Søk
Meny

Camilla ble svindlet på nett: – Det verste er skammen

Bilde av Camilla som ble svindlet via en dating-app

Når følelsene setter fornuften ut av spill kan hvem som helst bli rammet. Se video med gode tips, og pass ekstra godt på svindlere som spiller på stress i førjulstiden.

– Jeg tenkte jo selvfølgelig at jeg ikke er en av de der, som går på noe sånt. Men så gjorde jeg det likevel.

For noen måneder siden hadde vår reporter Camilla en særdeles ubehagelig opplevelse på nett. Hun ble lurt for penger av en person fra en dating-app som hun trodde hun kunne stole på.

– Han fortalte meg en troverdig historie om noe han trengte hjelp med, og jeg sendte penger som jeg trodde jeg skulle få tilbake. Jeg var innom tanken på at dette kanskje var svindel, men han sendte meg bevis hele veien på at alt stemte og var ekte, sier Camilla, som sier hun ser de røde flaggene i etterkant.

– Men der og da var jeg i en boble og ønsket bare å hjelpe.

Camilla trodde ikke hun kunne bli lurt på denne måten. Det traff henne veldig i etterkant.

– Det verste med å bli svindlet er skammen du føler på i etterkant. Man føler seg flau, dum og naiv.

Men er det egentlig sånn at man må være dum for å gå på en slik svindel? I denne videoen undersøker Camilla hva som skjedde med henne – og hvorfor det også kan skje med deg.

Svindlerne spiller på førjuls-stress

En av følelsene svindlerne vet å spille på er stress, noe som kan være ekstra effektivt i førjulstiden når vi alle har mye å gjøre. Et eksempel er falske hentemeldinger som sendes ut på SMS, som det er fort gjort å trykke på i et uoppmerksomt øyeblikk. Pass ekstra godt på Flubot i tiden før jul >

– Pust med magen ... og tenk deg om!

Denne typen sosial manipulasjon, hvor følelsene dine utnyttes til å sette fornuften ut av spill, kan være utfordrende å håndtere.

Som sikkerhetsekspert Torbjørn Busch sier, er det viktig å puste med magen i stressende situasjoner. Å stoppe, tenke og sjekke er tre gode punkter å alltid ha i bakhodet.

Vil du bli litt tryggere?

Svindlere benytter ulike metoder etter hvilken aldersgruppe de går etter, så det kan være lurt å lese oversikten over de vanligste metodene her.

Dette er sosial manipulasjon:

  • Sosial manipulasjon er en sekkebetegnelse på mange ulike svindelteknikker, og er nøkkelen til all nettkriminalitet.

  • Ved å spille på følelser som frykt, fristelse, grådighet, nysgjerrighet og tillit forsøker svindlerne å få deg til å utføre handlinger som ikke er i din interesse eller gi fra deg sensitiv informasjon.

  • Svindlere kan typisk være ute etter BankID, personnummer, passord og betalingskort.

  • I blant vil de forsøke å få deg med på en investering (for eksempel kryptovaluta), mens de andre ganger kan true med å spre private bilder.

Vil du ha ekstra beskyttelse mot ID-tyveri? Da kan SAFE med inkludert ID-tyveriforsikring fra Telenor være en lur løsning.

Les mer om SAFE her >