Årets største datatrusler

I 2015 gjør hackerne det de kan for å ta kontroll over hjemmet ditt. Slik beskytter du deg.
I 2015 tar hackerne over huset ditt

Stadig mer av det vi omgir oss med til daglig, er koblet til internett. Det gir nye muligheter for datakriminelle. Foto: iStock.

- Ny teknologi betyr alltid nye muligheter for hackere. Felles for veldig mange av de nye smart-produktene som finnes på markedet er at produsentene ikke har tenkt nok på sikkerhet.

Det sier Per Hellqvist, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige. Han mener at 2015 blir året hvor datakriminelle for alvor kommer seg inn i hjemmene til folk.

- Det blir stadig mer vanlig at forbrukerelektronikk og hvitevarer har internettilkobling. Et hacket kjøleskap eller en smartklokke kan for eksempel sende ut e-poster på vegne av en hacker. Operativsystemene i de nye, smarte hjemmeapparatene er ofte enkle og mangler sikkerhetssperrer. Dermed er det svært enkelt å bryte seg inn i dem og ta dem over. Det er mye enklere enn å ta seg inn i datamaskiner med solide sikkerhetsprogram, advarer Hellqvist.

Falske Facebook-meldinger

Datakriminelle har helt siden midten av 90-tallet brukt e-post for å spre virus og skaffe seg kontoopplysninger gjennom søppelpost med ondsinnede linker og vedlegg. Dette er fortsatt utbredt, men nå kommer angrepene stadig oftere også i andre medier.

- Om du har fått en Facebook-melding fra en kamerat som sier at han sitter fast i London uten hotell og penger, bør du tenke deg om minst to ganger før du fører over penger til en American Express-konto for å hjelpe han. Det er nemlig veldig sannsynlig at noen har hacket kontoen hans.

Skumle apper

Nettbrett og smarttelefoner er allemannseie og brukes i dag til alt som tidligere var forbeholdt datamaskiner. Vi surfer, oppdaterer Facebook og betaler for varer og tjenester med mobilene våre. Mengden informasjon vi legger igjen i mobiler og nettbrett gjør de til interessante mål for hackerne. 

- Heldigvis er Apples operativsystem, iOS, veldig motstandsdyktig, så hackerne sliter fortsatt med å trenge gjennom. Det er allikevel viktig å passe på å ikke laste ned apper fra uoffisielle app-sider. Dette gjelder selvfølgelig også om du bruker en Android-mobil, forklarer Hellqvist. 

Ta back-up av viktige filer

En angrepsform som vi fortsatt vil se mye til i 2015, er såkalt Ransomware. Det er akkurat det det høres ut som – en gisselprogramvare.

– Når det falske programmet lastes ned, vil hackeren ta over kontrollen på maskinen, og kryptere deler av den. Det eneste du får tilgang til er en nettside hvor du får beskjed om å føre over penger for å få åpnet datamaskinen igjen. Om du blir utsatt for dette, er det stor sannsynlighet for at alt på maskinen må slettes og installeres på nytt, sier sikkerhetseksperten.

Derfor er det én ting du må gjøre jevnlig:

- Husk å alltid ha back-up av viktige dokumenter, slik at ikke alt er tapt om uhellet skulle være ute.

3 tips for beskyttelse

Hackerne blir stadig mer utspekulerte, men det finnes heldigvis forholdsregler som langt på vei beskytter deg mot dataangrep. Her er sikkerhetsekspertens tre viktigste råd for 2015:

1. Vær nøye på valg av passord. Dette gjelder spesielt passord til e-postkontoen din. Kommer hackerne seg inn der, har de fort tilgang også til andre kontoer.

2. Ha et kritisk blikk. Om du er usikker, er det alltid best å la være å klikke. Virker noe for godt til å være sant, så er det gjerne tilfelle også.

3. Sørg for total beskyttelse. Det aller viktigste i kampen mot nettsvindlerne er en god og oppdatert sikkerhetspakke.

Norton Internet Security, en av markedets beste sikkerhetspakker er inkludert i alle Mobilt bredbånd- og bredbåndsabonnement fra Telenor. Programmet beskytter mot virus, internettormer og spionprogram.