Søk
Meny

Sonys første OLED-mobil er fantastisk

Med nye Xperia kan du filme supersakte i full HD.

Sony er virkelig på ballen. Bare et lite halvår skilte Xperia XZ2 fra det japanske selskapets nye flaggskip – Xperia XZ3.

I bagasjen har den nye toppmobilen det beste fra forgjengeren – samt noen svært etterlengtede nyheter. Det innebærer en helhetlig mobilopplevelse, der kamera, lyd og bilde står i stil med Sonys øvrige produktkatalog.

Og kanskje best av alt: Sony har endelig fått sin første OLED-mobil!

Xperia XZ3 har en buet skjerm som passer godt til den avrundede baksiden.

Xperia XZ3 har en buet skjerm som passer godt til den avrundede baksiden.

Nytt design – igjen

Den avrundede baksiden er med fra XZ2, men nå er også displayet buet nedover langs kantene. Det gir XZ3 en større skjerm enn forgjengeren – 5,7 tommer er blitt til 6. Vi satt etter hvert svært stort pris på hvor godt Sonys forrige toppmodell lå i hånda, og kan med glede meddele at XZ3 er enda bedre på dette området.

Ser du kjapt på spesifikasjonene, er mye videreført fra XZ2. Begge telefonene har en Snapdragon 845-prosessor, 4 GB RAM, 64 GB lagringsplass og det samme 19 MP hovedkamera (f/2.0).

Kort oppsummert er Xperia blitt litt slankere, fått litt bedre batterikapasitet og litt høyere oppløsning.

Hovedkameraet og bildesensoren er sentrert på baksiden, med fingeravtrykksleseren like under.

Hovedkameraet og bildesensoren er sentrert på baksiden, med fingeravtrykksleseren like under.

Endelig OLED

Svært merkbart er det altså at XZ2s HDR-skjerm er byttet ut med et OLED-panel. Her er Sony litt senere ute enn konkurrentene – men resultatet er vanvittig godt. Skjermen på Xperia XZ3 er noe av det råeste vi har vært borti.

OLED-skjermen gir vanvittig dype sortnivåer, mer kontrast og detaljer. Displayet er tunet etter Sonys anerkjente tv-er, og tanken er at XZ3 skal gi deg en Bravia-skjerm i lommen.

Sonys X-Reality-teknologi oppskalerer SDR-innhold til HDR, og kan for eksempel piffe opp strømming av filmer, serier og YouTube-videoer. Å se på Netflix med Xperia XZ3 er rett og slett en drøm!

Den nye OLED-skjermen gir imponerende sortnivåer, mer kontrast og levende farger.

Den nye OLED-skjermen gir imponerende sortnivåer, mer kontrast og levende farger.

Sammen med den fantastiske skjermen, har nye Xperia også svært god stereolyd og det dynamiske vibrasjonssystemet de introduserte med XZ2. Den kraftige vibrasjons-motoren synkroniseres med lyden fra videoen og sørger for en mer helhetlig underholdningsopplevelse.

Du både ser, hører og føler eksplosjonene i en actionfilm eller den dype bassen i musikkvideoer.

Ny «sidesans»

Sony kommer også med en praktisk nyhet for de av oss som har litt for små hender til dagens store mobiltelefoner.

Du har sikkert støtt på problemer når du forsøker å bruke mobilen samtidig som du bærer på en pose eller holder deg fast mens du står på bussen. Det blir fort ganske klønete å «krysse skjermen» med tommelen for å trykke på et eller annet.

Sony tar (... ehm) grep og introduserer «Sidesans». Ved å klikke to ganger på siden av displayet, åpnes en minimeny som gir enkelt tilgang til utvalgte apper, hurtiginnstillinger og systemvalg. Menyen er liten og hendig, og er enkel å bruke med kun tommelen.

Sidesans-funksjonen gir deg en liten og fleksibel meny, til glede for de som syns en skjerm på 6 tommer er litt for stor.

Sidesans-funksjonen gir deg en liten og fleksibel meny, til glede for de som syns en skjerm på 6 tommer er litt for stor.

Du kan selv tilpasse hvilke apper som dukker opp i menyen, men du kan også la Xperia XZ3 stå for utvalget.

Etter hvert som du bruker mobilen vil den for eksempel lære seg at du hører på musikk når du tar toget til jobb, og dermed plukke frem Spotify eller Tidal i Sidesans-menyen når du befinner deg på toget. Dette krever at tillater funksjonen å bruke posisjonsinformasjon.

Du kan også bruke Sidesans som en tilbake-knapp ved å sveipe nedover langs siden av skjermen. Dette kan være nyttig når du for eksempel leser en nettavis: når du er ferdig med en artikkel, sveiper du deg enkelt tilbake til forsiden. Dette fungerer i de fleste apper vi testet, i album-appen så vel som for Facebook.

