Søk
Meny

Dette må du vite før du kobler deg til gratis WiFi

Slik sikrer du deg

Visste du at informasjonen du sender over trådløse nett kan være synlig for andre?

For mange er det helt naturlig å koble seg til kaféens eller hotellets Wi-Fi når de er ute. Det de færreste tenker over, er sikkerhetsrisikoen en utsetter seg for ved å surfe på åpne, trådløse nettverk, også her i Norge.

Falske nettverk eller utstyr som sperrer bort det offisielle nettverket er bare noen av metodene tyver benytter seg av for å stjele din personlige informasjon.

Du bør være forsiktig med hva slags opplysninger du sender over trådløse nettverk.

Du bør være forsiktig med hva slags opplysninger du sender over trådløse nettverk.

Pass på hvor du surfer

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til online.no.

Det rådende tipset har vært å bruke mobildata via mobilnettet og holde deg unna de trådløse nettene.

TIPS: Med sikkerhetspakken SAFE fra Telenor kan du imidlertid surfe trygt på mobilen også på åpne, trådløse nettverket. Takket være SAFE WiFi-tjenetsen blir nemlig nettrafikken din kryptert, slik at ingen andre kan se sensitiv info som brukernavn, passord og betalingsinfo.

Før du kobler deg til gratis WiFi ...

1. Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

2.Skru på SAFE WiFi på trådløse nett

SAFE WiFi er en VPN-løsning som er inkludert i sikkerhetspakken SAFE. Den skrus på i Mitt Telenor-appen. VPN står for virtuelt privat nettverk, og innebærer at all informasjonen du sender over nett krypteres før det forlater din mobil. Uten VPN er informasjonen du sender potensielt synlig for de som ønsker å utnytte den.

3. Tenk på hva du legger igjen av sensitiv informasjon

Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å logge deg inn på private kontoer, spesielt om du ikke benytter VPN. Legg ikke inn kredittkortnummer og annen sensitiv info.

4. Ha oppdatert programvare

Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus på den bærbare pc-en. Utenfor Telenor-nettet er dette den eneste beskyttelsen din.

5. Vær oppmerksom

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, og se etter hengelåssymbolet på nettsider, spesielt om du besøke nettbanken. Bare vit at det er en risiko, og at du heslt bør sjekke med mobilnett.  Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Får full tilgang til alt

Det er heller ikke gitt at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet.

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske trådløsnett i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «overdøver» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

– Dette foregår nemlig i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, sier Flesvik.

Hjelp hvis ulykken skulle inntreffe

Uansett hvor forsiktig du er på nett, er det greit å vite at du kan få hjelp hvis du blir utsatt for svindel eller ID-tyveri. Sikkerhetspakken SAFE inneholder nemlig flere tjenester som gjør deg tryggere på nett, og hjelper deg hvis uhellet skulle være ute.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring

SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >