Søk

Online.no

Meny

«Helsesista»: – Jeg får fort flere tusen snaps hver dag

Likevel unngår hun å være med på snapstreaks.

Tale Maria Krohn Engvik (38), bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, er blitt kjent for å bruke tjenesten til å snakke om alt som ungdom er opptatt av – og det ofte på høyst kreative måter.

På denne måten når hun ut til ungdom med viktig informasjon, i en kanal der ungdommen åpenbart også befinner seg: 

– Jeg får fort flere tusen snaps hver dag, og har ikke sjans til å åpne alle. Innimellom sitter jeg og åpner og svarer så mange jeg klarer. Hvem som får svar blir derfor helt tilfeldig, sier Engvik.

Nyhet! Sikker ID

Har du noen gang bekymret deg for at dine personlige data eller bilder misbrukes eller spres av andre?

Med Sikker ID mottar du varslinger med en gang personopplysningene dine kommer på avveie, og du får hjelp ved misbruk.

Hva er bra – og ikke?

Daglig opplever hun at folk prøver å få såkalte snapstreaks med henne, men storsnapperen har likevel ingen streaks gående:

– Det handler om at jeg ikke ønsker å være med på det kjøret som gjør unge stressa for å legge bort telefonen når de skal sove om natten, i frykt for å ikke sende bilder tilbake fort nok. Jeg er ungdommelig på mange måter, men der stopper det.

En snapstreak er noe du får ved at du og en venn sender bilder til hverandre flere dager på rad i Snapchat, uten opphold. Antallet dager en slik streak pågår, vil deretter så oppført med et tall ved siden av din venns navn. 

Helsesista engasjerer seg mye på Snapchat. Det har også gitt henne oppmerksomhet i andre kanaler, som her da hun deltok i Åsted Norge på TV 2 for å snakke om nakenbilder.

Selv om hun selv unngår dette, mener likevel helsesøsteren at foreldre må respektere fenomenet Snapstreak, og ikke avfeie det som dårlig eller usunt.

– Jeg tenker det viktigste du kan gjøre som forelder er å snakke med barna om snapstreaks på deres premisser. Spør om hva som er greia med streaks, så kan de selv fortelle hva som er gøy og bra med det, og kanskje hva som ikke er bra.

– Foreldre må prøve å forstå

Helsesøsteren oppfordrer foreldre til å la barna selv få sette ord på fenomenet – og prøve å forstå:

– Hvis man er litt bekymret eller kanskje bare nysgjerrig, er det mye mer effektfullt å stille et åpent spørsmål, enn å for eksempel si «nå syns jeg du bruker alt for mye tid på Snapchat». For hvis du stiller åpne spørsmål og de kan snakke fritt, så blir de trolig gående å gruble litt på det i etterkant.

Ifølge Engvik kan de da selv komme til konklusjonen om at snapstreaks gjør dem stressa eller stjeler for mye av hverdagen – om de da føler det slik:

– Det er mye bedre å få ungdommen til å tenke selv, enn å gi de råd de i utgangspunktet ikke ønsker, sier helsesøsteren.