Søk
Meny

Ikke glem å aktivere denne sikkerhetsfunksjonen

Bilde av en mobil, og sosiale medie-kontoer som bør har 2-trinnsverifisering

Det er en enkel og effektiv måte å bli tryggere på, men altfor mange glemmer likevel å aktivere totrinnspålogging.

Det er fortsatt mange som glemmer å aktivere totrinnspålogging på sosiale medier, viser en undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Med tanke på hvor lett det er å få på plass totrinnspålogging og hvor mange problemer du kan unngå, så oppfordrer vi alle på det sterkeste om å få dette på plass med én gang, oppfordrer seniorrådgiver Hans Marius Tessem.

Hele 4 av 10 oppgir at de ikke har aktivert totrinnspålogging på Facebook, Snapchat eller Instagram – selv om de kjenner til funksjonen.

Hva skjer om kontoen min blir stjålet? Les om hva du bør gjøre hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

Dobbel sikkerhet med 2-trinnsverifisering

Totrinnspålogging. Totrinnsbekreftelse. Tofaktorautentisering. Tostegsverifisering ... eller multifaktorautentisering. Kjært barn har mange navn, og kan skape forvirring. Alle disse begrepene beskriver imidlertid den samme sikkerhetsfunksjonen.

Totrinnspålogging innebærer, som ordet tilsier, at påloggingen skjer i to trinn: Først med ditt eget passord, så med et tilfeldig generert passord du mottar på mobil eller e-post. 

Målet? Det skal ikke være nok for skurkene å vite det opprinnelige passordet for å få full tilgang til kontoen din, enten det er snakk om e-post, bank eller sosiale medier.

Mange skjønner kanskje umiddelbart hvorfor det er viktig å beskytte e-post og banktilgang – men glemmer i farta at tilgang på sosiale medier kan misbrukes i forbindelse med blant annet id-tyveri og svindel.

Vil du vite mer om hvordan du sikrer mobilen med totrinnspålogging? Les mer om totrinnspålogging her.

Unge mest utsatt

Blant de under 29 år, har hele 13 prosent opplevd å miste kontroll over én eller flere kontoer på sosiale medier, viser undersøkelsen fra NorSIS. Mange av disse tilfellene kunne vært unngått ved bruk av totrinnspålogging.

Derfor er det også ekstra viktig at alle tar seg noen minutter til å sikre kontoene sine. Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS skulle helst sett at totrinnspålogging var standardinnstillingen for alle påloggingsbaserte nettjenester:

– Det er litt ekstra jobb, omtrent som å ta på seg sikkerhetsbeltet før vi kjører bil, men det er svært få som lar være å gjøre det av den grunn. Like logisk burde det være å bruke totrinnspålogging.

Slik aktiverer du totrinnspålogging på Facebook, Instagram og Snapchat:

Facebook:

 • Gå til innstillingene for sikkerhet og innlogging under Innstillinger.

 • Bla ned til Bruk totrinnsverifisering

 • Klikk på Rediger.

 • Velg sikkerhetsmetoden du vil legge til, og følg instruksjonene på skjermen.

Instagram:

 • Gå inn på kontoen din og trykk på Innstillinger.

 • Trykk på Totrinnsverifisering.

 • Legg inn Telefonnummer og trykk deg videre.

 • Tast inn koden fra meldingen du nettopp mottok.

Snapchat:

 • I kameramodus: Trykk på Bruker-ikonet i øverste venstre hjørne.

 • Trykk på Tannhjul-ikonet.

 • Trykk på To-faktorautentisering.

 • Trykk deg videre til du har mottatt en sms og fyll inn koden.