Søk
Meny

Nå lager Google «spillenes Netflix»

Si farvel til spillkonsollene – alt skjer over bredbåndet ditt, på hvilken som helst dings.

I alle år har du måttet ha en fysisk spillkonsoll eller datamaskin for å spille de aller beste dataspillene. Kampen har gjerne stått mellom Xbox og PlayStation om å vise mest muskler – mens PC-entusiastene har sverget til stadig dyrere skjermkort.

Når Google nå kaster seg inn i spillbransjen med tjenesten Stadia, snur de opp ned på alt: Du skal kunne spille de aller mest avanserte dataspillene, uten at du trenger en egen spillmaskin.

Spillene vil nemlig kjøres i skyen, mer konkret på Googles enorme serverparker langt unna hjemmet ditt. Alt du trenger på din side er en dings som kan kjøre nettleseren Chrome – det kan være en tv med chromecast, en gammel datamaskin ... eller til og med mobilen din.

Men viktigst av alt: Du må ha en rask og stabil bredbåndstilkobling.

«Spillenes Netflix»

Det hele er ikke ulikt hvordan vi nå er blitt vant til å se film og tv-serier gjennom streamingtjenester som Netflix. Her ligger alle filmene på store servere, og du trenger ikke lenger en DVD-spiller koblet opp på tv-benken.

Men til forskjell fra film og tv, som består av en énveisstrøm av informasjon, er spill interaktive.

Dette betyr at informasjonen som sendes frem og tilbake mellom skjermen hjemme hos deg og serveren et helt annet sted må bevege seg tilnærmet i sanntid – så ikke spillopplevelsen blir hakkete.

Når andre aktører som OnLive og Gaikai tidligere har forsøkt seg på spillstreaming, har summen av utfordringer ført til at tjenestene ikke har slått an hos folk flest.

Lover svært høy kvalitet

Men med Googles nye teknologi, samt dagens lynraske bredbånd, er tiden kanskje inne for en aldri så liten revolusjon?

– Vi kan ikke slå lysets hastighet, men vi kan jukse det nok til at vi kan levere en spillopplevelse av svært, svært høy kvalitet, sier Googles Phil Harrison – med bakgrunn fra Sony, Atari og spillstreaming-startupen Gaikai – til The Verge.

Det er ikke småtterier Google vil tilby med Stadia: Ved lansering i «de fleste europeiske land» senere i 2019, skal du kunne spille spill i 4K-oppløsning, med 60 bilder i sekunder, HDR og surround-lyd – uavhengig av hvilken skjerm du bruker. Og om du allerede sikler på en 8K-TV, skal tjenesten på sikt også støtte denne ekstreme oppløsningen.

Selve spillene, som altså kjører direkte på Googles servere, vil være sikret nok ytelse til å kjøre selv de mest avanserte spillene, med høyere grafikkytelse enn det PlayStation 4 Pro og Xbox One X kan stille opp med – til sammen.

Spillkontroller koblet rett til nett

Samtidig med Stadia, avslørte Google også en helt ny spillkontroller. Denne er imidlertid ikke nødvendig for å spille spillene – du kan bruke en lang rekke andre spillkontrollere du måtte ha fra før.

Dette er i tråd med Googles visjon om å gjøre Stadia tilgjengelig for alle, uavhengig av hva slags konsoll eller PC du måtte ha råd til.

Men Stadia-kontrolleren har noen unike egenskaper som er interessante: Først og fremst kobler den seg direkte til spillet på Googles servere via WiFi. Kontrolleren kan dermed brukes på tvers av skjermer, samtidig som det sikrer best mulig ytelse og minst mulig forsinkelse i spillet.

I tillegg har kontrolleren en egen «capture»-knapp, som tillater deg å dele spillopplevelsen din via YouTube, samt en egen Google Assistant-knapp som kan gi deg hjelp og hint i kontekst med spillet du spiller.

En annen fordel med at spillene kjører direkte på Googles servere, er at flere hundre lett kan spille sammen online – uten mulighet til å jukse – med like bra forutsetninger for å vinne. Samtidig kan du for eksempel lett «bokmerke» hvor du er i et spill, og sende dette videre til en venn – som kan fortsette akkurat der du slapp.

Selve forretningsmodellen til Stadia er ennå ikke kjent, og det gjenstår derfor å se om du må kjøpe tilgang til spillene enkeltvis, eller om du kan abonnere på alle spillene i tjenesten på lik linje med Netflix og Spotify.

Hva vil den kreve av nettet ditt?

Ifølge Polygon må du belage deg på å ha en bredbåndslinje på rundt 30 Mbit/s for at spillene skal kunne flyte bra.