Med Apples nye boks får du endelig se hva TV-en er god for

Vi har prøvekjørt femte generasjons Apple TV – nå med 4K. Her er alt som er nytt.
Apple TV-fjernkontroll pekes mot skjerm med hjemskjerm

Vi er mange som har investert i knallbra TV-er med støtte for det høyoppløselige formatet 4K – et format som er enda bedre og klarere enn full HD. Men veldig få av oss har fått testet ut hva utstyret virkelig duger til. Det har rett og slett vært begrenset hva som finnes av film og TV-innhold i så god kvalitet der ute.

Det vil endre seg fort i månedene som kommer, og lanseringen av Apple TV 4K er en stor begivenhet for alle som er glade i krystallklare og gåsehudfremkallende film- og TV-bilder.

Likevel: Apple er sjelden de billigste på markedet. Er den verdt investeringen?

Mer enn bare hobby

Steve Jobs karakteriserte i sin tid TV som Apples «hobby», men de siste årene har mye skjedd.

For to år siden kom Apple TV 4 – en stor oppgradering mot tidligere modeller som bare hadde et begrenset antall apper tilgjengelige. Fireren kom derimot med en egen App Store, og dermed fikk boksene også en mengde nytt og spennende innhold.

I løpet av kort tid lanserte norske tjenester som Canal Digital Satellitt, Viaplay, HBO Nordic, TV 2 Sumo og C More sine applikasjoner, og mange av dem gir en svært god brukeropplevelse. I tillegg kom det massevis av nye spill og apper for alt fra oppskrifter til trening.

Den nye boksen har forbedret mye som ligger under panseret. Apple A10X Fusion-systembrikken er den samme som er i de nyeste iPad Pro-modellene, og her er nok kraft til å drive mellomstore spill og video i topp kvalitet.

Ellers ser boksen ganske lik ut som forgjengeren. Den er beskjeden i størrelse sammenlignet med mange dekodere (9,8 x 9,8 cm), og har en nett fjernkontroll som ser lekker ut på stuebordet (men som er veldig lett å miste).

Sympatiske priser for 4K

Mulighetene for å se film i 4K HDR, er altså den store nyheten med årets versjon av boksen.

Foreløpig begrenser dette seg til cirka 30 titler i Apples egen filmbutikk, hovedsakelig nye titler som «Wonder Woman» og «Arthur: Legend of the Sword» men også enkelte klassikere (blant annet superlekre «Blade Runner») er blitt remastret.

4K-skjerm og Apple TV 4K

Og mer kommer, sannsynligvis raskt. Apple har satt seg i førersetet, og alt tyder på at flere følger opp.

Sympatisk nok koster det nøyaktig samme beløp å leie og kjøpe film i 4K HDR som i «vanlig» HD, og har du tidligere anskaffet film gjennom iTunes vil denne bli oppgradert til 4K når og hvis den blir tilgjengelig i bedre format – uten ekstrakostnad.

Også Netflix har endel innhold i 4K hvis du har riktig abonnement, men er du glad i å se 4K-videoer fra Youtube har vi dårlige nyheter. Youtube benytter seg nemlig av en videokodek Apple ikke støtter (VP9), og all video fra Youtube vil derfor «bare» bli oppskalert fra 1080p på boksen.

Stor forbedring - men ikke for alle

Investerer du i en Apple TV 4K, vil du selvsagt at det skal syns – at du skal bli slått i bakken av forskjellen i bildekvalitet.

Kommer det til å skje? Vel, det tør vi egentlig ikke å garantere. Det vi i hvert fall kan si er at du bør ha en stor TV av nyere dato for at investeringen skal være verdt det, dersom du allerede har forrige generasjon Apple TV.

I utgangspunktet har 4K fire ganger flere piksler enn full HD, men mange har likevel påpekt hvor vanskelig det er å se forskjell med mindre du sitter veldig nærme. 4K er ikke nødvendigvis nok i seg selv.

Da er nok HDR (High Dynamic Range) mer interessant. Mange kjenner sikkert til HDR-funksjonen fra iPhone-kameraet sitt – det er enkelt forklart en funksjon som gjør at man får fram langt flere detaljer, særlig i bilder med sterke kontraster mellom lys og skygge.

Sammenligning av Apple TV 4K med og uten HDR

Apple TV kjører dessuten standarden Dolby Vision HDR, som av de fleste bildenerder regnes for å være det beste.

Krever godt bredbånd

Ulempen er bare at de færreste TV-er kom med HDR før relativt nylig.

Apple TV-en hjelper deg riktignok med å identifisere om TV-en din har HDR-støtte, men har den ikke det bør du ikke ha altfor store forventninger til å bli slått i bakken av kvalitetsforskjellen – og full HD oppleves da også som svært bra for det store flertallet.

Det er også verdt å merke seg man bør ha relativt god kapasitet på bredbåndet for å kunne strømme filmer i 4K HDR, minimum 25 mbps.

Foreløpig har heller ikke nye Apple TV støtte for den stadig mer populære surround-standarden Dolby Atmos, noe som har skuffet mange lydentusiaster. Forhåpentlig er det bare snakk om en softwareoppdatering før det er på plass.

Lekker og brukervennlig

Når enkelte innvendinger er kommet på bordet, må vi imidlertid få påpeke noe av det som gjør Apple TV til en såpass høyt elsket boks hjemme hos stadig flere.

Apple TV 4K med fjernkontroll

Først og fremst er programvaren (den nye boksen kommer med det nye operativsystemet tvOS 11) utrolig enkel og brukervennlig. Denne gangen var også oppsettet superenkelt – man kunne bare legge iPhonen i nærheten, slå på Bluetooth, og vips, så hadde den importert appene jeg hadde på min gamle Apple TV.

Gjennom en tast på fjernkontrollen kan vi be Siri om å åpne apper eller søke på filmer, og skulle vi være så uheldige å miste fjernkontrollen (det har, som nevnt, skjedd) går det an å laste ned en fjernkontroll-app til iPhone.

Spoling i filmer og serier går som regel lynraskt, og vi har kastet bort mangfoldige timer på småspill.

Og siden vi har en TV med støtte for 4K og HDR, var ikke avgjørelsen om å gjøre denne investeringen særlig vanskelig. Hvis du ser en film av nyere dato og med mange kontraster er det lett å se forskjell, også for legfolk.

Men helt uten minuser er den altså ikke – og har du en eldre TV finnes det billigere alternativer der ute.

Populært på Online.no nå: