Søk
Meny

Unngå påskekrim i virkeligheten – slik slipper du unna påskesvindel

Kvinne som stusser over noe på mobilen. Slik kan du unngå svindel i påsken

Selv om du senker skuldrene i påsken, tar ikke svindlerne ferie – og dermed kan du være ekstra utsatt. Med disse grepene kan du slippe å bli deres neste offer.

Nordmenn flest elsker litt ekstra spenning i påsken, og omfavner krimfortellinger i bokform eller på tv.

Fullt så kjærkomment er imidlertid ikke krimfortellingene om de rammer på hjemmebane … 

– Selv om du tar fri, betyr ikke det at de kriminelle også slapper av. Tvert imot: Ferietid er blitt høysesong for nettbasert svindel, og stadig oftere skjer dette via mobilen. Siden du neppe legger fra deg denne hjemme, betyr det at svindlerne alltid kan nå deg – selv når du er på ferie, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Så hvordan kan du unngå å spille hovedrollen i din egen, personlige påskekrim? Følger du disse fem rådene fra Thorbjørn Busch, reduserer du sjansen for å bli svindlernes neste offer i påskeferien:

Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor

GIR PÅSKETIPS: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

1. Senk skuldrene – men ikke guarden

Det er lettere å klikke på falske mailer når du slapper av i solveggen, påpeker sikkerhetseksperten.

– Vi er sannsynligvis ekstra utsatte for svindelforsøk og andre sikkerhetstrusler i påsken og andre ferier fordi vi endrer adferd og sinnsstemning, sier Busch.

Enten du drar på hytta eller besøker nye steder, gjør du gjerne ting litt annerledes enn hjemme – og alt dette påvirker hvordan vi tenker og fungerer.

– Hverdagsrutinen blir brutt. Først er det gjerne litt stress i utfarten, etterfulgt av avslapning med senkede skuldre. I begge disse situasjonene kan du være ekstra sårbar for svindelforsøk – enten ved at du ikke rekker å tenke deg om, eller har «senket guarden».

Da kan du fort finne på å trykke på en farlig lenke i en SMS eller e-post, en handling du kanskje ellers ville styrt unna.

– Bare det å ha i bakhodet at svindlerne kan nå deg på mobilen selv når du er på ferie, kan gjøre at du tenker deg om to ganger. 

Med disse sikkerhetstjenestene blir påskeferien ekstra trygg >

Mann som bruker mobil på fjellet

ALLTID MED: Mobilen er alltid med, også på fjellet i påskefjellet. Dermed kan du også alltid nås av svindlere.

2. Svindlerne følger med, og tilpasser sine budskap

Busch forteller at nettsvindlere gjerne tilpasser budskapene i e-post og SMS etter høytidene.

– De nettkriminelle er usedvanlig dyktige til å tilpasse seg norske forhold og kultur. De utnytter enhver anledning til å skape overbevisende historier og forestillinger. På utsiden kan påskeegget fremstå som et Fabergé-egg, mens innsiden kan skjule noe helt annet og skumlere.

Ifølge Busch er svindlerne eksperter på å ta utgangspunkt i aktuelle situasjoner, spille på dine forventninger – og møte dem i svindelforsøkene sine.

– Vær derfor ekstra påpasselig om du skulle få SMS fra en «bedrift» om at du har vunnet en påskekonkurranse, eller blitt invitert til å svare på påskenøtter, advarer han.

– I tillegg har vi sett en oppsving i svindelmeldinger som prøver å lure deg med at du må oppgi opplysninger til skattemeldingen, eller betale en liten tollavgift for en pakke som er på vei. Tenk deg alltid om før du lokkes til å oppgi personlige opplysninger eller betalingsdetaljer.

3. Tenk på hva du legger ut på nett

Antallet innbrudd i hus og hytter har altså gått ned de siste årene, godt hjulpet av nedstengingen under pandemien – men det ikke utenkelig at gjenåpningen av samfunnet og grensene kan føre til en liten oppblomstring av denne typen kriminalitet, sier Busch.

