Fikk påminnelse om dødsfall på Facebook

Kurt Vissing Laursen ble bedt om å skrive en bursdagshilsen på Facebook-profilen til sin avdøde venninne.
facebook

Kurt Vissing Laursen synes det var trist å bli påminnet venninnen Fanny sitt dødsfall på Facebook.

Den dagen Fanny Lura skulle ha fylt 32 år, fikk kameraten Kurt en påminnelse fra Facebook: «Bli med å feire Fanny Lura i dag! Skriv en bursdagshilsen på tids-linjen hennes.»

– Det er en trist påminnelse, og jeg kjenner at jeg blir lei meg når jeg tenker på det, sier Kurt Vissing Laursen. 

Fikk sjokkbeskjed på jobb

Kurt og Fanny var gode venner og kollegaer. Kurt minnes godt dagen da han fikk beskjed om at venninnen var gått bort. 

– Det kom som et sjokk. Teamlederen kom inn til meg på jobb og sa at Fanny var død. Hun hadde fått hjerneblødning, og jeg kunne ikke forstå det. Alt hun drømte om var lagt til rette. Hun hadde funnet mannen i sitt liv, og nettopp fått en liten sønn, forteller Kurt. 

Uttrykker følelser på Facebook

17. juni i år skulle Fanny blitt 32 år. Selv om det er en vond påminnelse om dagen hun døde, synes Kurt det er godt å kunne skrive en bursdagshilsen på Facebook- profilen hennes.

– Det er fint å ha muligheten til å uttrykke det jeg føler, og fortelle at jeg fortsatt tenker på henne. Fanny var positiv, sprudlende og ei som alltid stilte opp for andre, forteller Kurt. 

Individuelle sorgreaksjoner

Professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Lillehammer, Hans Jørgen Wallin Weihe, forteller at mennesker kan reagere ulikt på påminnelser om dødsfall i sosiale medier. 

–  Vi må huske på at sorgreaksjoner er individuelle, og at ingen reagerer på samme måte. Derfor er det viktig å vise respekt for andre menneskers følelser, sier Weihe. 

Sosiale medier er en lavterskelinngang for å dele følelser. Men, det er likevel viktig å tenke over hva man publiserer. 

Moderne minnebok

Han påpeker at ulike reaksjoner kan trigges avhengig om man er forberedt eller ikke på å få en påminnelse om et dødsfall på sosiale medier

– Enkelte synes kanskje det både er trist og ubehagelig å bli minnet på det som har skjedd, mens andre synes det er en fin måte å huske på den de har mistet. På minnesider på Facebook er det for eksempel ikke uvanlig å skrive direkte til personen som har gått bort, sier Weihe.

Godt supplement i sorgprosessen

Weihe mener det får være opp til de nærmeste pårørende å velge om de vil fjerne eller beholde Facebook-kontoen til en som har gått bort. 

–  Jeg tror sosiale medier er et godt supplement i en sorgprosess. Å dele minner på Facebook kan ikke erstatte det å være i en fysisk sorggruppe, eller det å snakke med andre mennesker. Men her kan man dele sorg og dra nytte av andre menneskers erfaringer, sier Weihe.