iPhone X: Det råeste Apple har laget til nå

Fantastisk skjerm fra kant til kant, ansiktsgjenkjenning – og null savn av hjemknappen.
iPhone X sett forfra

Det er nå ti år siden Apple lanserte sin første iPhone. Det markeres til gagns med iPhone X (som i iPhone 10) – den definitivt råeste og mest avanserte iPhone-modellen vi noensinne har testet.

iPhone X bakside med kamera

iPhone X både ser og kjennes svært solid ut, takket være glass i front og bak og den avrundede innrammingen i rustfritt stål.

Allerede ved første øyekast ser du at iPhone X byr på mye nytt og spennende: Den fantastiske skjermen strekker seg helt ut til mobilens ytterkanter. Det betyr også at den runde hjemknappen er ofret ... til fordel for noe mye bedre.

Det er ikke uten grunn at både anmeldere og mobilbrukere verden rundt nå hyller iPhone X som den aller mest spennende mobilen på markedet.

Fantastisk skjerm

Straks du plukker opp iPhone X, merker du hvor mye tanke og arbeid Apple har lagt i jubileumsmodellen.

Mobilen føles svært solid, og den ligger godt i hånda – godt hjulpet av den avrundede kanten i rustfritt stål som perfekt rammer inn det ekstra sterke glasset på både for- og baksiden.

Skjermen i seg selv er en åpenbaring. Takket være overgangen til OLED-teknologi, kan iPhone X skilte med krystallklare bilder og fantastisk fargegjengivelse. Når bildet i tillegg strekker seg helt ut i ytterkantene av mobilen blir innlevelsen total, spesielt når du ser videoer, også takket være de imponerende stereo-høyttalerne.

Siden iPhone X er tilnærmet rammeløs, kan den ha en 5,8-tommers skjerm (det er faktisk større enn den du finner på iPhone 8 Plus) – samtidig som selve mobilen er mindre i både størrelse og vekt.

Vi setter også stor pris på TrueTone-funksjonen, som tilpasser både lysstyrke og hvitbalanse på skjermen til omgivelsene rundt deg. Dette sikrer en behagelig leseopplevelse, uten at du selv må stille inn på noe.

iPhone X-skjermen med bilde av giraff

4K-videoer med HDR-støtte stråler på den fantastiske iPhone X-skjermen – som strekker seg helt ut til alle kanter (med et lite unntak av «tungen» øverst på skjermen).

Ansiktsgjenkjenning

Hjemknappen, som har prydet alle iPhone-frontene helt siden den første modellen, er altså nå helt borte.

I stedet har Apple tatt i bruk Face ID, en avansert form for ansiktsgjenkjenning som låser opp mobilen bare ved at du ser på den. Løft opp mobilen, se på den – og du har låst den opp.

Etter et par innledende scanninger av ansiktet ditt med det infrarøde frontkameraet, vil mobilen din kunne kjenne deg igjen bare mobilen «ser» munnen din og minst ett øye.

Vi har testet funksjonen i både strålende sol og stummende mørke, med solbriller og caps, og telefonen har låst seg opp hver eneste gang (også med solbriller og caps i stummende mørke, om du skulle lure).

At Face ID ifølge Apple skal være mye sikrere enn bruk av fingeravtrykk, er samtidig betryggende å høre (bare pass deg om du har en ond enegget tvilling).

Ny navigering

iPhone X med Online.no i nettleseren

På hver side av «tungen» øverst på iPhone X-skjermen (her finner du en rekke avanserte sensorer) får du opp infosymboler om tid, batteriprosent, dekning og så videre.

Siden hjemknappen er helt borte, er det å navigere seg rundt på iPhone X en litt annerledes opplevelse enn du er vant til fra tidligere iPhone-modeller.

Et trykk på hjemknappen er nå erstattet med et sveip opp fra bunn av skjermen, samtidig som kontrollpanelet hentes frem ved å sveipe ned fra feltet til høyre for «tungen» øverst på skjermen.

Dette er kanskje litt uvant i starten, men du blir raskt vant til det som viser seg å være en enkel og rask måte å få tilgang på mobilen. Løft opp mobilen og sveip opp, gjerne i én bevegelse, og mobilen låses opp i samme slengen. Skal du bare sjekke notifikasjonene dine, trenger du bare å løfte opp mobilen og se på skjermen – og den vet umiddelbart at det er du som ser på, takket være Face ID.

Artige effekter

Under panseret på iPhone X finner du enormt mye kraft, faktisk på høyde med den minste MacBook Pro. Dette er perfekt for å drive tunge apper – spesielt AR-apper fungerer svært godt på mobilen, takket være de avanserte sensorene og kameraene både i front og bak.

Animoji-funksjon på iPhone X

Med animoji-effektene kan du sende personifiserte og morsomme animere emojier.

Kraften og den avanserte ansiktsgjenkjenningen åpner ikke bare for nyvinninger som Face ID, men også andre morsomme funksjoner som Animoji. Disse lar seg «opptre» som en rekke forskjellige uttrykksikoner – emojier – ved å etterape ansiktsmimikken din.

Funksjonen er en del av iMessage på iPhone X, og du kan dermed sende små personifiserte meldinger med en emoji som uttrykker akkurat det du prøver å si ... med akkurat passe overdrevne grimaser.

Fantastiske kameraer

Å ta bilder og videoer med iPhone X er også en sann fryd, enten du bruker kameraene i front eller på baksiden.

Bilde tatt med iPhone X i motlys

iPhone X-kameraet fungerer svært godt under en rekke forskjellige lysforhold – også i motlys og mørke omgivelser.

Mobilen har det samme systemet med to kameralinser på baksiden slik vi kjenner fra Plus-modellene av iPhone, noe som åpner opp for både fantastiske portrettfunksjoner og en optisk zoom på 2x. Vi har vært ute og tatt en rekke bilder alle alle slags lysforhold, og er oppriktig imponerte over detaljgrad og fargegjengivelse på bildene, også under krevende solforhold.

Sammenligning av nattbilde tatt med iPhone X og samme motiv fotografer med iPhone 6s

Øverst et bilde tatt med iPhone X, nederst samme motiv tatt med iPhone 6s.

Både hovedkameraet og tele-kameraet på baksiden har stabilisert optikk, samtidig som de er mer lysfølsomme. Kombinert gir dette langt mer detaljer og naturtro farger i bilder tatt i mørke omgivelser. Også LED-blitsen på baksiden gir mer balansert lys på kveldsbilder.

Pass på skjermen!

Mye av det mest imponerende ved iPhone X er knyttet til nettopp skjermen, som er laget i et ekstra sterkt glassmateriale som skal tåle en trøkk.

Men ulykker kan også skje med denne, noe vi har sett demonstrert i en rekke stesstester gjort av mobilen.

Å reparere en knust iPhone X-skjerm koster raskt 3000 kroner – eller mye mer, dersom noe annet i mobilen går i stykker.

Kjøper du iPhone X med SWAP, får du skjermforsikring inkludert, slik at du slipper å stadig bekymre deg over din nye vidundermobil. Med SWAP Plussforsikring er også sikret mot tap og skade av mobilen, noe som raskt kan vise seg å være en smart investering.

Ellers er iPhone X selvfølgelig både vann- og støvsikker, og har i vår testrunde vist seg å ha en helt akseptabel batterilevetid.

Nå gleder vi oss bare til å se hvordan app-utviklere omfavner de nye mulighetene til iPhone X, slik at vi virkelig kan få se hvor mye fantastisk man faktisk kan gjøre med en mobiltelefon.

Populært på Online.no nå: