Nå kan du skrive superkjappe meldinger på iPhone

Ved å installere nytt tastatur slo vi norgesrekorden i SMS!
sveip

Etter introduksjonen av iOS 8 fikk iPhone-brukere endelig tilgang på nye tastaturer som gjør det raskere å skrive. De mest populære er (fra venstre) Fleksy, SwiftKey og Swipe.

For Android-brukere er det kanskje «gammelt nytt», men for iPhone-eiere har iOS 8 åpnet opp for en gledelig nyhet ikke alle kjenner til:

Du kan nemlig installere nye tastaturer som gjør det mulig å «sveipe» fram ordene du vil skrive, i stedet for tastingen vi er blitt så godt vant til.

De mest populære programmene som åpner for slike tastaturer, heter SwiftKey, Swype og Fleksy. Nå som alle programmene er tilgjengelig med norsk språk og norske bokstaver, er de endelig fullgode alternativer til telefonens innebygde tastatur.

Skriv i en fei

Felles for tastaturene er at de gjør skriving på mobiltelefonen til en langt kjappere affære. Etter litt bruk lærer nemlig programmene av de ordene du tidligere har skrevet, noe som øker sannsynligheten for at du får nøyaktig det ordet du er ute etter.

I tillegg kan de innebygde ordbøkene ofte klare å gjette hvilke ord du sannsynligvis vil skrive etterpå - og foreslår deretter dem.

Om du for eksempel begynner å skrive «jeg», vil telefonen foreslå «er» … og deretter kanskje «på» «vei» og «hjem», om dette er noe du pleier å skrive ofte. Disse ordene velger du kjapt når de etter bare et par bokstaver foreslås over det vanlige tastaturet.

I stedet for å taste ut ordene bokstav for bokstav, kan meldingen dermed være ferdigskrevet og sendt på bare få sekunder. 

Sveipe, ikke trykke

SwiftKey og Swype lar deg skrive ved å dra fingeren over tastaturet, uten å løfte den fra skjermen. Om du sikter sånn omtrentlig på bokstavene som utgjør ordet, vil programmet kunne forstå hvilket ord du vil skrive. Etter bare et par bokstaver vil den begynne å foreslå ett eller flere ord du sannsynligvis er ute etter. 

Video SwiftKey:

Vær bare forberedt på at den nye metoden krever litt tilvenning i starten. De som har laget Swype skriver selv at du kan oppnå hastigheter på opptil førti ord per minutt (!) når du er blitt varm i trøya.

Video Swype: 

Med både SwiftKey og Swype kan du også velge å taste bokstavene som før, uten å «sveipe». Dette er en teknikk det tredje tastaturet Fleksy virkelig har videreutviklet, såpass mye at de skryter på seg en Guinness-rekord for «verdens raskeste tastatur»

Video Fleksy: 

Gratis og god

Vår personlige favoritt av de tre tjenestene er SwiftKey. Ikke bare er den gratis å installere og bruke, men ved hjelp av «SwiftKey Cloud» kan den også lære hvordan du skriver på tjenester som Gmail og Facebook, bare du gir den tilgang til det.

I tillegg skjønner tastaturet automatisk om du prøver å skrive norsk eller et annet installert språk, slik at du slipper å bytte mellom de to om du brått skal bruke et engelsk ord. Eller svensk, eller dansk eller noe helt annet.

Går det virkelig raskere?

Men skriver man virkelig raskere med de nye tastaturene? Vi slo på tråden til Frode Ness, to ganger norgesmester i SMS.

– Både ja og nei. Selv skriver jeg bare SMS på den «vanlige» måten – for å være helt ærlig går det såpass raskt at jeg ikke har hatt behov for bruke de nye tastaturene, sier Ness til Online.no.

– Men jeg vil tro at for en vanlig bruker vil det gå mye raskere med slike tastaturer, som har ordbøker som retter feil og foreslår ord fortløpende, sier Ness.

Sist det ble arrangert NM i SMS, i 2012, tastet Ness setningen «The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.» på utrolige 25,16 sekunder i finalen. Det var over tre sekunder raskere enn Helle Nilsens vinnertid fra året før.

Vi slo rekorden!

I en høyst uoffisiell test forsøkte vi å skrive samme setning med SwiftKey - uten å øve en eneste gang. Mye stress og kløning førte til at vi brukte hele halvannet minutt på en feilfri setning.

På gang nummer to hadde både vi og telefonen åpenbart lært ganske mye - det tok bare 42 sekunder å skrive samme setning. 

På tredje forsøk, derimot, brukte vi bare 22 sekunder - og slo norgesrekorden!