Det tok riktignok noen forsøk før vi ble fortrolige med Sidesans. Du må nemlig banke på kanten av skjermen og ikke rammen av mobilen, men så snart du vet hvor du skal trykke, er funksjonen en drøm.

Sonys mobiler er fortsatt de eneste som lar deg filme supersakte i full HD-oppløsning.

Sonys mobiler er fortsatt de eneste som lar deg filme supersakte i full HD-oppløsning.

Supersakte i Full HD

Xperia XZ2 var verdens første mobiltelefon som kunne filme i 4K HDR, og ikke overraskende er dette også mulig med XZ3. Videoene dine får dermed kraftig kontrast, klare farger og tydelige detaljer.

De fleste toppmobiler kommer nå med videoinnspilling i Super Slow Motion (altså 960 bilder i sekundet), men enn så lenge er det bare Sonys mobiler som støtter supersakte-filming i full HD-oppløsning.

Du må selv trykke på utløseren for å starte opptaket og krever god timing, men med litt trening kan du få noen utrolig kule og, ikke minst, skarpe supersakte-klipp.

Som nevnt tidligere er hovedkamera det samme som på forgjengeren, med den samme klare og sterke fargegjengivelse. Sony har valgt å beholde «kun» ett kamera på baksiden – men det gjør ingenting når kameraet er såpass godt.

Xperia XZ3 tar enkelt og greit svært gode bilder, selv på tider av døgnet med mer krevende lysforhold.

Xperia XZ3 tar bilder med flotte farger, selv tidlig på døgnet.

Xperia XZ3 tar bilder med flotte farger, selv tidlig på døgnet.

Til glede for selfie-entusiaster kommer XZ3 med et nytt frontkamera (13 MP, f/1.9). Den har også fått en bokeh-funksjon, som fremhever forgrunnsmotivet og gjør bakgrunnen uskarp.

XZ3 har også en fysisk utløserknapp som sitter øverst på høyresiden når du holder mobilen i landskapsmodus. Når du trykker på denne åpnes kamera-appen umiddelbart, selv når skjermen er låst.

Enda kulere er kanskje «Smartstart»-funksjonen som klargjør kameraet når mobilen holdes opp i liggende retning. Dermed er du klar til å knipse et bilde bare noen få sekunder etter at du har tatt den opp av lomma.

XZ3s «Smartstart» klargjør kamera når du holder opp mobilen i liggende retning, selv når skjermen er låst.

XZ3s «Smartstart» klargjør kamera når du holder opp mobilen i liggende retning, selv når skjermen er låst.

God batteripleie

Batteriet på 3330 mAh virker kanskje beskjedent sammenlignet med for eksempel Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy Note9, som begge kommer med batteri på 4000 mAh.

Men Sony har utstyrt XZ3 med det de kaller «Batteripleie» – en funksjon som skal forlenge batterilevetiden betraktelig.

Den fungerer slik at mobilen lærer seg lademønsteret ditt og lader batteriet gradvis. Dette forhindrer blant annet at mobilen blir liggende for lenge med strømtilførselen tilkoblet selv om den er fulladet.

Rykende fersk Android Pie

Xperia XZ3 er den første mobilen som kommer med Googles nyeste operativsystem, Android Pie, rett ut av esken. Dermed har du umiddelbart tilgang til smart batteristyring, og sammen Batteripleie har du en mobil som kan holde det gående gjennom hele dagen.

I tillegg er grensesnittet mer strømlinjeformet, og Google Assistenten (som nå er tilgjengelig på norsk) er integrert på svært praktisk vis. Ved å holde inne midtknappen på navigasjonslinjen (rundingen som også tar deg til startskjermen) åpnes Assistenten umiddelbart i et eget vindu.

Sammen med internminnet på 64 GB, har XZ3 også microSDXC–støtte på opptil 512 GB. I tråd med tiden har nye Xperia kun USB-C-inngang, men en minijack-overgang følger med i esken.

Xperia XZ3 kommer i rød, grønn, sølv og svart.

Sony Xperia XZ3:

  • 6-tommers 18:9 OLED-skjerm med QHD+ og HDR
  • TRILUMINOS™ og X-Reality™ kjent fra Sonys tv-er gir dynamisk kontrastforbedring og HDR-oppkonvertering
  • Sonys dynamiske vibrasjonssystem for altoppslukende underholdning
  • 19 MP Motion Eye™-kamera med videoinnspilling i 4K HDR
  • Qualcomm® Snapdragon™ 845
  • Vannbestandig design med IP65/68
  • 4 GB RAM, 64 GB UFS-internminne, microSDXC-støtte (opptil 512 GB)
  • 193 g, 158 x 73 x 9,9 mm