Har du maksfart fra mobilen?

Sjekk hvor raskt du kan surfe med fri fart fra Telenor.
Høye hastigheter på mobildata

Alle Telenor-kunder kan oppnå enorme hastigheter når de surfer på mobilen. Men hvor fort går det egentlig?

Lurer du på hvor mye høyere fart du får? Det er i dag flere apper som lar deg måle hastigheten på surfingen din. Blant de mest populære appene finner vi Speedtest og OpenSignal.

Last ned:

Test tatt i Øvre Slottsgate

Resultat fra måling i Øvre Slottsgate rundt klokka ett på en tirsdag, fra venstre: OpenSignal viser 23.94 Mbps, mens Speedtest viser 74,15 Mbps. Også ping og opphastighet varierer veldig.

Store forskjeller

Med disse tjenestene kan du enkelt sjekke nedlastningshastighet, opplastingshastighet og såkalt «ping». Ping måler hvor mange millisekunder det tar før enheten din får svar fra serveren, og hvis dette tallet er for høyt vil det gå tregt å surfe, samt at online-spilling vil bli hakkete.  

Det mest interessante for folk flest er nok imidlertid å sjekke nedlastningshastigheten. Hastigheten på nedlastningen er avgjørende når du skal streame filmer og spille online-spill.

Vi har testet ut appene, på forskjellige steder til forskjellig tid. 

Selv om de alle tilsynelatende gir raske og konkrete resultater, er det slående hvor forskjellige disse resultatene er fra hverandre - selv om målingene er utført på samme sted til samme tid med samme mobiltelefon.

Som du kan se av skjermbildene fra de forskjellige appene, er det store forskjeller mellom de tre målingene av både ping og hastigheter - noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilket resultat som faktisk er reelt.

Mest "optimistisk" er Speedtest, som jevnt over gir tilbakemelding om høyest hastigheter. OpenSignal ligger på sin side markant lavere i hastighetsmålingene.

Mange ting som spiller inn

Målingene er jevnt over høyere på nattestid

På nattestid oppnår man gjerne bedre testresultater - i dette tilfellet rundt klokka 00.40 natt til en tirsdag. Her er forskjellene i nedhastighet svært tydelige: Fra venstre OpenSignal med 16.04 Mbps og Speedtest med 194.92 Mbps.

Det tallet som blir oppgitt i appene som skal måle hastigheten, avhenger av en rekke ulike variabler.

– Det kan avhenge av belastningen på resten av linja, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden, sier Pål Joakim Olsen, fagredaktør for data og mobil på Dinside.no. 

Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne akkurat idet du gjennomfører testen. 

– Noen apper vil gi beskjed om hvor serveren du måler mot befinner seg, og gir deg muligheten til å velge en annen, sier Olsen. 

Test flere ganger - over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, anbefaler Olsen å gjennomføre testen flere ganger over tid, gjerne også på flere steder. 

– Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning på linja. Mobilnettene er en delt ressurs, sier han, og forklarer: 

– Står du på Telenor Arena under en Justin Bieber-konsert vil du merke trykket på linja. Det samme om du sjekker bredbåndet fredag kveld, når halve Norge sitter hjemme og ser på Netflix. 

Populært på Online.no nå: