- Du trenger ikke å tømme lommeboken for å få drømmehagen

Stein er lidenskapelig opptatt av hage, og blogger om det.
 Mannlige hagebloggere

For snart 20 år siden flyttet Stein Rubach (48) fra Bergen til Oslo. Der bor han i en leilighet på beste vestkant, sammen med mannen sin. Hagegleden startet med noen obligatoriske blomster i kasser, som på de fleste andre balkonger i nabolaget. Etter hvert vokste interessen for planter og hage, og stadig flere planter flyttet inn.

- Jobbing i hagen er en måte for meg å stresse ned på. Det stimulerer skapertrangen og skaper trivsel, både for meg og mine omgivelser, forteller Rubach entusiastisk. 

Hagearbeid blitt hans største lidenskap, og utviklingen blir godt dokumentert. 

Fra balkong til blogg

For litt over sju år siden fikk Stein og ektemannen mulighet til å kjøpe et sommersted i Sverige. Den 12 mål store hagen hadde vært neglisjert i årtier, men Stein så muligheter der andre så ugress. I restene av gamle frukttrær, busker og bedd ble et ønske om å fornye plantet. 

Det skulle likevel by på enkelte utfordringer for hageentusiasten. 

-  Min erfaring med planting av blomster i balkongkasser var plutselig ikke nok. Vi måtte finne ut hvordan du holder ugress unna bedd, når du har en hage som bare besøkes i perioder av gangen. I tillegg kom andre utfordringer knyttet til hvilke planter som vil overleve sandjord, iskalde innlandsvintre og ulike dyr. Veldig mange av svarene fant jeg ved å google, forklarer han. 

På internett fant han frem til ulike norske- og utenlandske hageblogger. Disse ble en rik kilde til inspirasjon, og også en god læringskilde. Muligheten til å stille spørsmål og få svar, samt utveksle synspunkter og erfaringer, gav en bratt læringskurve. 

Derfra var steget til egen hageblogg relativt kort, og i 2009 ble bloggen «Sommerhagen» opprettet. 

- Blogging er en ypperlig måte å føre en hagedagbok på. Jeg kan dessuten presentere planer og ideer. Noen er kanskje urealistiske, mens andre testes ut. På bloggen får jeg mange tips og råd fra lesere, sier Stein. 

Lager hage i skogen

Da Stein og mannen kjøpte «sommartorpet» i Sverige, hadde hagen en egen skogsdel med mange høye trær. I starten vurderte de å fjerne dem, men ombestemte seg. I stedet bygget de om delen til en «woodland»-hage, med planter og blomster som trives i halvskygge under høye trekroner. 

- Woodland-hager er kanskje ikke så vanlige å se i forbindelse med norske hjem, men så å si alle kan i utgangspunktet anlegge det. Der har vi et rikt utvalg av planter som trives i halvskygge og skygge, opplyser Stein. 

Nå er skogsdelen blitt hans favorittsted i hagen, både for arbeid og opphold. 

Lag din egen drømmehage

Har du en hage eller balkong, men er usikker på hva du skal gjøre med den, anbefaler Stein å starte på internett. 

- Det er mye gratis hjelp og inspirasjon å finne på nettet. Hageblogger er en ting. Det finnes også fine grupper, både på Facebook og norsk hageselskaps side, sier han. 

Slike hagesider har gratis medlemskap, og du kan ofte kjøpe eller bytte til deg frø og planter fra andre medlemmer. I tillegg kan du få gode tips og råd, samt komme i kontakt med andre hageinteresserte i nærområdet ditt.

Når det kommer til utstyr sier Stein at det ikke er noen grunn til å tømme lommeboken. 

- Har du en hagespade og en rosesaks, så er du nesten i mål. Om du har en balkong er du nok avhengig av potter eller krukker til plantene dine. Da kan det være lurt å kjøpe potter som har romslig plass, anbefaler han.