikk tilbakebetalt gjennom SAFE

Få et tryggere digitalt liv

SAFE er en sikkerhetspakke for ditt digitale liv som gir deg og husstanden et ekstra lag med trygghet samt hjelp hvis uhellet skulle være ute.

Med SAFE får du blant annet rådgivning, økonomisk kompensasjon og bistand fra fagfolk når du trenger det.

Dette sier advokaten

Caroline Christine Lødrup er advokat i HELP. Hun var Monicas nærmeste rådgiver i kjølvannet av svindelen.

– Mange svindelofre gir seg veldig fort hvis de blir fortalt av banken at det er deres eget ansvar. Min jobb er å tale ofrenes sak, og holde banken ansvarlig der det er grunnlag for det, sier hun.

At Monica hadde fått et troverdig inkassovarsel som en del av svindelen talte i hennes favør.

– Vi dokumenterer hendelsesforløpet og krever pengene tilbake. I enkelte tilfeller bruker vi mye tid på å «krangle» med banken. Det er en jobb som ikke er så lett å gjøre uten profesjonelle i ryggen.

Fem ting du bør gjøre med en gang ved svindel:

  • Kontakt banken og sperr alle kort og eventuelt BankID.

  • Opprette frivillig kredittsperre for å forhindre at svindlere tar opp lån i ditt navn.

  • Samle bevis, for eksempel skjermbilder av meldinger og landingssider. Slik kan du bevise at svindelen fremsto troverdig.

  • Send reklamasjon til banken. Forklar hva som har skjedd og at du vil ha pengene tilbake.

Mottatt sms fra Kredinor?

Charlotte Surén er direktør for strategi og kommunikasjon i Kredinor.  Hun opplyser at de arbeider aktivt med å forhindre svindel, blant annet ved å legge følgende advarsel øverst på nettsidene sine.

«Mottatt SMS fra Kredinor? Det kan være svindelforsøk! Klikk «Se status i din sak» nedenfor eller logg inn på Min side. Hvis det ikke ligger noen sak der kan du slette SMS.»

– Det kjempetrist at folk blir utsatt for svindel. Selv om vi gjør det vi kan for å advare og informere er det utfordrende å stoppe det. Kundene våre ønsker å få påminnelser om betalingskrav, nettopp via SMS, så kan vi heller ikke si at vi ikke sender ut meldinger med lenker.

Hun oppfordrer alle til å bruke Kredinors nettsider for å avklare om betalingskravet er ekte eller ikke.