Hva skjer når du må være uten internett i tre uker?

Resultatet overrasket både forskeren og deltakerne.
Tre uker uten internett

Deltakerne i studien mente de fikk mer tid til andre ting når de ikke var på nett – som å lese bøker. Foto: Istockphoto.

Ikke epost. Ikke nettaviser. Ikke sosiale medier. Null internett i tre hele uker.

Det var utfordringen til de 14 deltakerne i forskningsprosjektet til professor Aksel Tjora ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. 

- Jeg trodde i utgangspunktet at det å være uten sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter ville være det største problemet. Resultatet overrasket meg, sier Aksel Tjora.

«Dette klarer du aldri»

Gruppen besto av 14 kvinner og menn i alderen 21-29 år.

- Dette er unge voksne som alltid har vært på nett og som tar internett for gitt. Mange av deltakerne opplevde at folk rundt dem sa at de aldri ville greie å gjennomføre tre uker uten nett. Det ble en motivasjonsfaktor for dem, sier Tjora.

Forskeren intervjuet gruppen før, under og etter de tre ukene. Stikk i strid med forskerens hypotese syntes deltakerne at det var relativt uproblematisk å holde seg unna sosiale medier. 

Ble fysisk uvel

- Det de virkelig slet med var små ting de vanligvis brukte smarttelefonen til, som å sjekke bussrutene eller melde seg på populære timer på treningssenteret. I ren refleks plukket de opp telefonen, og de fortalte at de følte et fysisk ubehag ved at de ikke kunne sjekke disse tingene på nett, sier Tjora.

Professoren forteller at denne følelsen varte gjennom hele perioden.

- Gruppen opplevde at dette virkelig gjorde livet vanskeligere, for de fleste appene folk bruker er nettbaserte, sier forskeren.

Savnet nettavisene

- De følte at de ikke helt greide å holde seg oppdatert. De begynte å lese papiraviser igjen, men sa at de savnet å kunne følge med på kommentarfeltet og diskusjonene på nett, sier Tjora.

Bortsett fra de små tingene i hverdagen mente deltakerne at det å være helt offline hadde mange positive effekter. De som bodde i hybelfellesskap sa blant annet at de ble mer sosiale med samboerne sine. 

Ble mer konsentrert

- Alle fortalte at de var mer konsentrerte og jobbet mer effektivt når de ikke var på nett. De fleste mente at de frigjorde mer tid til andre ting. En av deltakerne fortalte at hun hadde lest fire romaner i perioden, sier Tjora.

I samtalene underveis sa mange at de skulle bli mer disiplinerte med nettbruken etter at prosjektet var over. 

- Det gikk utrolig dårlig. De fleste fortsatte som før, med unntak av én deltaker. Han holdt seg unna nettet etter klokken 21 om kvelden. Han opplevde at han sovnet lettere hvis han leste en bok i stedet for å surfe på nettet, sier Tjora.

Glemte bursdagene

Forskeren var spent på hva det første de ville gjøre da de kom på nett etter tre ukers digital sultekur. Svaret var at de fleste sjekket eposten – og Facebook.

- Gjennomgående sa folk at de ikke hadde gått glipp av noe, bortsett fra én ting: Bursdagspåminnelsene på Facebook. De syntes det var ille at de ikke hadde fått gratulert Facebook-venner med dagen. Bortsett fra det, var det svært få som hadde savnet noe, sier professoren.

Tjora mener at studien særlig viser hvor umiddelbar, allestedsnærværende og nesten ubevisst bruken av internett er blitt.  

- Ikke minst er det interessant hvor mye smarttelefonen har endret folks hverdagsliv, sier Aksel Tjora.