Søk

Online.no

Meny

Aldri før har du surfet kjappere på mobilen!

Telenor hadde verdens raskeste mobilnett i 2018. Slik måler du din hastighet.

Telenor møter det økende behovet for rask datatrafikk med stadig bedre 4G-dekning over landet.

Ferske tall fra hastighetsappen Speedtest fra Ookla viser at Telenor hadde verdens raskeste mobilnett i hele 2018. Resultatet er basert på målinger fra ekte mobilbrukere i nesten alle land.

Du kan selv sjekke hvor raskt du surfer på din mobil med Speedtest fra Ookla:

Telenor hadde verdens raskeste mobilnett 2018, viser tall fra hastighetsappen Speedtest fra Ookla.

Dette er Speedtest fra Ookla:

  • Speedtest fra Ookla er en av verdens mest bruke apper til å måle hastigheter for ulike mobilnett og fastnett
  • Bare i Norge foretas det over 50.000 målinger med mobilen per måned med denne appen
  • I hele 2018 hadde Telenors mobilnett de største snitthastighetene målt i Speedtest fra Ookla – i hele verden
  • Opplevd hastighet varierer også etter kapasitet og andre forhold

Les mer om målingene i Speedtest fra Ookla på Telenor.no

Store forskjeller

Med hastighetsappen Ookla Speedtest kan du enkelt sjekke nedlastningshastighet, opplastingshastighet og såkalt «ping». Ping måler hvor mange millisekunder det tar før enheten din får svar fra serveren, og hvis dette tallet er for høyt vil det gå tregt å surfe, samt at online-spilling vil bli hakkete.

Det mest interessante for folk flest er nok imidlertid å sjekke nedlastningshastigheten. Hastigheten på nedlastningen er avgjørende når du for eksempel vil strømme filmer eller tv-serier, eller simpelthen ha en raskere surfeopplevelse.

Ifølge Ookla ble over 500 000 fartsmålinger gjennomført i Norge i løpet av fjoråret, og det er disse målingene som er grunnlaget for resultatet. Det er altså mobilkundene selv som har testet farten – under de faktiske forholdene de bruker mobilen i.

Ooklas hastighetsmålinger utføres av mobilkundene selv og utføres under de faktiske forholdene kundene bruker mobilen i.

Positivt med kravstore kunder

– Norske kunder har høye krav til nettkvaliteten. De forventer god mobildekning enten de er på jobb, hjemme eller på hytta. Dette må vi levere på. Supernettet vårt er blitt til takket være kravstore kunder og dyktige teknologer i organisasjonen, sier Bjørn Ivar Moen, konstituert administrende direktør i Telenor Norge.

Det er ikke opplagt at Telenor kan bygge verdens raskeste mobilnett med tanke på det langstrakt land vi bor i. Norge har en krevende topografi med fjell, fjorder og utfordrende værforhold. Det gjør utbyggingen av mobildekning ekstra vanskelig.

– Derfor blir vi ekstra stolte over disse resultatene. Vi har ambisiøse utbyggingsplaner, og de fortsetter i 2019, fortsetter Moen.

Vi har brukt store ressurser på å bygge ut mobilnettet i Norge. Da er det ekstra stas at vi nå kan smykke oss med tittelen "verdens raskeste mobilnett", sier Bjørn Ivar Moen, konstituert administrerende direktør i Telenor Norge. Foto: Martin Fjellanger

Mange ting som spiller inn

Det tallet som blir oppgitt i appene som skal måle hastigheten, avhenger av en rekke ulike variabler – ikke bare hvilken linje du betaler for. 

– Det kan avhenge av belastningen på resten av linja, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden, sier Pål Joakim Olsen, fagredaktør for data og mobil på Dinside.no. 

Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne akkurat idet du gjennomfører testen. 

– Noen apper vil gi beskjed om hvor serveren du måler mot befinner seg, og gir deg muligheten til å velge en annen, sier Olsen. 

Test flere ganger - over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, anbefaler Olsen å gjennomføre testen flere ganger over tid, gjerne også på flere steder. 

– Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning på linja. Mobilnettene er en delt ressurs, sier han, og forklarer: 

– Står du på Telenor Arena under en Justin Bieber-konsert vil du merke trykket på linja.