Søk
Meny

«Hjelp! Noen har tatt over kontoen min!»

Kvinne på laptop som har opplevd hacking av brukerkonto

Hva hadde du gjort hvis fremmede tok kontroll over dine kontoer på nett?

La oss si det først som sist. «Kontokapring» er dessverre ikke noe som kun skjer alle andre. Det kan ramme de beste av oss.

Telenors sikkerhetsekspert, Thorbjørn Busch, advarer mot kapring av brukerkonto som én av årets fem farligste svindeltrender, og som mediebildet har vist oss den siste tiden – er heller ikke kjendiser forskånet. 

VG kunne tidligere i år fortelle om hvordan forhenværende fotballspiller John Carew fikk sin Twitter-konto hacket, og hvor vanskelig det kan være å få tilbake kontroll over kontoen sin når den først har havnet i feil hender.

– Jeg har ikke snøring på hvem som står bak, eller hva de vil med dette, sa Carew til VG om hackingen av kontoen hans.

Ny strategi brer om seg

Carew er ikke alene om å ha opplevd dette. I en pressemelding fra NorSIS i august i år, advarer sikkerhetsekspertene om at nettstedet Slettmeg.no får stadig flere henvendelser om kontokapring.

Og det er spesielt èn metode som er iferd med å bre om seg og som du bør være ekstra på vakt for, sier Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

Den starter med at du får en melding i Messenger fra en person på vennelisten, forklarer han. I meldingen blir du oppfordret til å delta i en konkurranse for to, hvor du må bekrefte din deltakelse overfor vennen din med en kode.

– Det er ikke vennen din som sender denne meldingen. Det er en svindler som har kapret vennens konto. Koden du skal få på telefonen din, er det midlertidige passordet ditt. Når du sender vennen din denne koden, så gir du dem ditt midlertidige passord til Facebook, ikke en kode for å delta i et spill. Svindleren kan da logge seg inn og ta kontroll over din Facebook-konto, forklarer Tessem.

Det finnes heldigvis en enkel måte å beskytte seg på: Totrinnspålogging. Det tar noen minutter å aktivere, og gir deg et ekstra sikkerhetslag – også mot denne typen kontokapringsforsøk:

Les mer om hvordan du aktiverer totrinnspålogging her.

Hva er «Account takeover»?

«Account takeover», også kjent som kapring eller hacking av brukerkonto, er en form for ID-tyveri, hvor den kriminelle hacker seg inn på en eller flere av dine personlige brukerkontoer på nett – og tar kontroll over disse.

Å miste kontroll over en personlig konto kan føles frustrerende og sårt. Det er lett å føle seg maktesløs. 

Bare forestill deg det selv: hva du hadde følt hvis du plutselig ikke hadde fått logget på Facebook? Hvordan hadde du reagert hvis fremmede postet statusmeldinger i ditt navn, leste dine personlig meldinger flere år tilbake i tid, fikk tilgang på bildene dine som du har merket som private – og nå hadde full kontroll over alt dette? Dette er realiteten mange opplever når de får sin brukerkonto hacket.

Frustert kvinne som har opplevd hacking av brukerkonto

Hvordan kan kontoen din misbrukes?

 • Din personlig informasjon kan bli delt i andre fora, som for eksempel private bilder du ikke ønsker at noen skal se.

 • Kontoen din kan brukes til til å publisere innhold i ditt navn, innhold du ikke står inne for. Det kan være av seksuell, rasistisk eller voldelig art.

 • Kontoen din kan brukes til å sende trakasserende innhold til andre.

 • Du kan bli forsøkt utpresset for penger, for å få brukerkontoen din tilbake.

 • Din personlige informasjon kan brukes til å opprette nye kontoer i ditt navn.

 • Din personlige informasjon kan misbrukes til å gjøre kjøp på nett, og du sitter igjen med fakturaen.

 • Er du riktig uheldig, kan bankkontoen din tappes for penger.

Vær ekstra oppmerksom på hacking av e-posten din

Det er lett å tenke at man bare har gammelt rot, eller uinteressant personlig korrespondanse, på e-postkontoen sin. Ting som ingen bryr seg om.

Men hvis du tenker deg om én gang til, forstår du fort at det kanskje ikke er tilfelle. Kanskje har du sensitive dokumenter samlet opp over flere år? Eller ymse innloggingsdetaljer til diverse nettbutikker og tjenester? Og har du tenkt på at hvis hackere får tilgang på e-posten din, så kan de også tilbakestille passordene på alle andre kontoer du har knyttet opp mot denne adressen?

Med andre ord, innboksen din er ofte nøkkelen til ditt digitale liv. Selve gullbilletten. Og hvis hackere får tilgang til den, får de tilgang til veldig mye informasjon om deg – som du ikke har tenkt på at kan være skadelig.

Tips!

 • Pass på at du alltid bruker unike passord, og 2-trinnsverifisering der det er mulig.

 • Sjekk jevnlig om kontoen din kan være hacket, eller bestill en ID-vakt som automatisk varsler deg om e-postadressen og passordene dine er på avveie med sikkerhetspakken SAFE fra Telenor.

Hva sier eksperten?

Sikkerhetsekspert hos Telenor, Thorbjørn Busch, sier at det har vært mange tilfeller av «Account takeover» den siste tiden, og påpeker at du må være ekstra forsiktig med e-postkontoen din.

– Mange av de nye sikkerhetsfunksjonene går ut på at du må bekrefte at du er deg – og da kan dette for eksempel skje ved å bekrefte en lenke i en e-post. Men klarer de kriminelle å lure deg til å oppgi passordet til e-posten, kan de ta over hele kontoen din og dermed selv godkjenne transaksjonene, sier Busch.

 Han advarer også om at et angrep mot deg kan ramme de du er glad i.

– Du har gjerne stor troverdighet hos dine venner. Og får en svindler tilgang på din konto, kan dette brukes i mer målrettede phishingangrep mot dem. Ettersom svindlerne da spiller på den eksisterende tilliten mellom dere, øker sjansen for å lykkes, sier Busch.

Litt tryggere med SAFE

Med sikkerhetspakken SAFE fra Telenor får du:

 • ID-vakt av dine e-postadresser, slik at du blir varslet om dine detaljer havner på avveie. På denne måte kan du være føre var, og bytte passord før kontoene dine blir hacket.

 • Svindelforsikring, slik at du får hjelp til ordne opp hvis du opplever ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.