Søk
Meny

Med 5G går gamingen som en drøm

Arkan Resul, proff eFotballspiller

– 5G-nettet har reddet meg flere ganger, sier Arkan Resul, kaptein på det norske eFotballandslaget.

Hastigheten, kapasiteten og responstiden er tre av grunnene til at Telenors 5G-utbygging er gode nyheter for deg som vil game online – uansett hvor du er.

– Online gaming er et perfekt eksempel hvor det nye 5G-nettet virkelig vil komme til sin rett, sier markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad.

– For eksempel vil data overføres opptil fem til ti ganger kjappere enn forrige generasjons 4G-nett, noe som er spesielt viktig for deg som spiller grafikktunge spill, og den økte kapasiteten gjør at antall oppkoblede enheter kan mangedobles uten at det går ut over farten.

Ole Andreas Ræstad, markedssjef for dekning i Telenor

PERFEKT: – 5G overfører data fem til ti ganger kjappere enn forrige generasjons mobilnett, og er perfekt for online gaming, sier Ole Andreas Ræstad. Foto: Fartein Rudjord

Den aller viktigste årsaken til at 5G er godt nytt for gamere kan imidlertid oppsummeres med ett ord: Ping.

– Ping, eller responstid, måler hvor lang tid enheten din bruker på å få et svar tilbake fra serveren, og er viktig for nettbruk som krever kjapp infoflyt frem og tilbake. 5G-nettet vil etterhvert by på lynraske responstider, noe som er avgjørende når det er millisekunder som er forskjellen mellom suksess og fiasko, sier Ræstad.

Husk: Er det 5G-dekning der du er eller dit du skal? Sjekk dekningskartet her >

– Har reddet meg flere ganger

Det bekreftes av kapteinen på det norske eFotballandslaget, Arkan Resul. Som profesjonell FIFA-spiller lever han av å være hakket kjappere enn motstanderne sine:

– De gangene jeg har hatt problemer med fibernettet mitt, så har jeg brukt 5G for å spille kampene mine. Den første gangen ble jeg overrasket over hvor god responsen var, og siden har det reddet meg flere ganger, sier han.

Fremgangsmåten er enkel:

– Jeg smeller opp Playstation, låser opp iPhonen og deler 5G-nettet. Popcornet står på bordet, brusen bruser og FUT Champions skal vinnes, smiler han.

Les også: – Du trenger ikke å være hjemme for å spille online.

Slik sikrer du en god spillopplevelse

5G-nettet er i full utbygging, og allerede nå kan du oppnå en responstid som er like rask som den du kan få på et lokalt nettverk. Ole Andreas Ræstad har noen gode råd til deg som vil sikre en best mulig spillopplevelse:

Gamer foran skjerm

AVGJØRENDE: Lynraske responstider er viktig når det er millisekunder som skiller suksess og fiasko.

– Det aller beste er å skaffe seg en 5G-klar router, men de nye 5G-telefonene funker også veldig bra. Det er verdt å bruke litt tid på å finne det stedet i leiligheten, hytta eller campingvognen med best dekning, og plassere mobilen eller ruteren høyt oppe på veggen, mener han.

– Om du spiller mye på PC, kan du jo også sjekke om du finner en med 5G innebygd neste gang du skal bytte ut gaming-PCen din, tipser han.

Fullt utbygd innen to år

Halve befolkningen dekkes av siste generasjons mobilnett allerede, og innen første halvår 2024 skal Telenor ha bygget ut 5G over hele landet. Samtidig blir 4G-nettet også videreutviklet.

– 4G-nettet fungerer fortsatt godt på de aller fleste spill. Det er ikke så lenge siden landslaget i eFotball var her på Fornebu og hadde en veldig fin spillopplevelse med det «gode, gamle» 4G-nettet, avslutter Ole Andreas Ræstad.

Les mer: Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre

3 grunner til å glede seg til 5G fra Telenor

Enorm hastighet: I starten vil data overføres opptil fem til ti ganger kjappere enn forrige generasjons 4G-nett, og etter hvert kan det gå enda raskere. Det er gode nyheter for deg som laster opp eller ned store filer, strømmer filmer og serier i høyoppløsning – eller som spiller krevende onlinespill på farten.

Overlegen kapasitet: Allerede har mange av oss mobiltelefoner og smartklokker som kan kobles på nett – og med tingenes internett vil mange millioner flere ting komme seg på nett. Med 5G vil antallet oppkoblede enheter kunne mangedobles, uten at det går ut over farten eller opplevelsen.

Store muligheter: 5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Her snakker vi blant annet om selvkjørende biler, fjernkirurgi og AR-tjenester i sanntid.