– Da er det lett å tenke at feriebilder som legges åpent ut på sosiale medier kan være en «invitasjon» til innbruddstyver der hjemme. Men tall fra forsikringsbransjen viser at dette nok ikke er så veldig utbredt, sier Busch.

Det sagt, bør du likevel være litt påpasselig med hva slags privat informasjon du legger ut for hele verden å se. Andre typer kriminelle kan nemlig følge med:

– Deler du mange private detaljer, kan dette brukes som treffsikkert skyts for mer målrettet svindel på nett. Dette er informasjon svindlerne kan bruke for å manipulerere deg til å trykke på en falsk lenke, fordi du tror det er en ekte og relevant henvendelse, sier Busch.

Slik kan du få hjelp hvis du blir svindlet på nett >

Mobilbruk på café i utlandet

UT PÅ TUR: Endelig har verden åpnet opp igjen, og mange benytter muligheten til å dra på en etterlengtet storbyferie. Her kan det være smart å tenke på hvor og hvordan du bruker mobilen.

4. Unngå usikre nett på farten

Nordmenns lengsel etter storby, strender og overkommelige badetemperaturer har vart i to lange år. Nå er ventetiden over, og rekordmange nordmenn vil oppholde seg i utlandet i påsken.

– Et viktig reiseråd er å ikke glemme å sikre det du gjør også på mobilen, sier Busch.

Han oppfordrer derfor til å unngå usikre trådløse nettverk med mobilen din, også når du er i utlandet.

– Det er svært enkelt å snappe opp alt du sender til og fra mobilen din om du bruker et åpent WiFi-nett på for eksempel hotellet, flyplassen eller på en café. Da bør du enten sikre surfingen din med en VPN, eller rett og slett bruke det sikre mobilnettet, sier Busch.

Sikkerhetspakken SAFE inkluderer SAFE WiFi, som lar deg surfe trygt også på åpne, usikrede nettverk. Og husk! Du kan surfe som hjemme på mobilnettet i hele EU/EØS-området, uten ekstra kostnad.

Mobil på tur

SENKEDE SKULDRE: Målet med ferien er som regel å slappe av ... men ofte innledes ferien med stress. Da er du ekstra sårbar.

5. Direktørsvindel i påskestresset

Hvem har ikke kjent på iveren etter å klappe sammen PC-en, rive ut ladekabelen og avslutte arbeidsdagen én eller to timer tidligere – for å haste seg av gårde på ferie, eller bare å starte ferien litt tidligere?

– Dette jaget kan fort blir bli starten på en mindre hyggelig ferie. De kriminelle vet at stress, irritasjon og hastverk kan skape følelsesmessige spenningstilstander i kroppen, og kan bidra til at man gjør feil man ellers ikke ville ha gjort, sier Busch.

Det er nemlig på fredag klokka 13, rett før du hive deg avgårde for å unngå utfartskøen, at de gjerne slår til.

– Da flyter gjerne skillet mellom jobb og privat, og de kan utnytte ditt private stress til å gjennomføre for eksempel en direktørsvindel – som vil ramme bedriften du jobber i, sier Busch.

– De vet at om de drøyer henvendelsen – for eksempel om en kontoendring av en betaling – til sent på dagen, er det større sannsynlighet for at du vil bli irrasjonell og hoppe over viktige sikkerhetsrutiner. Jeg tror de fleste også har kjent på følelsen av å få en oppgave på tampen av arbeidsdagen …

Det er sikkert lettere sagt enn gjort, innrømmer Busch, men kommer med følgende allmenngyldige tips:

– Forsøk å ikke la deg lede av stress om du mottar plutselige henvendelser, og for all del ikke bryt internrutinene. Ikke dropp samtalen til leverandøren din for å høre om de faktisk har endret kontonummeret sitt.

Forhåpentlig kan disse tipsene sørge for at du får en ekstra stress- og svindelfri påskeferie, uansett hvor eller hvordan du tilbringer den. God mobilpåske!