Chromebook er lansert

Men passer Googles nye datamaskiner for deg? Vi gir deg svaret.
Chromebook, lansering, baerbar, Chrome, pc

Chromebook er en ny type datamaskin som nylig har blitt lansert i Norge, og selv om de ser ut som helt vanlige bærbare fungerer de litt annerledes enn vanlige PC-er og Mac-er. Som navnet antyder er nemlig hele maskinen basert rundt nettleseren Chrome og alt du gjør på maskinen foregår i nettleservinduer.

Bare nettleser?

Det høres kanskje litt rart ut at, men Chrome byr på mer enn du kanskje er klar over.  Ved å logge inn på maskinen med en Google-konto får du nemlig tilgang til alle Googles tjenester som dokumentredigering, regneark, presentasjoner og kalender, og alt synkroniseres via nettskyen slik at du har dokumentene dine tilgjengelig også på andre maskiner. 
Samtidig kan du også jobbe med dokumenter og til og med svare på eposter uten nettforbindelse. Da blir alt lagret lokalt på maskinen og endringene blir synkronisert så fort du har forbindelse igjen.
En annen fordel med denne løsningen er at du ikke trenger å bekymre deg for at dokumenter skal gå tapt om maskinen blir ødelagt eller stjålet. De er nemlig alltid tilgjengelig via skyen og du trenger bare å logge inn på en annen maskin for å finne dem igjen. Samtidig er maskinen helt ubrukelig for andre så lenge de ikke kjenner ditt brukernavn og passord.
Ved siden av Googles tjenester kan også Chrome utvides med ny funksjonalitet gjennom apper, og en innebygd app-butikk som også finnes i den vanlige Chrome-nettleseren, gir deg tilgang til et stort arsenal av apper for ulike formål formål. 

Passer for lett arbeid

En Chromebook passer ikke for tyngre oppgaver som bildebehandling eller videoredigering. Trenger du derimot en datamaskin som er liten og lett, og som hovedsakelig skal brukes til å jobbe med dokumenter, surfe på nettet og strømme video via strømmetjenester, så kan kanskje Chromebook passe godt for deg.

Siden Chrome er det eneste som kjører på maskinen og ingenting lagres lokalt, stiller det også lave krav til maskinvaren. Derfor er prisene på Chromebooks langt lavere enn tilsvarende PC-er og Mac-er, og en 13-tommer modell fra Toshiba selges for eksempel for rundt 3000 kroner.

Min Sky

Med Min Sky fra Telenor får du mange av de samme funksjonene som Chromebook tilbyr. Du kan lagre dokumentene dine i skyen, synkronisere dem mellom ulike enheter og jobbe med dem uten nettforbindelse. Alle Telenorkunder har Min Sky inkludert i sitt abonnement.