Søk

Online.no

Meny

Dette bør du tenke på før du bruker Wi-Fi i utlandet

Å surfe via mobilnettet er faktisk mye sikrere.

Det kan være fristende å koble seg til hotellet eller restaurantens Wi-Fi når en er på ferie, noe som henger igjen fra da kostnadene forbundet med roaming i EU/EØS var skyhøye.

Det de færreste tenker over, er sikkerhetsrisikoen en utsetter seg for ved å surfe på åpne, trådløse nettverk.

Her er det du bør tenke på før du kobler deg til et åpent nettverk.

Du bør være forsiktig med hva slags opplysninger du sender over offentlige, åpne trådløse nettverk.

Pass på hvor du surfer

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til Online.no.

Han har i over 20 år jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret, og er nå daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group.

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, legger Flesvik til.

Som Telenor-kunde, har du Nettvern innebygget. Med Nettvern blir du stoppet hvis du er i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, svindelforsøk eller annen skadelig programvare. Merk at Nettvern kun fungerer hvis du er koblet til Telenor-nett, slik som mobilnettet ditt.

Huskeliste for deg som skal bruke Wi-Fi i utlandet

1. Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

2. Unngå å legge igjen sensitiv informasjon

Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å bruke nettbank og andre sensitive websider. Ikke legg igjen kredittkortnummer og annen info.

3. Ha oppdatert programvare

Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus.

4. Vær oppmerksom

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, se etter hengelåssymbolet når du besøker nettbanken. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror  er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske hotspots i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår nemlig i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, sier Flesvik.

Vil du være ekstra sikker når du surfer på mobilen, har Telenor også lansert Sikker ID, tjenesten som forebygger svindel og ID-tyveri. Med Sikker ID får du også hjelp dersom ulykken skulle inntreffe og du blir utsatt for misbruk på nett.

Du kan surfe, ringe og sende meldinger som hjemme i hele EU/EØS.

Husk at du kan surfe som hjemme i EU/EØS

Med alle Telenors mobilabonnementer kan du surfe, ringe og tekste i hele EU/EØS – uten ekstra kostnader.

Slik fri roaming er perfekt for deg som er opptatt av sikkerhet, ettersom det svært mye vanskeligere å hacke deg når du surfer via mobilnettet enn via åpne, trådløse nett.

Men det er klart at megabytene flyr fortere i ferien, og da er det lurt med et abonnement som tilpasser seg deg og ikke omvendt. Fleksi er det perfekte ferieabonnementet, ettersom at abonnementet tar høyde for forbruket ditt. Med Fleksi slipper du å tenke på databruken din, og heller bruke tiden på viktigere ting – som å kose deg for eksempel.