Søk

Online.no

Meny

Dette må du vite før du kobler deg til gratis Wi-Fi

Visste du at informasjonen du sender over trådløse nett kan være synlig for andre?

For mange er det helt naturlig å koble seg til caféens eller hotellets Wi-Fi når de er ute. Det de færreste tenker over, er sikkerhetsrisikoen en utsetter seg for ved å surfe på åpne, trådløse nettverk, også her i Norge.

Falske nettverk eller utstyr som "jammer" det offisielle nettverket er bare noen av metodene tyver benytter seg av for å stjele din personlige informasjon.

Her er det du bør tenke på før du kobler deg til et trådløst nettverk.

Du bør være forsiktig med hva slags opplysninger du sender over trådløse nettverk.

Pass på hvor du surfer

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til Online.no.

Han har i over 20 år jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret, og er nå daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group.

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, legger Flesvik til.

Som Telenor-kunde surfer du litt tryggere. Da har du Nettvern innebygget. Med Nettvern blir du stoppet hvis du er i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, svindelforsøk eller annen skadelig programvare. Merk at Nettvern kun fungerer hvis du er koblet til Telenor-nett, slik som mobilnettet ditt.

Før du kobler deg til gratis Wi-Fi ...

1. Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

2. Bruk en VPN-løsning på trådløse nett

VPN står for virtuelt privat nettverk. VPN innebærer at all informasjonen du sender over nett krypteres før det forlater din mobil. Uten VPN er informasjonen du sender potensielt synlig for de som ønsker å utnytte den.

3. Tenk på hva du legger igjen av sensitiv informasjon

Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å logge deg inn på private kontoer. Legg ikke inn kredittkortnummer og annen sensitiv info.

4. Ha oppdatert programvare

Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus.

5. Vær oppmerksom

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, se etter hengelåssymbolet når du besøker nettbanken. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror  er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske hotspots i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår nemlig i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, sier Flesvik.

Hjelp hvis ulykken skulle inntreffe

Uansett hvor forsiktig du er på nett, er det greit å vite at du kan få hjelp hvis du blir utsatt for svindel eller ID-tyveri med Sikker ID fra Telenor. Sikker ID er en tilleggstjeneste bestående av ID-tyveriforsikring, ID-monitorering av e-postadressene dine og Nettslett, en tjeneste som kan gi deg hjelp til å fjerne uønsket innhold på nett.