Søk
Meny

Vet du egentlig om du er hacket?

Mann og kvinne ved kafebord.

Er du en av dem som hører ordet hacking, og tenker at «dette skjer ikke meg»?

Er svaret ja, bør du lese videre. Globalt er nemlig hele 10 milliarder passord og brukernavn lekket på det mørke nettet, og de fleste som opplever å få e-posten sin på avveie er ikke klar over det. Det er derfor dessverre ganske naivt å tenke «dette skjer ikke meg».

For å understreke at dette er et stort problem gikk NorSIS (Norsk Senter for informasjonssikring) nylig ut med en oppfordring til alle nordmenn om å sjekke om nettopp deres e-postadresse er på avveie.

– Vi anbefaler sterkt å sjekke om dine påloggingsdetaljer kan være blant dem som har kommet på avveie. Denne typen informasjon selges gjerne videre til kriminelle for videre misbruk, eller til privatpersoner som kjøper pålogging til nettjenester som Netflix for en billig penge, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS til NTB.

Skjer det et sikkerhetsbrudd kan hackere potensielt få tilgang til store deler av ditt digitale liv – og i verste fall kan du oppleve ID-tyveri. I følge en rapport fra NorSIS fikk hele 150 000 nordmenn frastjålet identiteten sin, eller ble utsatt for svindel, i 2017 og 2018.

Heldigvis er det enkelt å sjekke om din e-postadresse har kommet på avveie:

Vil du bli varslet ved sikkerhetsbrudd?

Med tjenesten SAFE fra Telenor blir du automatisk varslet hvis dine e-postadresser eller kortinformasjon* dukker opp på det mørke nettet, du får vite hvor informasjonen er lekket fra og mottar tips og råd om hva du bør gjøre.

Lær mer om SAFE >

Men hva kan egentlig skje hvis e-posten blir hacket? I videoen under forklarer Telenors sikkerhetsekspert Thorbjørn Busch mulige konsekvenser av en hacket brukerkonto:

Det er altså flere måter du kan på bli hacket på, og som kan føre til at dine personlige opplysninger kommer på avveie. Her skal vi se nærere på tre av de vanligste metodene.

1. Sikkerhetsbrudd i tjenestene du bruker

En av de vanligste måtene din personlige informasjon kommer på avveie på, er ved et sikkerhetsbrudd hos en tredjepart. Det har skjedd flere ganger at store, seriøse nettsteder har blitt hacket, som f.eks. LinkedIn-angrepet i 2012 hvor seks millioner globale passord kom i hendene til kriminelle. 

Du som individ kan ikke beskytte deg mot et slikt angrep, men ved å ta noen forholdsregler, som å ha ulike passord på ulike nettsteder, kan likevel skaden begrenses hvis du skulle bli rammet. Du bør også alltid unngå de vanligste passordene, slik som 123456, og ha to-trinnsverifisering på kontoen din hvis det er mulig.

Som nevnt ovenfor, kan du også sjekke om e-postadressen din har kommet på avveie. Skulle du få beskjed om at e-postadressen din har blitt utsatt for et sikkerhetsbrudd, bør du ikke bare endre passordet til den aktuelle e-postadressen, men også på alle andre steder hvor du bruker det samme passordet.

2. Hacket når du kobler deg til trådløse nett

Det kan også forekomme at din mobil, eller personlige konto, blir forsøkt hacket direkte, f.eks. ved at du kobler deg på et usikkert nett. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til din mobil, er det fritt fram til all mulig sensitiv informasjon – som igjen kan brukes til å påføre deg stor skade. Da kan det være godt å vite Telenors nye tjeneste SAFE inkluderer en VPN-løsning (virtuelt privat nettverk) som lar deg surfe trygt på trådløse nettverk. 

Mann med laptop.

3. Utsatt for phishing-angrep

En tredje måte hackere får tak i passordene dine eller kortinformasjonen din på, er gjennom såkalt phishing. 

«Phishing» betyr at noen prøver å lure personlig informasjon ut av deg. Gjerne ved å sende falske e-poster som ser ut som de kommer fra noen du stoler på, har Jan Roger Wilkens i Telenor Security Operation Centre, tidligere uttalt til online.no.

Vi har tidligere skrevet mye om dette, og ønsker du å lære mer om hvordan du kan beskytte deg mot phishing kan du gjøre det her >

Selv om det som regel går bra når en e-postadresse kommer på avveie, finnes det også mange vonde historier om økonomisk svindel og ID-tyveri som har gjort livet svært vanskelig for de som er berørt. Derfor lønner det seg å være føre var, og ta litt ekstra vare på det digitale livet ditt.

Vær føre var med SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE ID-tyveriforsikring

SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >