Søk
Meny

Vi har testet de nye iPhone XS og iPhone XS Max

Apple har overgått seg selv – igjen.

Med mye brask og bram, lanserte Apple tidligere i høst hele tre nye mobiltelefoner.

De er alle bygget på samme lest som iPhone X – en mobil vi omtalte som «den råeste Apple har laget til nå».

Den distinksjonen går nå videre i arv, for etter noen dager med iPhone XS og iPhone XS Max er det ingen tvil. Dette er de råeste mobilene Apple har laget – til nå.

Tar med det beste fra X

Før vi ser nærmere på de to mobilene skal vi sniktitte litt på konklusjonen:

Både iPhone XS og XS Max er begge vanvittig gode og fullverdige oppgraderinger av fjorårets mobil.

Forskjellene mellom de to XS-mobilene kan kokes ned til størrelse: XS Max har en større skjerm og større batteri.

Utvendig er iPhone XS ganske lik forgjengeren.

Utvendig er iPhone XS ganske lik forgjengeren.

Begge telefonene har spesialutviklede OLED-skjermer som Apple kaller «Super Retina». XS har en skjermstørrelse på 5,8 tommer (samme som iPhone X), mens displayet på storebroren XS Max er på hele 6,5 tommer. Den er altså på størrelse med tidligere Plus-modeller, men ettersom skjermen her strekker seg helt ut til alle kantene er den merkbart større.

XS-mobilene kommer med enten 64, 256 eller 512 GB lagringsplass, har 4 GB arbeidsminne og kjører iOS 12.

Apropos innmat ...

Den viktigste nyheten befinner seg inne i telefonene.

Begge XS-modellene er utstyrt med den første 7-nanometers chipen i en smarttelefon som er tilgjengelig for forbrukere, A12 Bionic. Ifølge Apple er dette den kraftigste og smarteste prosessoren som noensinne er plassert i en smarttelefon, og det er denne iPhone XS og XS Max har å takke for den vanvittige ytelsen.

Batterilevetiden er også forbedret, og spesielt XS Max kan gå opptil halvannet døgn før den må lades opp. Dette er svært kjærkomment, særlig med tanke på at iPhone X kanskje går litt fort tom ved tung bruk.

«Super Retina»-skjermen på XS og XS Max er rett og slett super!

«Super Retina»-skjermen på XS og XS Max er rett og slett super!

Retina-skjermen er faktisk super!

En kraftigere prosessor og lengre levetid kommer godt med, for de to nye XS-ene har veldig mye å by på.

Det hele starter med skjermen som rett og slett er fantastisk! Den er lyssterk, sylskarp og har høy oppløsning. XS-displayer kjører på 2436 x 1125 piksler, mens XS Max kan skilte med hele 2688 x 1242 piksler ved 458 ppi.

Sammen med den nye A12-prosessoren gjør den responsive skjermen at mobilene virker mye raskere.

iPhone X er i utgangspunktet en svært rask mobiltelefon, så her er det snakk om hastighetsøkninger på noen brøkdeler av et sekund. Men over flere dager føles XS og XS Max totalt sett kjappere enn forgjengeren.

«Busslommen» på toppen av displayet ble mye omtalt da iPhone X kom i butikkhyllene. Denne er nå å finne hos flere av konkurrentene, og også de nye XS-mobilene bruker den samme løsningen for å «skjule» sensorene på toppen av skjermen. Kanskje irriterer du deg over at videoer og bilder ikke fyller hele displayet, men i det store og det hele vender du deg fort til det.

Ifølge Apple har XS-mobilene fått en bredere stereolyd, og det er merkbart både når du strømmer video og hører på musikk. Lyden høres rett og slett bedre ut enn hos noen annen iPhone.

Apple tar viktige steg i kamerakappløpet

Det samme (gode) kameraet er videreført fra iPhone X, men den nye kraftige prosessoren gjør at XS-modellene tar enda bedre bilder.

Det samme (gode) kameraet er videreført fra iPhone X, men den nye kraftige prosessoren gjør at XS-modellene tar enda bedre bilder.

På kamerafronten har det tilsynelatende ikke skjedd så mye. Ved første øyekast har begge XS-modellene to 12 MP kameraer på baksiden, hvor det ene har en vidvinkellinse (f/1.8) og det andre en telelinse (f/2.4) – akkurat som iPhone X. Alle tre mobilene har et 7 MP TrueDepth-kamera på framsiden.

Men du la kanskje merke til at vi skriver «tilsynelatende» og «ved første øyekast»?

Under panseret har Apple nemlig gjort store forbedringer for å ta opp kampene med de aller beste kameramobilene. Da tenker vi først og fremst på Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy Note9, to mobilkameraer som rett og slett slo oss i bakken.

Selv om kameraspesifikasjonene er identiske med forgjengeren, har programvaren blitt kraftig forbedret i iPhone XS og XS Max. A12 Bionic-prosessoren gjør at mobilene kan behandle mer informasjon og utføre flere oppgaver, både når du tar bildet, men også i etterkant.

Kameraene på de nye iPhone-mobilene tar bilder med god og naturlig fargegjengivelse.

Kameraene på de nye iPhone-mobilene tar bilder med god og naturlig fargegjengivelse.

Dette har overraskende mye å si for bildekvaliteten. Det oppdaterte kamerasystemet gjør en bedre jobb med å lysne opp mørke partier og fremhever farger bedre enn forgjengeren.

Mye av dette skyldes trolig det Apple kaller for «Smart HDR». Kort fortalt innebærer det at kameraet tar flere bilder med forskjellige innstillinger. I stedet for å kombinere de ulike eksponeringene til ett bilde, plukker mobilen de beste delene fra hvert bilde og sammenstiller disse.

Smart HDR gjør det enklere å få gode bilder av motiver i bevegelse.

Smart HDR gjør det enklere å få gode bilder av motiver i bevegelse.

Teknologien styres av den kunstige intelligensen og er til spesielt god hjelp når du skal ta bilder av noe i bevegelse.

iPhone XS og XS Max er de første mobilene med Smart HDR og ut i fra våre testbilder må vi si at Apple har truffet godt.

I nærbildene fremheves detaljene med fin dybdeskarphet.

I nærbildene fremheves detaljene med fin dybdeskarphet.

Også i mørket er de nye mobilene noen knepp hvassere, selv om Huaweis toppmodell fortsatt sitter på tronen når det gjelder nattbilder.

Bildet er tatt på Grünerløkka i Oslo, like etter kl. 19 i midten av oktober.

Bildet er tatt på Grünerløkka i Oslo, like etter kl. 19 i midten av oktober.

Nå kan du justere dybdeskarpheten etter at du har tatt et portrettbilde.

Nå kan du justere dybdeskarpheten etter at du har tatt et portrettbilde.

Bransjens beste bokeh?

Det overrasker kanskje ikke at også frontkameraene på de nye XS-mobilene gjennomgående levere bedre bilder en iPhone X.

Portrettmodusen er fortsatt like god (og ikke minst, morsom) som på forgjengeren. Ettersom frontkameraet bevarer fargene bedre enn tidligere, kan du også få bedre resultater i XS-enes Portrettlyssetting.

Den nye Dybdeskarphet-funksjonen har fått mye omtale, og gjør at du kan justere «bokeh»-effekten i portrettene etter at du har knipset bildet.

Dette gjør du enkelt ved å åpne et portrett og trykke på Rediger. Under lyssettingsvalgene ser du en justerbar slider som du kan trekke frem og tilbake til du finner den dybdeskarpheten du ønsker.

Dermed kan du unngå selfier og portretter der dybdeskarpheten virker i overkant kunstig.

Fortsatt best på skjult sikkerhet

Mobilprodusentene følger hverandre på svært mange områder (utbredelsen av den nevnte busslomma er et godt eksempel på dette). Men Apple går motstrøms i hvert fall når det gjelder en ting: heller ikke iPhone XS eller XS Max har fingeravtrykkleser.

Det gjør heller ingenting når Face ID, som i utganspunktet fungerte godt, nå er blitt enda bedre. Konkurrentene har også ansiktgjenkjenning, men per dags dato må vi nok gi gullmedaljen til Apple på dette området.

Face ID funker, enkelt og greit. Og med den kraftigere prosessoren går dette enda kjappere, uansett forhold.

Da vi testet iPhone X forsøkte vi å «lure» Face ID, uten at den lot seg vippe av pinnen. Vi gjorde det samme denne gangen, men hverken solbriller, caps, sterk lys eller stummende mørke forhindret skjermopplåsingen.

Du må scanne ansiktet ditt et par ganger når du starter opp iPhone XS-en. Ettersom du må rotere hodet ditt, samler mobilen mer informasjon om hvordan nettopp du ser ut, og gjør vanskeligere for andre å låse opp mobilen.

De nye XS-modellene kommer i en ny gullfarge som virkelig skiller seg ut.

De nye XS-modellene kommer i en ny gullfarge som virkelig skiller seg ut.

Ny lekker gullfarge

Det er utrolig deilig å bruke iPhone XS og XS Max fordi alt bare funker! Ved normal bruk har du så godt som ingen ventetid, og selv mer avanserte kamerafunksjoner går langt kjappere enn med fjorårets mobil.

For eksempel fungerer AR-funksjoner som Apples nye Måleverktøy som en drøm.

Verktøyet bruker kameraet og lar deg trekke linjer for å måle lengden på gjenstander i omgivelsene. AI-en kjenner også igjen former og kan hjelpe deg med å foreslå ulike objekter som skal måles. Enn så lenge fungerer dette kun med rette linjer og firkanter.

iPhone XS og XS Max kommer i de velkjente fargene stellargrå og sølv, men også en lekker gullfarge, som gir iPhone XS-ene et unikt utseende.

I esken følger det med et par EarPods, en Lightning-til-USB-kabel og en USB-lader.

iPhone XS og XS Max

 • Skjerm på 5,8 / 6,5 tommer, «Super Retina» OLED med HDR
 • Ny kraftig A12 Bionic-prosessor med en ny generasjon Neural Engine
 • Dobbelt 12 MP kamera med vidvinkel- (f/1.8) og telelinse (f/2.4), med 4K-videopptak
 • TrueDepth-frontkamera (f/2.2)
 • Forbedret bokeh-effekt med ny Dybdeskarphet-funksjon
 • Glimrende sikkerhet med Face ID
 • Bygget i rustfritt stål, vannbestandig med IP/68
 • Hurtiglading og trådløs lading.
 • 4 GB RAM, 64, 256 eller 512 GB internminne,
 • Vekt: 177 g / 208 g
 • Dimensjoner: 143,4 x 70,9 x 7,7 mm / 157,5 x 77,4 x 7,7 mm