Bunnsolid nyhet fra Sony

Sony Xperia Z2 er en av de beste på markedet.
Omtale Sony Xperia Z2

Mobilomtalene er bygget på tilgjengelige tester og produsentenes egne utsagn. Hver omtale refererer til minst to tester.

I fjor slapp Sony sin Xperia Z1, og mobilen ble rangert som den beste på markedet av blant annet Teknisk Ukeblad. Nå er endelig oppfølgeren her. Sony Xperia Z2 har tatt med seg det meste og beste fra den første versjonen, og oppgradert den med nye løsninger.  

Resultatet er en knallgod og stabil mobiltelefon.   

Stilrent design og bedre meny

Xperia Z2 er en enkel telefon utseendemessig. Den er tilgjengelig i svart eller hvitt, uten de store utskeielser. Det er imidlertid en solid mobil, omsluttet av en aluminiumsramme og fri for knirkelyder.

Mobilen er også vanntett, og tåler å få seg en dukkert. Husk bare på at den er vanntett for at du skal kunne bruke den i all slags vær, og ikke som undervannsleketøy i badekaret. Gummipakningene som beskytter inngangene kan bli slitt med tiden, og da har du ingen garanti for at den vil overleve i vann. 

Xperia Z2 kjører den nyeste versjonen av Android, nemlig 4.4.2 KitKat. Som vanlig har også Sony sin egen meny oppå denne, men det burde være grei skuring for de fleste, særlig hvis du er vant til Android fra før. Menyen kjører i tillegg smertefritt og er lynrask selv om du kjører relativt tunge programmer. 

Den beste Sony-skjermen til nå

Den største oppgraderingen er det skjermen som har fått. Xperia Z2 har en fantastisk full-HD-skjerm på 5,2 tommer. Den er dermed litt større enn Xperia Z1. Det er imidlertid teknologien som utgjør den største forskjellen. 

Sony har nemlig IPS-skjerm med nanoteknologien Triluminos, kjent fra Sonys TV-er. Fordelen med IPS-skjermer er at de gir bedre innsynsvinkel og bedre fargegjengivelse enn andre skjermtyper. 

Sony har i tillegg fjernet plasten som skulle beskytte skjermen mot riper. Selskapet fikk kraftig kritikk for dette på Xperia Z1, da det skulle lite til før plasten ble ripete. Xperia Z2 har fått ripesikkert glass, og den tåler mer enn sine forgjengere. 

Skal man sette fingeren på noe ved skjermen, er det at rutemønsteret som tilhører berøringssensoren blir synlig i veldig sterkt sollys. 

Satser spesielt på musikk, video og kamera

Sonys Walkman-merke har eksistert i en evighet, og lever fortsatt i beste velgående. Og godt er det, for Walkman-appen er en av de beste i sitt slag. Du kan laste inn egne MP3-filer eller fra Sonys egen tjeneste, Music Unlimited. Spilleren er lekker, enkel i bruk og har kult innhold som lar deg søke etter blant annet sangtekst, informasjon og musikkvideo direkte via appen. 

Lyden i mobilen er svært god, og du kan også fjerne støy fra omgivelsene ved å bruke Sonys støyfjerningshodesett. Sony har også satt inn stereohøyttalere i fronten av telefonen. Du får riktignok ikke et supert musikkanlegg, men det fungerer greit hvis du for eksempel ønsker å bruke mobilen som karaokemaskin. 

Kameraet i Xperia Z2 er på hele 20,7 megapiksler, og er dermed svært godt. Teknikken er den samme som i forgjengeren, men Sony har likevel gjort små justeringer. Bildene tatt med Xperia Z2 har fått litt varmere farger og Sony har roet ned oppskarpingen av bildene i etterkant, noe som gir et mer naturlig resultat. Du kan selvfølgelig også filme i HD-kvalitet. 

De beste endringene på detaljnivå

Som sagt er Xperia Z2 svært lik forgjengeren sin. Det er derfor de små endringene som gjør Z2 til en bedre telefon. 

Verdt å trekke frem er kalenderfunksjonen. Her får du virkelig alt i ett. Xperia Z2 kommer med ukenummer, noe som er svært sjeldent for mobiltelefoner. I tillegg får du værvarsel direkte inn i kalender-appen og en enkel og detaljert oversikt over fødselsdager og avtaler. Du kan også velge å vise flere ulike kalendere, enten de kommer fra jobbens Exchange-konto eller fra din egen Google-konto. 

En annen ting som absolutt er verdt å trekke frem er muligheten for detaljstyring. Et eksempel på dette er rushtidsinnstillinger, som gjør at telefonen kan laste ned e-post oftere, basert på hvilken tid det er på døgnet. Det er også svært detaljerte strømsparingsfunksjoner, og til sammen vil du dermed kunne stille inn telefonen til å passe bedre inn i din hverdag. 

Konklusjon

Sony Xperia Z2 er ikke banebrytende når det kommer til ny teknologi, og det er få oppgraderinger fra forgjengeren, Xperia Z1. Du får en svært stabil mobiltelefon, med få feil og alle egenskaper det er ventet at en smartmobil i øvre prisklasse skal ha. 

Forskjellen ligger imidlertid i detaljene, og der er Sony svært gode. Du får selvfølgelig en helt fantastisk skjerm, og mobilen er helt rå når det kommer til underholdning. Det er imidlertid muligheten til å detaljstyre mobilen til å passe bedre inn i din hverdag, som gjør Xperia Z2 til en ener i klassen. 

Kilder: Amobil, Teknisk Ukeblad