Søk
Meny

Ut og reise i sommerferien? Tenk deg om før du kobler på trådløse nett

Mann på kafe surfer på trådløst nett

Du har kanskje hørt at du bør bruke VPN på åpne trådløse nett, men hva er egentlig VPN – og hvorfor bør du bruke det?

Er du også glad i å reise? Sommeren er høysesong for lange og korte turer – til storbyer i Europa, Syden, stranden, hytta og så videre – og mobilen er alltid en god reisevenn som gjør turen enklere og morsommere. Husk bare å følge med på hvor og hvordan du bruker den.

– Om du kobler deg på åpne trådløse nett, vil det alltid kunne være en risiko for at noen fanger opp det du skriver inn – også brukernavn og passord til nettsidene du besøker, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

– Bruk mobilnettet om du er usikker, eller bruk en VPN-løsning.

VPN betyr virtuelt privat nettverk, og gir deg en trygg linje å surfe på når du logger på åpne, trådløse nett. Men hvorfor bør du egentlig bruke en slik løsning? Og hva kan skje hvis du logger på feil nett?

Bruk mobilnettet eller VPN

Er du i EU/EØS og Storbritannia, kan du bruke mobildata som hjemme . Vil du likevel koble deg på et trådløst nettverk med mobilen, kan du sjekke ut SAFE WiFi for å surfe trygt – uansett hvor du er i verden.

Kvinne bruker et av flere trådløse nett på kafe

Når du er på farten kan det være fristende å koble seg til et åpent WiFi-nett. Risikoen er at alt du gjør på mobilen kan være synlig for andre.

Hvis dette er første gang du tenker over farene som truer på trådløse nett, er du nok ikke alene om det. Mange logger seg ukritisk på gratis WiFi så fort de får sjansen.

Men kanskje du også tenker: pytt, pytt, hva er det verste som kan skje?

Det kan selvsagt gå helt fint å logge på et usikkert nett, men du bør likevel tenke nøye over hva som kan skje hvis uhellet først er ute.

Er det er en risiko du er villig til å ta?

Du kan nemlig risikere å miste hele ditt digitale liv, som f.eks. e-post, passord, dokumenter og bilder. Dette kan igjen føre til spredning av privat innhold, tapping av bankkontoer og ID-tyveri.

Når skal du bruke VPN?

Du bør alltid bruke VPN når du surfer på åpne, trådløse nett. Det vil si når du er på kafé, hotell og flyplasser – eller på reise i utlandet. Men det kan være kjekt å vite at du ikke trenger å bruke VPN når du surfer på mobilnettet, da dette er trygt. Du kan med andre ord skru av VPN-løsningen din når du kobler over på 4G eller 5G.

Så hvordan skaffer du deg egentlig VPN?

– For deg som ønsker en enkel VPN-løsning, anbefaler jeg SAFE WiFi fra Telenor, sier sikkerhetsekspert Busch.

VPN-løsningen fra Telenor er en del av sikkerhetspakken SAFE, som også inneholder svindelforsikring og ID-vakt.

Hvis du ikke har en VPN-løsning tilgjengelig bør du tenke på dette:

  • Gir det mening at du blir tilbudt gratis WiFi på akkurat dette stedet? Kan det være en baktanke?

  • Slipper du å logge inn eller å registrere deg?

  • Ledes du til en side (skyggeside) der du blir bedt om å oppgi brukernavn, passord, kortinformasjon eller andre personsensitive opplysninger?

  • Blir du tilbudt to eller flere nett med samme eller lignende navn? Ofte har tilbyder kun ett gjestenettverk, og derfor bør du se nøye på listen over nettverk du blir tilbudt.

Mobilskjerm som viser hvordan man aktiverer SAFE WiFi

Så enkelt skrur du på SAFE WiFi fra Telenor.

Tjenesten er enkel å bruke, da du skrur den av og på i Mitt Telenor-appen. Du kan også kjøpe tjenesten selv om du ikke er Telenor-kunde.

Har du allerede SAFE? Se hvordan du aktiverer VPN-løsningen her >

Husk at du må aktivere tjenesten før du kan bruke den første gang, og deretter hver gang du kobler på usikre nettverk.

Telenors sikkerhetsekspert Thorbjørn Busch forklarer hvorfor det er lurt med VPN: