Søk
Meny

Nå får Norge verdens mest hardføre mobilnett

Basestasjon på Svalbard.

Basestasjon på Svalbard. (Foto: Einar Jenssen)

Utbyggingen av 5G-nettet handler om mer enn bare hastighet. Oppgraderingen fører også til et langt mer stabilt nett, som har drastisk mindre nedetid.

− Det er med stolthet og glede at vi nå kan fortelle om at vi gjennomfører tiltak som vil føre til drastisk høyere oppetid for vårt mobilnett, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

Å bygge mobilnett i et karrig og fjellrikt landskap som Norges, kommer med noen utfordringer. Samtidig er det nettopp disse unike utfordringene som vil sikre nordmenn verdens mest robuste mobilnett, påpeker Furberg.

Vil du vite mer om dekning? Her kan du sjekke dekningskartet, finne informasjon, lese de siste nyhetene – og bli inspirert.

80 prosent mindre nedetid

– I Norge fører spredt bosetting, røff natur og ekstremvær til at det er ekstra utfordrende å sikre at alle har nett-tilgang til enhver tid. Telenor har av den grunn satt som mål å sikre at nettet vårt fungerer nær sagt alltid og overalt, sier Furberg.

Overgangen til 5G vil være større enn den fra 3G til 4G – denne gangen skal hele det gamle kobbernettet erstattes, og satsingen på såkalt «doble linjeføringer» i mobilnettet står sentralt i utbyggingen. 

Lyst til å lære mer om 5G? Denne artikkelen gir svar på de vanligste spørsmålene dere stiller om 5G.

Det betyr at mobiltrafikken som går gjennom basestasjonene rutes via to punkter i stedet for ett. I praksis betyr det for eksempel at Telenor kan gjøre vedlikeholdsarbeid på mobilnettet uten at det oppstår avbrudd for kunden.

Det er gode nyheter for et samfunn som har et stadig økende behov for pålitelige digitale tjenester, sier Furberg.

Mast på Mausund.

5G vil gi mindre nedetid over hele Norge. Her fra Mausund i Trøndelag.

Utbyggingen vil ifølge Telenors beregninger redusere forekomsten av avbrudd med rundt 80 prosent:

– Ved å utnytte doble linjeføringer vil konsekvensen for kundene ved avbrudd i mobilnettet være lik null, eller reduseres drastisk, sier han.

Utbyggingen fortsetter – Drammen neste

I tillegg til å modernisere gamle basestasjoner, bygger også Telenor flere helt nye basestasjoner rundt om i landet. Når 5G-nettet står ferdig innen utgangen av 2024, vil det stå rundt 9000 basestasjoner landet rundt.

– Dette er den største moderniseringen av mobilnettet vi har gjort noen gang, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Det er et enormt omfattende arbeid vi er i gang med, siden vi erstatter stort sett alt utstyr på alle basestasjoner. I praksis bygger vi nå ut et helt nytt mobilnett, og vi må holde et snitt med flere enn fem om dagen fremover for å nå målet, sier Amundsen.

Per i dag er det dekning for 5G i Kongsberg, Trondheim, Elverum, Bodø, Fornebu, Kvitfjell, Svalbard, Oslo, Askvoll/Flokeneset, Bergen, Stavanger, Ålesund, Tromsø, Kristiansand og Fredrikstad. 

I løpet av høsten 2021 starter 5G-utbyggingen i Drammen.

Vil du sjekke om du har 5G? Sjekk dekningen der du er, eller dit du skal.