Nordmenn flest sjekker mobilen hvert sjette minutt

Her er appene som viser deg hvor mange ganger du sjekker din mobil.
Mobiltelefonen er i ferd med å bli vår beste venn. Der har vi vårt sosiale liv, og ikke minst kan vi følge med på hva naboen, vennene eller barna gjør. Har du også følt deg utenfor om du ikke få sjekket telefonen ofte nok?
- Tanken på at du skal skru av dyret og legge det på lading i stua, skaper en frykt for at du ikke er oppdatert. Du er ikke med på det som skjer akkurat nå, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole til Forskning.no.
Han står bak en stor undersøkelse om nordmenns mobilbruk. Tallene viser at svært mange av oss føler trang til å sjekke mobilen. Faktisk så ofte som 150 ganger om dagen i gjennomsnitt. Det betyr at du tar opp mobiltelefonen hvert sjette minutt.
- Frykten for å havne utenfor gjør at du hele tiden er logget på, enten for å lese e-post eller sjekke oppdateringer på sosiale medier. Det er også grunnen til at svært mange har mobilen liggende på nattbordet, uttaler Wallin.
Nå kommer appene som skal hjelpe deg å løsrive deg fra mobilen.

Moment - skjermfri middag

Moment
I App Store finner du appen «Moment» der du kan sjekke både egen, men også resten av familiens tid på iPhone eller iPad i løpet av en dag.  Den viser deg også hvor ofte du plukket opp telefonen din, og hva du gjorde når du brukte den. Appen er utviklet av Kevin Holesh, som sier han utviklet den etter å ha sett hvor mye hans digitale vaner påvirket det sosiale liv.
- Som et lite eksperiment begynte jeg å spørre folk om de kunne tippe hva deres daglige bruk var. Når vi sjekket viste det seg at de alltid tippet halvparten så lang tid som de faktisk bukte. Hovedmålet med appen var å gjøre meg selv oppmerksom på egen mobilbruk, og også opplyse andre om dette, uttaler Holesh i en bloggpost. 
Moment Family er inkludert i appen, og der kan familien bli enige om skjermfri middagstid. Det betyr at dersom du eller noen andre i familien plukker opp telefonen i løpet av 60 minutter, vil en irriterende alarm sette i gang. Og husk, alle i familien kan starte familiemiddagpausen – også barn som blir irritert på foreldre som stadig må sjekke telefonen sin. 

Checky - sjekk deg selv

Checky
Vil du ha en enklere app som bare måler hvor ofte du faktisk plukker opp telefonen, er Checky et godt alternativ. Denne finnes både for Android og iOs. 
- Som de fleste andre er også jeg blitt avhengig av telefonen min. Med denne appen kan jeg se hvor ofte jeg faktisk sjekker den, uavhengig av om det er for kort eller lang tid. Målet mitt er å ikke ligge over 100 ganger om dagen, sier utvikler Alex Tew. 

BreakFree - ta en pause

Breakfree
Et tredje alternativ er Android-appen BreakFree. Den kommer snart også i App Store. Appen registrerer hvor ofte du sjekker telefonen din, og vil også si fra til deg dersom du har snakket for mye eller vært for lenge på telefonen i et strekk eller i løpet av en dag.
 I tillegg kan du få ulike verktøy som kan hjelpe deg å bruke telefonen mindre, for eksempel ved at den hindrer varsler fra andre apper, stopper inngående samtaler i en periode eller sender automatiske beskjeder. Du kan aktivere og deaktivere verktøyene ved behov.