I en hektisk hverdag er det alltid fint med en ekstra god grunn til å kose seg. Men de edleste dråper som tappes på flaske trenger ikke å spares bare til de helt, helt spesielle anledningene. Frokost er faktisk det perfekte måltid for champagne.
Enkelt og delikat
Når du skal varte opp med champagnefrokost, er det viktig å bestemme i forkant hva du vil gjøre: Et koldtbord der du lager alt selv, eller skal du og dine nærmeste gå for et spleiselag?
- Uansett hva du velger, er spekemat, roast beef og røkt skinke enkelt å legge til på et fat kvelden før. Har du spleiselag bør dere avtale på forhånd hvem som tar med hva, slik at dere ikke dukker opp med samme rett, sier matredaktør i Matprat, Ann-Christin Bru
Du kan også stjele litt inspirasjon fra söta bror, som byr på spennende varianter av smørbrødkaker.
- Da kan du bruke et brød og fylle på i lag – både kremoster og egg funker bra. Det er en god lunsjvariant, som også er enkel å pynte.
Men, en liten detalj må du ha med uansett hva du velger å servere, er jordbær. Disse friske bærene er obligatorisk og hører med til en anstendig champagnefrokost. Spis de som de er, dyppet i sjokolade eller grill dem om du vil.
Mye godt å velge mellom
Champagne er i motsetning til hva man skulle tro ikke så fin på det at den ikke kan nytes til alt. Du kan faktisk drikke champagne til julemat om du så vil.
Inviter venner og kjente, og dekk bordet med dette:
- Nystekte rundstykker, kjeks, croissanter
- Ulike typer gode oster
- Spekemat, røkelaks og andre typer kjøtt- og fiskepålegg du liker
- Hummer, reker eller kongekrabbe
- Grillet kylling
- En god salat
- Et digert fruktfat med for eksempel jordbær, kiwi, melon, ananas og andre ting du liker
- Vaniljeyoghurt eller –kesam er ypperlig som dip til frukten
- Et stalltips er imidlertid at egg og vin ikke går spesielt bra sammen i smak, så eggerøra kan du droppe hvis du vil.
Ha en fantastisk feiring!
BYTT TIL FRIHET
Champagne
Champagne (eller sjampanje) er en hvit, musserende vin fra distriktet Champagne i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike. Ekte champagne lages etter bestemmelser i Appellation d'origine contrôlée (AOC)-systemet.
I land verden over er champagne betraktet som en festdrikk og luksusvare.
Moët Chandon, Cristal og Veuve Clicquot
For folk flest er Champagne en merkevare, og mange bryr seg mer med hva som står på etiketten enn hva det smaker og hva det er. Men det finnes selvfølgelig gode og dårlige kjøp i alle prisklasser også når det gjelder champagne.
Og prisene varierer mye. Sjekk ut litt på forhånd, og spør gjerne personalet på Vinmonopolet om råd i jakten på den perfekte champagnen.
AKTUELT PÅ ONLINE
Stressa for 17. mai-maten?
Husk at mye kan lages en dag i forveien.