Søk
Meny

I fjor blokkerte Telenor 115 000 svindelanrop – hver eneste dag

Bilde fra Telenors sikkerhetssenter TSOC i Arendal

Og det bare i Norge. Globalt ble over en kvart milliard svindelanrop og annen uønsket trafikk stoppet.

Har du opplevd at det ringer fra et ukjent nummer på mobilen din – gjerne fra utlandet? Da er du ikke alene.

– Det har gått så langt at mange nå forbinder et anrop fra et utenlandsk nummer med svindel. Og det er ikke så rart, når svindlerne aldri hviler – og det i praksis gjerne er et svindelforsøk som venter i andre enden når du svarer, forteller Thorbjørn Busch, senior sikkerhetskonsulent i Telenor.

Men det kunne vært verre: I fjor blokkerte Telenor rundt 42 millioner svindelanrop og annen uønsket trafikk til sine norske mobilabonnenter.

Det utgjør hele 115 000 blokkerte telefonanrop – hver eneste dag.

– Det er grunn til å tro at vi med dette også har avverget gjennomføring av en rekke forskjellige typer svindel, sier Busch.

Over en kvart milliard blokkert globalt

På en internasjonal skala blir tallene enda mer oppsiktsvekkende: I løpet av 2021 blokkerte Telenor Global Services over en kvart milliard slike samtaler, nærmere bestemt 274 millioner anrop.

– Internasjonalt fungerer Telenor som en såkalt «carrier», der vi ruter trafikk også mellom andre aktører. For eksempel kan trafikk fra en mobilkunde i Frankrike til en annen i Sverige gå via Telenors nett. At vi her har hindret over en kvart milliard potensielle svindelanrop, viser hvilket ansvar Telenor tar i denne dugnadsjobben, sier Busch.

Og at antallet svindelanrop er såpass høyt, understreker bare hvilke ressurser de kriminelle legger i dette:

Eksempel på svindelanrop fra utenlandske numre

IKKE UVANLIG: Her har svindlere ringt fra en rekke forskjellige land. Selv om Telenor i fjor stoppet 115 000 svindelanrop daglig, er det noe som fortsatt slipper gjennom ... og gjerne da anrop fra utenlandske fasttelefonnumre.

– Her er det ikke snakk om enkeltpersoner som svindler, men organiserte kriminelle miljøer – enten de opererer ut fra et «callcenter» i India eller gjennomfører investeringssvindel fra Storbritannia, sier Busch og legger til:

– Så ser vi også at det er flere kriminelle miljøer som opererer i Norge, eller retter seg mot nordmenn på perfekt norsk.

Færre spoofing-tilfeller

Bak disse høye tallene kan vi også se at måten de kriminelle jobber på, endrer seg i takt med hva som faktisk fungerer – og hvilke sikkerhetstiltak de møter på fra operatører som Telenor.

– Etter at vi i Telenor i fjor innførte ny teknologi som aktivt kan stoppe såkalt spoofing, ser vi at antallet svindelanrop som misbruker norske mobilnummer har sunket dramatisk. I tillegg har det vært en betydelig nedgang i såkalte wangiri-anrop, der de kriminelle tjener penger på at du ringer opp igjen til det som viser seg å være et dyrt teletorgnummer, sier Busch.

Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor

Senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

– Men der en dør lukkes, åpner det seg alltid en ny. Det har vi blant annet sett ved at antallet svindelanrop fra spoofede fastnettnummer øker, for eksempel ved at svindlerne gir seg ut for å ringe fra en bank eller et politinummer.

– Her er gjerne også angrepene mer målrettede, sier Busch – som også ser en økning i antallet svindelanrop fra utenlandske fastnummer.

Les også: Ny svindelmetode fra 800-nummer – slik overførte de hundretusener fra ofrenes kontoer

  • Spoofing: Selv om de ringer fra utlandet, bruker svindlerne «spoofing»-teknologi for å kamuflere sitt utenlandske nummer – som regel med et norsk nummer, som øker sjansen for at du faktisk tar telefonen. Her er målet at du faktisk skal svare, slik at de kan lure deg i en samtale – for eksempel med såkalt «Microsoft»-svindel.

  • Wangiri: Her ringer det gjerne bare én gang, oftest fra et utenlandsk nummer, før samtalen brytes. Målet er at du skal bli nysgjerrig på hvem som har ringt, og ringe opp igjen – til det som i realiteten er et internasjonalt høytakstnummer med høy minuttpris. Hele 7-8 prosent av de som får et «wangiri»-anrop, ringer faktisk tilbake på det ubesvarte anropet.

Hva kan du gjøre?

Selv om Telenor har stadig bedre metoder for å stoppe svindelanrop, vil det alltid være noe som slipper gjennom.

– Spesielt de målrettede svindelforsøkene, der noen ringer i liten skala fra et forfalsket bedriftsnummer, kan være vanskelig å plukke opp. Her må du være oppmerksom på hvorfor akkurat du får en slik samtale, og spørre deg selv om hva de som ringer er ute etter. Presenteres du for noe som har bråhast, eller som er for godt til å være sant, er dette tegn på mulig svindel, sier Busch.

– Oppgi heller aldri informasjon til noen som ringer. Og er du i tvil, legg heller på og ring opp igjen via et offisielt nummer. Skulle det være en viktig henvendelse fra en ekte aktør, ringer de alltid flere ganger.

Med utenlandske nummer er det ifølge Busch ofte greit å følge magefølelsen om å ikke plukke opp om du ikke forventer en slik telefon.

– Hvis du ikke venter på et anrop fra utlandet, er det stor sannsynlighet for at det er svindel. Ikke ring opp igjen, da dette kan lede til dyre teletorgnumre. Og er du nysgjerrig på hvem som har ringt, kan et Google-søk på nummeret gi svar – ofte rapporteres det inn som svindel på egne nettsider.

Ekstra beskyttet som Telenor-kunde

  • Selv om Telenor har verktøy som kan stoppe et stort antall svindelanrop, vil noen likevel slippe gjennom.

  • Med tjenesten Se Hvem, som er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement, kan du enkelt se hvem som skjuler seg bak et skjult nummer – og på denne måten se om det er noen du kan stole på eller ikke.

  • Inkludert i Se Hvem er også Svindelvarsel, en funksjon som gir deg beskjed om et ukjent anrop er potensiell svindel eller telefonsalg

  • Ofte vil svindlere som når ut til deg på SMS eller telefon lede deg inn på en falsk eller farlig nettside. Alle privatkunder som surfer på Telenors nett – både mobilnettet og bredbåndsnettet – er automatisk beskyttet av sikkerhetstjenesten Nettvern.

  • Dette er et filter som ligger i selve Telenor-nettet, og som stopper deg om du klikker deg inn på sider med virus, svindelinnhold eller annen skadelig programvare.